Merakla başladığı işte usta oldu
Merakla başladığı işte tesbih ustası olan ve yaptığı tesbihleri yurt içi ve yurt dışına satan Mustafa Çiftçi, Türkiye'de en iyi tesbihin Şanlıurfa'dan çıktığı iddiasında bulundu.
Şanlıurfa Barutçu Hanı'nda yaklaşık 6 yıldır tesbih işiyle uğraşan tesbih ustası Mustafa Çiftçi, merakla başladığı işte usta olduğunu, Türkiye'nin en kaliteli tesbihlerinin Şanlıurfa'dan çıktığını, ticaret yaparken dürüstlükten taviz vermediğini söyledi.
Bir tesbihin yapımına 7 elden geçtiğini anlatan Çiftçi, ham maddelerinin Suriye ve İstanbul gibi yerlerden getirdiklerini, 5 ustanın 1 günde yaklaşık 50 adet tesbih ürettiğini, en pahalı tesbih modelinin Osmanlı tesbihi olduğuna dikkat çekti.
"Türkiye'de en iyi tesbih Şanlıurfa'dan çıkar"
Tesbih sektörüne nasıl girdiğini anlatan Çiftçi, "Türkiye'de en iyi tesbih Şanlıurfa'dan çıkar. Tespihlerimizin hepsi usta işçiliği ve kalitelidir. Bende tesbih merakı vardı. Birinden tesbih aldım ve biri kendisine satmamı istedi. Kendisine satmış olduğum tesbihte iyi bir kâr elde ettim. Ardından bir tesbih daha alıp sattım. Tekrardan güzel bir kâr elde edince bu sektöre atıldım. Dürüstlükten asla taviz vermedim." dedi.
"Bir tesbihin yapımı 7 aşamadan oluşuyor"
Tesbihin yapım aşamalarını sıralayan Çiftçi, "Ham maddelerimiz Suriye ve İstanbul'dan gelmektedir. Kalıp şeklinde gelen ham maddeleri atölyelere işlenmeleri için veriyoruz. Atölye de ham maddeyi parçalayıp işledikten sonra tesbih haline getiriyor. Kesimci, delimci, habbeci, parlatmacı ve tesbih takımını çekip bütün haline getiren imameci ustalarımız, tesbihin son halini vermektedir. Bir tesbihin yapım aşaması 7 aşamadan oluşuyor. El sanatları dedikleri sanat budur. Bir atölyede çalışan beş usta günlük ortalama minimum 40-50 adet tesbih yapmaktadır. Atölyelerde çalışan tesbih ustalarımız sabah saat 06.00'dan akşam saat 07.00'ye kadar çalışmaktadır. Ustalarımızın alın teri kurumadan haklarını vermekteyiz." ifadelerini kullandı.
"Tesbihlerimiz dünyanın her tarafına gidiyor"
Mustafa Çiftçi
Hem yurt içi hem de yurt dışına tesbih sattığını söyleyen Çiftçi, "Türkiye'de Adana'dan sonra en çok tesbih üreten il Şanlıurfa'dır. Tesbihlerimizin yüzde 70-80'i Ankara ve İstanbul'a gitmektedir. Bununla birlikte yurt dışına da satışlarımız vardır. Geçenlerde İngiltere, Fransa ve Almanya'ya tesbih gönderdim. Tesbihlerimiz dünyanın her tarafına gidiyor." dedi.
"Osmanlı tesbihinin fiyatı bin 200 liradır"
En kıymetli ve pahalı tesbih olan Osmanlı'nın gram altınla yarıştığını ifade eden Çiftçi, "En pahalı tesbih modeli Osmanlı tesbihidir ve gramı altın ile yarışmaktadır. Osmanlı tesbihinin fiyatı bin 200 liradır. Bu tesbih her zaman kıymetini korur ve alıcıları ürünü satmak istemiyorlar. En çok satılan diğer ürünlerimiz ise; zar, sıkma ve ateş tesbihlerdir." şeklinde konuştu.
"Tesbih her zaman satılan bir üründür"
Urfa yöresinin tesbihe merakı olduğunu belirten Çiftçi, "Bu mesleğe geç başladım keşke bu mesleğe yıllar öncesinden başlasaydım. Belki o zaman çok daha farklı yerlerde olurdum, hakkımda hayırlısı böyleymiş. Herhangi bir şikâyetim yoktur. Tesbih her zaman satılan bir üründür. Koleksiyon yapanlar ise ilerde torunlarına hediye bırakmak için tesbih tercih etmektedir. Osmanlı tesbihlerde günümüze bu şekilde gelmektedir. Urfa yöresi tesbihe çok meraklıdır." dedi. (İLKHA)