• DOLAR 34.481
  • EURO 36.327
  • ALTIN 2958.08
  • ...
Batman ZMO Başkanı Doğan: Tarım alanlarımızı korumanın yollarını aramalıyız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Ziraat Mühendisleri Odası Başkanı Ebubekir Doğan, Batman Çayı Havzasında tekstil kentin yapılacağı planlanan proje çalışması hakkında yazılı bir açıklama yaptı.

Doğan, tekstil sektörünün büyütülmesinin önemli ancak bunu yaparken diğer taraftan tarım sektörüne gerekli hassasiyetin ve gerekli önemin gösterilmemesinin ise bir hata olacağını belirtti.

Sağlıklı gıdaya ulaşmanın her geçen gün zorlaştığını vurgulayan Doğan, 800 milyon insanın açlıkla karşı karşıya kalacağının belirtildiğini kaydetti.

Doğan, “Tarımsal alanlarda büyük sıkıntı olacağı konuşulurken biz ülke olarak tarım alanlarımızı en hassas bir şekilde nasıl koruyacağımızı, birim alandan üretimimizi nasıl artıracağımızı önemle düşünmeli ve bu konuya kayıtsız kalmamalıyız. Tekstilin ana ham maddesi topraktır, tarımdır. Tekstil sektörünü geliştirme yolarını ararken tarım alanlarımızı, tarım arazilerimizi, tarım havzalarını nasıl koruyacağımızı mutlaka göz önünde bulundurmalıyız.” dedi.

“Pamuk olmadan tekstilin de bir anlamı yok”

Tarım alanlarına pamuk üretiminin, seracılığının yakıştığını ifade eden Doğan, şöyle devam etti:

“Tekstil kentin daha çok yakışacağı alanların tarıma daha elverişsiz sulama imkânı olmayan, daha eğimli, engebeli alanlar olduğu şüphesizdir. Dolayısı ile burada yapılacak olan sanayi tarımının bir bütün olarak, sektörün entegresini tamamlayacak olan iplik fabrikalarının da kurularak tekstil sektörünün alt aşaması olarak desteklenerek açıklanabilir. Ancak iplik fabrikalarının ham maddesini oluşturan pamuk bitkinsin yetiştirileceği tarım arazilerini korumakla yapmalıyız bunu. Çünkü pamuk olmadan tekstilin de, iplik fabrikaların da bir anlamı olmayacaktır.”

“Kurulacak tekstil, yeraltı ve yerüstü kaynakları ciddi şekilde kirletecektir”

Batman Çay Havzasının ve bu havzadaki tarım alanlarının korunması gerektiğini kaydeden Doğan, “Çünkü Batman Çay kenarında kurulacak olan tekstil kent atıkları hem yeraltı su kaynaklarını hem de yerüstü su kaynaklarını ciddi bir şekilde kirleteceği gibi bu ekosistemde yaşayan canlılara da ciddi zararlar verecektir. Batman içme suyunun önemli bir kısmı buradan karşılanıyor. Kurulacak tekstil kentin sanayi atıklarının bu havzayı kirleteceği ve buradaki biyo çeşitliliği yok edeceği bilinmelidir.” diye konuştu.

“Birinci sınıf tarım arazilerini heba etmemeliyiz”

Batman Çay Havzasındaki arazinin ciddi tarımsal üretim yapılan birinci sınıf tarım arazileri olduğuna dikkat çeken Doğan şunları söyledi:

“Batman ve çevresinde o kadar çok kırsal ve atıl durumdaki boş alan varken Batman çay havzasında, tekstil kent ve benzeri yatırımların yapılmasının doğru olmadığını düşünüyoruz. Batman ilimizin tabi ki de sanayi yatırımlarına çok ihtiyaç vardır ve bu yatırımlar mutlak surette desteklenmelidir. Ancak bunu yaparken birinci sınıf tarım arazilerini heba etmememiz ve korumamız gerekiyor.”(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir