• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Üniversite tercihlerinde yazılım rağbet gördü
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı, 2022 Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından yapılan tercih sonucunda; tercih yapma hakkı olan 2.9 milyon adayın 773 bini tercih yapmadı. Geriye kalan 2.1 milyon adaydan 851 bini üniversiteye yerleşti. ÖSYM'nin paylaştığı sayısal verilere göre kontenjanların yüzde 99’u doldu.

Herhangi bir üniversiteye yerleşemeyenler ise önümüzdeki günlerde yapılacak ek yerleştirmede tekrar şansını deneyecek.

Yoğun ilgi gören bilgisayar mühendisliği, yazılım gibi programların ise puanları yükseldi. Üsküdar Üniversitesi Eğitim Uzmanı ve Tercih Danışmanı Ertuğrul Tut, İLKHA'ya konuyla ilgili değerlendirmede bulundu.

Üsküdar Üniversitesi Eğitim Uzmanı ve Tercih Danışmanı Ertuğrul Tut 

Dijital alanlar büyük rağbet gördü

Tercih ve kayıt döneminin yoğunluğunu atlattıklarını dün itibariyle kayıt yaptıran öğrencilerine ÖSYM'ye bildirildiğini belirten Tut, "Bu sene özellikle bizim de beklediğimiz bir durum olan dijital alanlara rağbet vardı. Yazılım mühendisliği, bilgisayar mühendisliği, dijital oyun tasarımı gibi alanlara öğrencilerin yoğun ilgisi beklediğimiz bir şeydi. Sağlıkla ilgili alanlar her sene olduğu gibi belli bir kesim tarafından tercih edilen alanlar oldu. Burada nedenlere baktığımız zaman birçok neden sayabiliriz ama temelde dijital alanlarına yapılan çok yoğun yapılan yatırımlardı. Dijital alanlarda özellikle metaverse ile birlikte çok yoğun yapılan yatırımlar ister istemez toplumsal algının dolayısıyla öğrencinin algısının bu alanlarda yoğunlaşmasına neden oldu." dedi.

"Tıp fakültelerinde devlet üniversiteleri, tam burslu kontenjan ya da yüzde 50 bursluların büyük bir çoğunluğu doldu"

 Bazı bölümler için medyada gündeme gelen 'şu kadar bölüm boş kaldı' gibi söylemlerin olduğunu bu bölümlerin en bariz örneğinin de tıp olduğuna dikkati çeken Tut, "Tıpta bu sene tüm Türkiye'de 817 kontenjan artırımına gidilmişti fakat yerleştirme sonuçlarını dikkate aldığınızda 600 kadar kontenjanın boş kaldığını görüyoruz. Bunun nedenlerinden tabi ki son dönemlerde sağlık sektöründe olan algı zayıflaması olabilir ama temel nedene baktığımızda genellikle boş kalan kontenjanlar vakıf üniversitelerinde ücretli ya da yüzde 25 burslu kontenjanıdır. Aslında burada da ekonomik nedenler en bariz gerekçe gibi görünüyor. Çünkü devlet üniversiteleri, tam burslu kontenjan ya da yüzde 50 bursluların büyük bir çoğunluğu doldu. Yüzde 25 ve ücretli kontenjanlarında doluluk oranının tıp için zayıf olduğunu görüyoruz. Aslında burada kontenjan arttırımının çok gerekli olmadığını görebiliyoruz. Burada kanaatimce bir yanlış anlaşılma durumu söz konusudur." şeklinde konuştu.

 

"2 yıllık bölümlerde de barajın kalkmasıyla birlikte rağbet oldu"

Üniversite okumamış ama okumak isteği olan belli bir yaşın üstündeki kişilerin baraj sisteminin kaldırılmasıyla üniversite okumaya rağbet ettiğinin altını çizen Tut, "Barajın kaldırılması demek, sınava giren öğrencilerin büyük bir çoğunluğunun (sınava geçersiz olanlar hariç) bir bölüme yerleşmesi demektir. 2 yıllık bölümlerde de aynı şekilde barajın kalkmasıyla birlikte rağbet oldu. Eskiden kazanamayanlar bir sene daha hazırlanıyordu dolayısıyla üniversite sınavına giren öğrenci sayısında bir yığılma söz konusu oluyordu. Bu sene barajların kalkmasıyla birlikte çok kritik noktalarda yer alan öğrenci 4 yıllık tercihin ardından alt sıralara da ilgili alanların 2 yıllık bölümünü tercih ediyor dolayısıyla 2 yıllık okuyarak bir nevi kendisini garanti altına alıyor. Burada öğrencinin DGS ile 4 yıllığa geçiş gibi bir beklentide var. Buda ister istemez öğrenciyi bir nevi mutlu ediyor hem de üniversitelerin doluluk oranını arttırmış oluyor." diye belirtti.

Hayallerine ulaşmak isteyen adaylar için bir şans daha var: Ek yerleştirme

ÖSYM'nin önümüzdeki günlerde 'ek yerleştirme' tercih tarihini açacağını hatırlatan Tut, Kalan boş kontenjanlar ÖSYM'nin yayınlayacağı ek yerleştirme kılavuzunda görünecek dolayısıyla her şeyin sonu gelmiş değil. Hayallerine ulaşmak isteyen adaylar için bir şans daha var önemli bir şans ama burada özellikle dikkat etmemiz gerekenler var. En önemli şey listemizde istemediğimiz üniversiteyi ve bölümü barındırmamız gerekiyor. Özellikle mesleği icra edeceğimiz için istemediğimiz bir bölümü hiçbir şekilde ek yerleştirme listemize dahil etmememiz gerekiyor." ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir