• DOLAR 32.468
  • EURO 34.607
  • ALTIN 2383.25
  • ...
Yardımlar Ukrayna'ya kayınca, Irak'taki mülteciler desteksiz kaldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak'taki mülteci kampı sakinleri, yardımların azalması sonucu özellikle gıda, içme suyu temininde ve çöplerin toplanmasında büyük sıkıntı yaşadıklarını söylüyor.

Kamplara yapılan yardımların son dönemde Ukrayna'ya yönlendirildiğine işaret eden kamp sakinleri, Birleşmiş Milletler (BM) ve diğer uluslararası kuruluşlarla Iraklı yetkililere yardım çağrısında bulunuyor.

- "BM yardım etmezse ben nasıl kendime ve kızıma bakayım"

Erbil’in Gevrgosk Kampı’ndan Suriyeli Abide Salih Ömer, BM'den yanlarında olmalarını istedi.

Gıdalarının azaldığını, biriken çöpler ve sıcak nedeniyle kokunun yayılmasının özellikle çocuklar üzerinde tehlike yarattığını aktaran Ömer, "Sadece bunlar değil, bazen 3-4 gün boyunca bu çadırlarda susuz kalıyoruz ve sıcaktan yaşanmıyor. BM her gün bir karar veriyor. Şimdi de çocuklarımızı kamp dışında okutuyorlar. Okullarının kamp içine alınmasını istiyoruz." dedi.

Ülkesinde savaş halinin devam etmesi nedeniyle evlerine dönemediklerini kaydeden Ömer, şunları söyledi:

"Birlemiş Milletler yardım etmezse ben nasıl kendime ve kızıma bakayım. Rusya-Ukrayna savaşının başlangıcından beri bize yardım edilmedi. Sığınmacılara yapılan yardımlar kesilmemeli."

- "Fon kaynaklarımızı çeşitlendirmeliyiz"

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği Irak Sözcüsü Firas Elhir de bölgedeki çalışmalarının öncelik tabanlı olduğunu belirtti.

Elhir, "Fon kaynaklarımızı çeşitlendirmeli ve diğer ortaklarla birlikte çalışmalıyız. Böylelikle mültecilere daha fazla destek verebiliriz." ifadelerini kullandı.

Mültecilerin ayakları üzerinde durmaları ve ekonomik anlamda toplumun bir parçası olmalarını desteklemenin de amaçları arasında yer aldığını aktaran Elhir, şunları söyledi:

"Donörler yeni krizlere ve çatışmalara da yardım etme eğiliminde. Ukrayna dışında da dünyada birçok başka durum ve donörlerin ilgisine ihtiyaç duyan diğer yerler bulunuyor. Hepimizin birlikte çalışması gerekiyor, yerinden edilmiş nüfus için daha çok desteğe ihtiyacımız var."

Bu haberler de ilginizi çekebilir