• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Zincir market ile kırtasiyeciler arasındaki fiyat farkının bu sene kesinlikle aynı olmayacağını belirten kırtasiyeciler, vatandaşlara, kırtasiye almadan önce fiyat karşılaştırması yaptıktan sonra alışverişlerini yapmaları mesajını ilettiler.

 

Okulların açılmasına sayılı günler kala ailelerin kırtasiye ürünü satın alma telaşı başladı. Ancak bu dönemde para kazanabildiklerini söyleyen kırtasiyeci esnafının ise kırtasiye malzemesi satan zincir marketlere tepkili. Esnaf, "Biz onların işini yapmıyorsak, onlar da bizim sattığımız ürünleri satmamalı" dedi.

"Vatandaşa tavsiyemiz kırtasiye almadan önce fiyat karşılaştırması yapsınlar"

Kırtasiye işletmecisi Reşit Babiş

Bu sene zincir marketlerle rekabetin avantaja dönüştüğünü ifade eden kırtasiye işletmecisi Reşit Babiş, vatandaşlara şu tavsiyelerde bulundu:

Okulların açılmasına az bir süre kaldı, okulların açılmasını iple çekiyoruz. Maalesef kötü bir yaz geçti. Hem fiyatların artması hem de alım gücünün düşmesi yaz sezonunu etkiledi. Ama okul sezonundan ümitliyiz. Kırtasiyeciler sezon alışverişini Şubat ayında yaptığımız için kırtasiye ürünlerini biraz uygun alma şansı bulduk. Maketler alım hazırlıklarını Haziran ve Temmuz ayında yaptıkları için büyük bir fiyat farkı yaşandı. Bu fiyat farkı tabi etiketlere yansıyacak. Vatandaşlara tavsiyemiz kırtasiye almadan önce fiyat karşılaştırması yapsınlar ondan sonra alışverişlerini yapsınlar.

"Kırtasiye ürünlerini erken almanın avantajını halka yansıtacağız"

Geçen sene alışveriş yapanların, bu sene alışveriş yaptıklarında biraz şaşırabileceklerine dikkat çeken Babiş, "Okul kırtasiye malzemelerinin bazılarında KDV oranı yüzde 8, bazılarında ise yüzde 18. Yüzde 8 olan KDV oranı yüzde 1’e, yüzde 18 olan da 8’e indirilse iyi olacak. Geçen sene 120 liraya verdiğimiz bir çanta bu sene 200 lira. Yani iki katına kadar bir artış var. Aslında çantaların gelişi 200 liraya yaklaştı. Ama biz erken almanın avantajını halka yansıtacağımız için fiyatlar daha avantajlı. KDV indirimi de olsa nereden baksanız 600 liralık alışverişte 100 lira velinin cebinde kalacak." dedi.

"Artık perakende yasası çıksın kırtasiye ürünleri kırtasiyeden alınsın"

Perakende yasasının bir ara çıkacağını ama bunun da sadece lafta kaldığını dile getiren Babiş, "Herhangi bir çalışma yapılmadı. Kırtasiye kırtasiyeciden alınır. Market bir kere satış yapar yılsonu o ürünün devamı olmaz. Hükümetin yıllardır süre gelen çalışmayı noktalamasını istiyoruz. Perakende yasası çıksın ve kırtasiye ürünleri kırtasiyeden alınsın. Nasıl eczane dışında ilaç satılamıyorsa kırtasiye dışında da kırtasiye ürünü satılmasın." mesajını iletti.

"Kırtasiyecilerin sattığı ürünler kıyaslandığında zincir marketlerin ürünleri çok daha pahalı"

Kırtasiye işletmecisi Sedat Obay

Bir yıl boyunca okul sezonunun açılmasını beklediklerini ama zincir marketlerin kırtasiyecilerin önünü kestiği için iş yapamaz hale geldiklerini belirten Sedat Obay, halkın zincir marketlere aldanmamaları gerektiğine dikkat çekti.

Zincir marketlerin marka olan ürünlerde kırtasiyelerden çok daha pahalıya ürün sattıklarını belirten Obay, "Özellikle kâğıdın gramajı, boya kalemlerinin kalitesi düşük. Kendi ürettikleri ürünlerde fiyatlar biraz daha düşük olabilir ama kırtasiyecilerin sattığı ürünlerle kıyaslandığında onların ürünleri çok daha pahalı. İnsanlar buna aldanmasın. Kırtasiyeciler olarak hazırlıklarımızı yaptık öğrencilerin ihtiyacı olan çanta, kalem, silgi gibi bütün ürünlerde bütün zorluklara rağmen yardımcı olmaya çalışacağız. Fiyatlar geçen yıllara nazaran baya yüksek." ifadelerini kullandı.

"Halkımız öce zincir marketlere fiyat sorsun ondan sonra kırtasiyecilere fiyat sorsunlar"

Kâğıt üreticilerinin hayali fiyat oluşturduğunu iddia eden Obay, "Doların fiyatı 6 lirayken kırtasiyeciler fotokopi kâğıdın 18 liradan alıp 20 liraya satıyordu. 2 kat artmış bir şeyin fiyatını 3 kat artırmak çok ta akıl karı bir davranış değil. Olması gereken fiyat 60 liradır ama şu an satılan fiyat 100 lira. Bu da aynı şekilde defter fiyatlarına yansıyor. Geçen sene 5 liraya sattığımız defteri 15 TL’ye satmak zorunda kalıyoruz. Zincir marketlerde fiyatlar bu şekilde. 10 liraya sattığımız defteri zincir marketler 15 liradan satıyor. Halkımız kanmasın, önce zincir marketlere daha sonra da kırtasiyecilere fiyat sorsunlar." dedi.

"Devletin sadece KDV’de değil daha kapsamlı bir şeyler yapması gerekiyor"

Bu sene çok büyük bir fiyat farkının olduğuna dikkat çeken Obay, "Devlet, KDV’yi sıfıra düşürsün. Siirt gibi bir yerde asgari ücretle çalışan biri ev kirası mı doğalgaz mı, elektrik parası mı verecek? 300-400 lira tutan kırtasiye parasını nasıl verecek? Devletin sadece KDV değil daha kapsamlı bir şeyler yapması gerekiyor. Tabi bataklığı kurutmadığınız sürece çözüm olmaz, çünkü KDV indireceksiniz ama toptancı bu farkı yine ürünün üzerine ekleyecek. Bu nedenle denetim de şart." şeklinde konuştu.. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız