• DOLAR 34.496
  • EURO 36.262
  • ALTIN 2960.468
  • ...
Bitlis balı ‘Golden Honey’ kategorisinde dünya şampiyonu oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Londra Uluslararası Bal Ödüller Yarışması’na Bitlis Arıcılar Birliği adına, yaklaşık 45 yıldan beridir babalarından kalan kovanları ile bal üretimi yapan Güngördü kardeşlerin balı gönderildi.

 

Güngördü kardeşler adına Caner Güngördü, 24-28 Ağustos’ta İstanbul’da düzenlenen 47’nci Apimondia Dünya Arıcılık Kongresi’nde ödülünü aldı.

Yaklaşık 140 ülkenin katıldığı yarışmada dünya birincisi olan Bitlis balı, Bitlis arıcıları tarafından memnuniyetle karşılandı.

Bitlis’in balcılık ve arıcılık geleneği olan bir merkez olduğunu dile getiren Bitlis Arıcılar Birliği Başkanı Medeni Avcil, hemen hemen her yıl Bitlis balının ödül aldığını belirtti.

“Bitlis, arıcılık ve balcılık geleneği olan bir merkez”

Avcil, “Artık hasat dönemi başladı. Bitlis, arıcılık ve balcılık geleneği olan bir merkez. Karakovan dediğimiz ve modern kovanlarla arıcılık yapıyoruz. Arıcılarımızın bir kısmı gezgin arıcıdır. Kışı Akdeniz Bölgesi’nde geçirir. Diğer bir kısmı ise Bitlis çevresinde geçirir. Karakovan hasadına henüz 2 ay var. Havalar soğuduğunda hasat edilecek.” dedi.

“Bitlis’te yaklaşık 240 bin arı kovanı var”

İl genelinde yaklaşık 240 bin arı kovanı olduğunu belirten Avcil, “İlimizde yaklaşık 240 bin arı kovanımız var. Amatör yapanlar haricinde Türkiye’nin çeşitli illerinde buraya gelip arıcılık yapan kardeşlerimiz var. Bunlarla birlikte yaklaşık 3 bin ton bal üretimini gerçekleştiriyoruz. Yıllara göre, iklim ve sıcaklık şartlarına göre bazen bu değişebilir. Bu yıl da ilimizde iklim şartları sebebiyle eskiden olduğu gibi bir verim elde edilemedi.” ifadesini kullandı.

Bitlis balı dünya birincisi oldu

London International Honey Competıtıons tarafından düzenlenen en iyi bal yarışmasında, ‘Golden Honey’ kategorisinde Bitlis balının dünya birincisi seçildiğini belirten Avcil, şunları kaydetti:

“Bitlis; iklim, coğrafya ve doğa zenginliği bakımında arıcılık merkezidir. Bitlis’te zengin bitkiler, yüksek yayla balı üretim merkezi olduğu için ballarımız oldukça kalitelidir. Dünyadaki birçok uluslararası yarışma ve platformda Bitlis balı hemen hemen her yıl ödüller almaktadır. Bu yılda arıcı arkadaşımız Güven Güngördü’nün balıyla Bitlis Arıcılar Birliği olarak katıldığımız Londra Uluslararası Bal Ödüller Yarışması’nda, balımız altın kalite ödülüne layık görüldü. Bunun için İstanbul’da 47’ncisi düzenlenen Apimondia Dünya Arıcılık Kongresi’nde ödüllerimiz takdim edildi. Bu vesileyle Güven arkadaşımıza ve diğer arıcılarımıza bu başarılarının devam etmesini diliyorum. Bitlisli arıcılar çok büyük bir hazinenin üzerinde oturuyorlar. Arıcı arkadaşlarımız istediği takdirde ve kendilerine imkan verildiğinde bu tür uluslararası platformlarda daha iyi dereceler alacağına inanıyorum.”

“Bitlis balı hakkettiği yere gelecek”

Babalarından kalan arıcılık mesleğini sürdürdüklerini, düzenlenen yarışmada ballarının birinci seçildiğini belirten Güven Güngördü ise “45 yıldır babadan kalan arıcılık mesleğini yapıyorum. 2 bin 500 rakımlı Karçinbaşı dediğimiz endemik bitkilerin olduğu yaylada yazın konaklarız. Birçok yarışmada ödül almıştık ama en prestijli ödülümüz bu oldu. Arıcılar birliği adına bizim balımız gönderildi. Ürünümüz tüm laboratuvar ortamlardan geçtikten sonra ‘Altın Bal’ ödülüne layık görüldü. Bu iki aylık bir süreçti. 47’nci Apimondia Kongresi’nde düzenlenen törenle ödülümüzü verdiler. Biz bu ödüllü Bitlis arıcıları, Bitlis balı adına aldık. Emeği geçenlere çok teşekkür ediyorum. Her şeyle uğraşan arıcılar birliği başkanımız oldu. Bitlis balı gerçek değerini bulmaya başlıyor. Bitlis balı hakkettiği yere gelecek. Başka yerlerde herkes bal ormanı yaparken, bizim burada doğal bal ormanı var. Dünyadaki 3 endemik gevenden üçü de burada var. Balda en önemli kalitelerden birisi prolin miktarıdır. Türkiye’de hemen hemen en yüksek prolin miktarı Bitlis balı çıkıyor.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir