Batman Tarım İl Müdürü Aydın: Üreticilerimize destek vermeye devam ediyoruz
Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programları kapsamında üreticilere destek vermeyi sürdürdüklerini belirten Batman Tarım İl Müdürü Mehmet Aydın, özellikle güneş panelleri konusunda kentteki üreticilere milyonluk destek verdiklerini vurguladı.
Tarım ve Orman Bakanlığının 'Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programları’ kapsamında ‘Ekonomik Yatırımlar’ alt başlığında bölgedeki üreticilere önemli desteklerde bulunduğunu belirten Aydın, Batman’da faaliyet gösteren üreticilere verilen destekle ilgili İLKHA’ya önemli açıklamalarda bulundu.
Güneş enerjisi sistem panellerini kurmak isteyen üretici tarım gıda firmasına verilecek ve 1 milyon 200 bin lirası hibeli, toplamda 2 milyon 400 bin lira maliyetli proje sözleşmesi imzaladıklarını belirten Aydın, Batmanlı üreticilere bugüne kadar verilen 78 milyon liranın neredeyse 39 milyon lirasının hibe desteği olduğunu söyledi.
Hibe desteği alan kültür mantarı üretimi yapan tarım İşletmesinin sahibi Mehmet Emin Gördegir ise yaptığı açıklamada aldığı destek sayesinde kuracağı enerji panelleri ile elektrik giderlerinin sıfıra ineceğini ve ürettikleri ürünleri daha uyguna mal edeceklerini söyledi.
"Verilen hibe destekle üretim tesisine güneş enerjisi panellerini kuracak"
Batman Tarım İl Müdürü Mehmet Aydın
Üreticilerin maliyetlerinin düşürmek için destek vermeye devam ettiklerini belirten Aydın, "Bakanlığımızın uzun yıllar uyguladığı ‘Kırsal Kalkınmayı Destekleme Programları’ kapsamında ‘Ekonomik Yatırımlar’ alt başlığında bugün Batman’ın Beşiri İlçemizde kalan tarım işletmesi ile bir hibe sözleşmesi protokolü imzaladık. Kendisi 2016 yılında da bizden tesisi yatırımı için yaklaşık 500 bin TL destek almıştı. Bugün de 2 milyon 400 bin liranın 1 milyon 200 bin lirası ile ilgili hibe sözleşmemiz oldu. Verilen hibe destekle üretim tesisine güneş enerjisi sistem panellerini kuracak. Bu sayede artan enerji maliyetlerini minimize ederek karlarını artıracaklardır." dedi.
"Elektrik üreten güneş panelleri 25-30 yıla kadar ekonomik ömrü olan bir sistemdir"
Güneş panelleriyle üreticilerin enerji maliyetleri minimuma indiğini ifade eden Aydın, "Bu sayede ürünlerin daha uygun maliyetli ve karlı olacak. Tarım ve Orman Bakanlığı olarak sürekli üretici ve yatırımcılarımızın yanındayız. Desteklemelerin devam edecektir. Bugüne kadar 78 milyon liranın neredeyse 39 milyon tutarı hibe desteği yaptık. Bu programımız inşallah 2025 yılına kadar sürecektir. Özellikle sulama ve sanayicilerimiz güneş paneli ilgili yatırımcılarımızın talepleri var. Çünkü enerji fiyatları dünya genelinde arttı. Üreticilerimize de bu manada desteklemelerimizi veriyoruz. Güneş enerjili elektrik panelleri eskiden 5-6 yılda amorti ederken bu sene enerji fiyatlarının yükselmesinden dolayı süre 3 yıla kadar indi. 25-30 yıla kadar ekonomik ömrü olan bir sistemdir. Destek ve hibe projelerimizi Batman Tarım ve Orman Müdürlüğünün ve Bakanlığın web sitesinde yayınlıyoruz. Bundan sonraki süreçte ise bizlerde kayıtlı olan çiftçilerimizin cep telefonlarına mesaj atacağız. Sanayicilerimizle de topaltılar yapıp bilgilendirme yapacağız." şeklinde konuştu.
"En kısa sürede projemizi tamamlayıp elektrik üretimimize başlayacağız"
Kültür mantarı üretim tesisi işletmecisi Mehmet Emin Gördegir
Batman Tarım ve Orman İl Müdürlüğünden güneş enerjisi paneli ile enerji üretme projesi kapsamında hibe almaya hak kazanan mantar üretim tesisi işletmecisi Mehmet Emin Gördegir ise şunları söyledi.
"Kırsal Kalkınma projeleri kapsamında bir ilan açıldı ve ben de güneş enerjisi ile elektrik ihtiyacımı karşılamak için bir proje hazırlayıp başvuruda bulundum. Bir süre sonra projemiz onaylanıp kabul edildi. Bugün de burada sözleşmemizi imzalamak üzere buraya çağrıldık ve imzamızı attık. İnşallah en kısa sürede projemizi tamamlayıp elektrik üretimimize başlayacağız. Elektrik üretimimizin başlamasıyla beraber enerji maliyetimiz çok ciddi anlamda azalacaktır. Bu şekilde daha ucuza ve daha kaliteli ürün üretmeye başlayacağız." dedi.
"Enerji maliyetinin düşmesiyle hem üretimi hem de istihdamı çoğaltacağız"
Güneş enerjisi paneli sisteminin kurulmasıyla enerji ihtiyaçlarını dışa bağımlı olmadan karşılayacaklarını belirten Gördegir, "Kültür mantarı üretim tesisimiz var. Tesisimizin çatısına enerji ihtiyacımızı karşılayacak güneş panelleri kuracağız. Bu projemizle 180 k.v'lık bir güneş enerjisi paneli kurulacaktır. Bununla da yıllık enerji ihtiyacımızı karşılamış olacağız. Şu anda enerji maliyetleri çok pahalı olduğundan dolayı en büyük girdi kalemlerinden biri olmuş durumda. Bu sistemle bütün enerji ihtiyacımızı karşılayacağımızdan hem çok daha uyguna ürün üretebilecek hem de ileride daha büyük yatırımlar yapabiliriz." şeklinde konuştu. (İLKHA)