• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
HÜDA PAR Diyarbakır’da seferberlik başlattı… UYUŞTURUCU BATAKLIĞI KURUTULMALI
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR

Artan uyuşturucu kullanımına dikkat çekmek ve yetkilileri ivedi şekilde harekete geçirmek için geçtiğimiz günlerde çalışma başlatan HÜDA PAR Diyarbakır İl Başkanı Faruk Dinç; bu kapsamda uyuşturucu kullanımının yoğun olduğu metruk binaları inceledi, muhtarlarla bir araya geldi, sonrasında yaptığı açıklamayla yetkililere seslendi. Yaptığı açıklamada uyuşturucu sorununa dikkatleri çeken Dinç, bu illetten kurtulmak için çözüm önerilerini de sundu. Diyarbakır'da her mahallede yaklaşık 80 metruk binanın olduğunu belirten Dinç, "Diyarbakır İl Başkanlığı olarak Diyarbakır'ımızın önemli sorunlarıyla ilgilenmeye devam ediyoruz. 'Önce İnsan Öncelik Adalet' diyoruz. Aklın güvenliği diyoruz. Bu yönüyle Diyarbakır'ımızın kangrenleşmiş sorunu olan uyuşturucuyla ilgili mahallelerimizi gezdik, mahalle muhtarlarımızla bir araya geldik. Muhtarlarımızla beraber mahallelerimizi gezerek sorunları yakından takip etmeye çalıştık. Nerdeyse her mahallemizde 80'e yakın metruk bina olduğunu gördük. 9, 10, 12 yaşlarında belki binlerce gencimiz bu binaların içine girerek uyuşturucu kullanıyor, genç beyinlerini uyuşturuyorlar." dedi.

"METRUK BİNALARI; KREŞ, OKUL YA DA MEDRESEYE ÇEVİREBİLİRİZ"

Yetkililere seslenerek çözüm önerilerini 4 maddede sunan Dinç, "Biz buradan yetkililere sesleniyoruz, Ehli vicdan olan HÜDA PAR'ı dinleyin. Çözüm HÜDA PAR'dadır. Çözümlerimiz nelerdir? Biz diyoruz ki metruk binaların bazıları acil bir şekilde yıkılmalı. İçinde pislikten geçilmeyen o metruk binaların bazılarını da cennet bahçelerine çevirebiliriz. Onları bir kreş, eğitim yuvası ve ahlak-edep derslerinin alındığı bir medreseye çevirebiliriz." ifadelerini kullandı.

"KOORDİNELİ BİR SEFERBERLİK BAŞLATILMALI"

Ebeveynlerin çocuklarıyla vakit geçirmeleri, onları sevmeleri ve onlarla ilgilenmeleri gerektiğini söyleyen Dinç, "Yetkililer polisiye operasyonlarla birkaç torbacı ya da figüranla uğraşacağına uyuşturucu baronlarıyla mücadele etsin. Bu işin birkaç ayağı var. Emniyet, yargı, eğitim, diyanet, STK'lar, İŞ-KUR gibi kurumların hepsi koordineli bir şekilde bir seferberlik başlatarak uyuşturucu kullanan gençlerimize bir el atmalıdırlar. Gençlerimiz maddeye değil; evine, ailesine, memleketine bağlı olsunlar." şeklinde konuştu.

UYUŞTURUCUYLA MÜCADELEDE AİLE VE YÖNETİCİLERİN SORUMLULUKLARI

Yeni eğitim öğretim yılında çocukların uyuşturucu ve kötü niyetli şebekelerin ağına düşmemesi yönünde alınması gereken tedbirleri aktaran Yeşil Yıldız Derneği Başkanı Yahya Öger ise, ebeveyn ve idarecilere bazı hatırlatmalarda bulundu. 2021-2022 öğretim yılında okul ve adres değiştirerek farklı bir çevre edinme süreci içerisinde olan birinci sınıf öğrencilerinin arkadaş edinme süreci, bu süreci fırsat bilen uyuşturucu çetelerinin özellikle orta ve lise önlerini mesken edinerek gençleri ağlarına düşürme çabaları çocukların daha sağlıklı ve güvenli ortamda eğitim faaliyetlerini yürütebilmeleri için alınması gereken tedbirler hakkında konuşan Yeşil Yıldız Bağımlılıklarla Mücadele Derneği Başkanı Yahya Öger, bu konuda özellikle ailelere büyük görevler düştüğünü söyledi.

Uzun bir yaz tatilinden sonra yakın zamanda okulların açılmasıyla beraber öğrencilerin yeni bir eğitim-öğretim hayatına gireceklerini belirten Öger, "Hem ilkokul hem orta hem de lise birinci sınıf öğrencileri için yeni bir çevre değişimi olacak. Ayrıca yaklaşık 6 bin öğrenci sınavı kazanmış olarak Dicle Üniversitesinde okumak üzere Diyarbakır'a gelecek. Öğrencinin mekân değiştirmesi veya seviye atlatması beraberinde bazı sıkıntıları getirecektir. Çünkü uyum problemi muhakkak yaşayacaktır. Ailelere düşen görev özellikle birinci sınıfa başlayan öğrencilere yönelik oryantasyon sağlama noktasında destek sağlamalarıdır." dedi.

"DIŞARIDAN BİR ŞEY ALMAYA ÇALIŞAN VEYA PARASI OLAN ÇOCUK HER ZAMAN RİSK ALTINDADIR"

Yaz tatili süresince kimi tatil yaparken kimilerinin bağ-bahçede çalıştığını ve bu süre zarfında derslerden uzak kaldığını, belki biraz daha teknolojiyle haşir neşir olduğunu dile getiren Öger, "Bu uyum sürecinde öğrencinin tekrar derse adaptasyon sağlama noktasında veliler kızmadan, bağırıp çağırmadan öğrenciyle ders arasında diyalog kurmalıdır. Çocukların okula gidiş gelişlerini beraber yapmaya çalışmalıdır. Bunu yaparken çocuğa tehdit gelecek endişesiyle değil, evladıyla zaman geçirme mahiyetinde diyalog oluştursun." ifadelerini kullandı.

Beslenme konusuna da değinen Öger, çocukları bekleyen tehlikeye dikkat çekerek şunları söyledi: “Evde hazırlanan beslenmeler çantaya konulsun, çocuğun okulda aşırı derecede abur-cubur yemesine engel olunsun. Çünkü dışarıdan bir şey almaya çalışan veya parası olan çocuk her zaman bir risk altındadır. Aileler çocuklarıyla iletişim içerisinde olsunlar. Çocuk kimlerle arkadaşlık yapıyor? Okulda neler yaptı? Beraber ders çalışma ve günü geçirme noktasında çocuğun durumunu göz önünde bulundurarak öğrenciyle ilgili olabilecek bir problemi okul idaresi ve rehber öğretmenle paylaşsın.”

"ŞİKÂYET OLUŞMADAN OKUL VE ÇEVRESİNDE GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI"

Her yerde dezavantajlı okulların olduğunu ve pek çoğunda görevlendirilmiş sivil polislerin varlığının uyuşturucu satıcıları konusunda özellikle orta ve lise düzeyinde okula yeni başlayanlar açısından caydırıcılık teşkil ettiğini sözlerine ekleyen Öger, "Bu yönde istirhamımız, risk teşkil etmeden yani herhangi bir şikâyet gelmeden okullarda polislerin görevlendirilmesi sağlansın ve okul çevresinde vardiya atsınlar. Çünkü genç yaştaki çocuklar maalesef uyuşturucu satıcılarının hedefinde olan kitledir. Dolayısıyla alanı boş bulduklarında bu çocuklara ulaşarak kandırabiliyorlar." şeklinde konuştu.

Mülki idare amirlerine de taleplerini ileten Öger, "Aynı şekilde mülki amirlerden talebimiz; okul etrafındaki kantin, kafe ve büfeler sıklıkla denetlenmeli, 'dal sigara' olarak adlandırılan açık sigara gibi özellikle çocuklara satılması sakıncalı ve yasak olan maddelerin satışı engellenmelidir. Okulların etrafında olması gerekmeyen, yasak olan alkollü içecek satışı yapılan yerlerin denetlenmesi ve kapatılması gerekir. Bu da mülki amirlere düşen görevdir." diye belirtti. Öger, "Veli, okul idaresi ve emniyetle hareket edildiğinde çocuklarımızı bir nebze de olsa bunların ağına düşme noktasında önleyici güç olabiliriz. Şunu unutmamak gerekir ki çocuğumuzu okul idaresine veya öğretmene teslim ederek kendimizi paka çıkaramayız. Ebeveynler olarak çocuklarımızdan sorumluyuz ve sorumluluğumuzu yerine getireceğiz, okul idaresi konusunda idareyi zorlayacağız, bir ihmal varsa gücümüzle kamuoyu oluşturacağız ve çocuğumuz olmasa dahi böyle bir şeye bulaşmasına kesinlikle müsaade etmeyeceğiz." dedi.

4 İLDE UYUŞTURUCU OPERASYONLARI

İSTANBUL/İZMİR/DİYARBAKIR/KOCAELİ

İstanbul Ambarlı Limanı'nda 12,3 milyon adet uyuşturucu hap ele geçirildi. ​Ticaret Bakanı Mehmet Muş, dün İstanbul Ambarlı Limanı'na gelen ve transit olarak yurt dışına gidecek olan konteynerde 12,3 milyon adet uyuşturucu hap ele geçirildiğini açıkladı. Ticaret Bakanı Mehmet Muş, İstanbul Ambarlı Limanı'nda 2 ton 91 kilogram ağırlığında, 12,3 milyon adet captagon hap ele geçirildiğini duyurdu. Ele geçirilen miktarın bugüne kadar Türkiye'de yakalanan en yüksek captagon miktarı olduğunu belirten Bakan Muş, kaçakçılığın organizatörü olduğu düşünülen yabancı uyruklu şüphelinin de havalimanında yakalandığını bildirdi.

İZMİR'DE UYUŞTURUCU OPERASYONLARI: 63 GÖZALTI

İzmir'in 7 ilçesinde önceki gün düzenlenen uyuşturucu operasyonlarında 63 şüpheli gözaltına alındı. Jandarma ekipleri; 8-22 Ağustos tarihleri arasında Bayındır, Beydağ, Kiraz, Kemalpaşa, Tire, Menderes ve Torbalı ilçelerinde uyuşturucu operasyonları gerçekleştirdi. Yapılan teknik takip ve saha çalışmaları sonucunda tespit edilen 63 şüpheli düzenlenen operasyonlarda gözaltına alındı. Şüphelilerin adreslerindeki aramalarda; 576 gram uyuşturucu, 16 uyuşturucu hap, 3 bin 316 kök kenevir, 38 uyuşturucu içme aparatı ve 2 adet hassas terazi ele geçirildi. İşlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 6'sı tutuklandı.

LİCE KIRSALINDA 16 MİLYON KÖK KENEVİR ELE GEÇİRİLDİ

İçişleri Bakanlığı koordinesinde düzenlenen Eren Abluka-34 Operasyonu'nda 16 milyon kök kenevir ele geçirildiği açıklandı. Bakanlıktan yapılan açıklamada, Diyarbakır'ın Lice ilçesi kırsalında başlatılan Eren Abluka-34 Operasyonu'nun devam ettiği belirtildi. Operasyon kapsamında Lice kırsalındaki 195 ayrı noktada 19 adet roketatar sevk fişeği ile 16 milyon 513 bin kök kenevir ele geçirildiği ifade edildi.

KOCAELİ'DE 30 KİLO ESRAR ELE GEÇİRİLDİ

Kocaeli'nin Kartepe ilçesinde de 30 kilo 805 gram kubar esrar ele geçirildi. Kocaeli Valiliğinden yapılan açıklamaya göre, İl Jandarma Komutanlığı ekipleri, 2 şüphelinin, evlerinin bahçelerinde kenevir bitkisi ektiğini tespit etti. Şüphelilere yönelik eş zamanlı operasyonda, 30 kilo 805 gram kubar esrar ve 7 kök ekili kenevir ele geçirildi. Şüpheliler hakkında adli işlem başlatıldı.  (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir