• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
İklim değişikliği zihinsel sorunları artırabilir
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Environmental International dergisinde dün yayımlanan çalışmada Albany Üniversitesi'nden araştırmacılar, yaz havasının özelliklerinin zihinsel bozukluğu olan insanları nasıl etkilediğini değerlendirmek için New York şehrindeki hava durumu ve hastanelere yapılan acil ziyaretlerle ilgili verileri kullandılar.

Çalışma boyunca New York hastanelerinin acil servisini ruhsal bozukluklar nedeniyle 547 bin 540 ziyaret etti. Yerel hava koşulları ve acil servis ziyaretlerini ilişkilendirmek için, her vakanın ikamet adresi coğrafi olarak kodlandı ve en yakın meteorolojik ağ istasyonunun hava durumu bilgileriyle eşleştirildi.

Sonuçlar, iklim değişikliği, yüksek sıcaklık, güneş radyasyonu ve bağıl nem kombinasyonunun akut zihinsel bozukluk belirtileri geliştirmede en büyük riski oluşturduğunu ve en güçlü etkilerin Eylül -Ekim aylarında olduğunu gösterdi. En ciddi şekilde etkilenenlerse 46 ila 65 yaş arasındaki erkekler oldu.

Çalışmaya göre birçok zihinsel bozukluk kategorisi, belirli hava koşullarına açıkça tepki veriyordu.

Örneğin, güneş radyasyonu, sıcaklık ve ısı ve nem indeksi yüksek olduğunda alkol gibi psikoaktif maddelerin kullanımı, depresyon ve bipolar dahil olmak üzere duygudurum bozukluklarının şiddetli semptomları nedeniyle hastanelerdeki acil servislerine daha fazla ziyaret yaşandı.

Araştırmanın yazarlarından Albany Üniversitesi Halk Sağlığı Okulu'nda profesör olan Shao Lin, üniversitenin internet sitesinde yayınlanan raporda şunları söyledi:

“İklim değişikliği nedeniyle aşırı ısı yoğunluğu ve sıklığı arttıkça bu değişikliklerin insanlar üzerinde fizyolojik olumsuz etkileri olmasını bekleyebiliriz. Zihinsel bozukluğu olan bireyler bu değişikliklere karşı özellikle savunmasızdır. Birden fazla kez ve aynı anda meydana gelen olaylar sağlık risklerini şiddetlendirebilir.”

Havayla ilgili zihinsel sağlık semptomlarının ortaya çıkması zaman alabileceğinden, araştırma ekibi belirli bir hava koşulunun başlangıcı ile hastaneye kabul tarihi arasındaki süreyi ölçtü. Sonuçlar, kısa vadede yüksek sıcaklığın tek başına acil riski temsil ettiğini, ısı endeksinin ise iki haftalık bir süre boyunca riski artırdığını gösterdi.

Lin konuya dair açıklamasında “Havanın zihinsel sağlığı nasıl etkilediği hakkında daha fazla şey öğrendikçe semptomların ortaya çıktığı daha ince bir noktayı belirlemek kritik önem taşıyor” dedi.

ŞARKUL AVŞAT

Bu haberler de ilginizi çekebilir