• DOLAR 32.682
  • EURO 35.215
  • ALTIN 2446.422
  • ...
Yeşilay'dan "Sağlıklı Yaşam için Doğa Yürüyüşü"
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse ile Yeşilay Ankara Şube Başkanı Avukat Sevilay Aslan ve basın mensuplarının katılımıyla Ankara'nın Mamak ilçesinde bulunan Kıbrıs Köyü Kanyonu'nda "Sağlıklı Yaşam için Doğa Yürüyüşü" yapıldı.

Programda Yeşilay Ankara Şube Başkanı Sevilay Aslan basın mensupları ile bir araya gelerek Ankara'nın bağımlılık haritası ve çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yaklaşık 45 dakikalık doğa yürüyüşünden sonra Mamak Belediye Başkanı Murat Köse Kıbrıs Köyü Kanyonu ile ilgili basına bilgi verdi.

Böylesi bir programa ev sahipliği yaptıklarından dolayı büyük mutluluk yaşadıklarını aktaran Köse, "Burası gerçekten özel bir yer. Dışarıdan tarifle anlaşılacak bir yer değil aslında. Çünkü bu kendi içinde özel bir havası, ortamı var. Burası bir kanyon. Tabii kanyonun da kendince sınırlamaları var. Burası milyonlarca yılda oluşmuş doğal bir kanyon. 200'e yakın endemik bitki var burada. Burada fındık ağaçları ve 200'e yakın özel bitki var. Buranın ikliminden kaynaklı yetişen özel bitkiler var. Yaklaşık 8 kilometrelik bir bölge ve şehrin merkezine yakın. Böyle doğa harikası bir yer olması gerçekten herkes için bir avantaj aslında. Burası normal açık bir ortam ve doğal bir ortam. Tabi yıllar içerisinde insanlar yakın, özellikle Kıbrıs köyünde ikamet eden insanlar daha çok gelmiş. Sonra Mamak'ta tanınmış. Ankara'nın değişik yerlerinden de geliyorlar. Özellikle doğa severler burayı biliyor." dedi.

Köse, konuşmasının devamında şunları aktardı:

Biz burayla ilgili çalışma yaptık ve çalışmalarımız devam ediyor. Burayı koruma altına alarak bölgenin özellikle bu doğal yapısının zarar görmemesi için özel bir çalışma yaptık. Burası taş ocaklarına sınır. Çevremizde taş ocakları var. Zaten biraz suyun içerisinde görünen taş parçacıklar, kumlar, taş ocaklarından yukardan akıp gelen kumlar aslında. Biz onlarla ilgili de bölgemizde yeni taş ocakları açılmasın diye meclis kararı aldık. Bundan sonra yeni taş ocakları açılmıyor. Mevcut olanların da faaliyetlerini mevcut kapasitesi kadar izin verdik. O da bir ticari faaliyet. Onlar da yapacaklar ama en azından buraya zarar vermesin diye çalışma yaptık. Burayı koruma altına alıyoruz. Dolayısıyla bu doğal haliyle beraber daha da kontrollü bir şekilde güvenliğini ve temizliğini sağlayarak, doğa sporlarını, yürüyüş sporlarını yapmak isteyen tüm Ankaralıları buraya davet ediyoruz.

"Çocuklar ve gençlerin teknoloji bağımlılığından kurtulmalarına vesile olacaktır"

Mamak Belediye Başkanı Murat Köse

Köse, son olarak "Tabi farkındalık üzerine siz böyle bir şey yapmışsınız. Doğayla baş başa kalmak ayrı bir şey. Gerçekten buradaki bu sesi dinlemek ayrı bir şey. Burası bize tahsis edildi. Planlamayı da biz yapıyoruz ve Çevre Şehircilik Bakanlığı'ndan bundan onaylarını aldık. Bu bölgede Milli Emlak'a ve hazineye ait alanlar var. Tamamının tahsisini Mamak Belediyesi olarak aldık. Biz burayı bir bütün halinde korumayı kendimize bir görev bildik. Burası yüzyıllardır korunmuş güzel bir yer. Bundan sonra nesillerimize, çocuklarımıza burayı en doğal haliyle bırakmamız lazım. Şehrin sesinden insanların gelip burada güzel vakit geçirmesi çok kıymetli. Çocuklar ve gençlerin teknoloji bağımlılığından kurtulmalarına vesile olacaktır. Tüm Ankaralılara da bu güzel doğa harikası olan Kıbrıs Kanyonu'na davet ediyoruz. Bunu yaparken tabi özellikle yani temiz görüp, temiz kullanıp temiz bırakmaları yönünde. Çünkü bir daha gelecek, bir daha burayı kullanacak. Biz düzenli olarak temizliklerini, bakımlarını yapıyoruz burada. Bir de burada tabi çok fark edilmiyor ama güvenlik kameralarıyla beraber vadinin tamamında kontrol sağlıyoruz. Yani burada normalde elektrik yok ama güneş enerji sistemiyle beraber bir kamera sistemi kurup bu denetimi de sağlıyoruz. Çünkü vatandaş geldiğinde o güvenliği de görmesi gerekiyor. Bu açıdan inşallah her zaman bekleriz. Basının bu anlamda önemli bir fonksiyonu var." diye konuştu. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir