• DOLAR 34.552
  • EURO 36.219
  • ALTIN 2964.33
  • ...
Üst katı cami olan tarihi sarnıçta çalgılı düğünlerin yapılmasına tepki
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

İstanbul'un en büyük kapalı sarnıçlarından olan Sultan Sarnıcı'nın tarihçesi miladi 4'üncü yüzyıla dayanıyor. 1600 yıllık tarihi Sarnıç günümüzde düğün, nişan, kına ve sünnet gibi organizasyonlar için kullanılıyor.

Fatih ilçesi Ali Kuşçu Mahallesi'nde bulunan Sultan Sarnıcı'nın hemen üstünde, 15'inci yüzyılda II. Beyazıt tarafından yaptırılan Sivasi Tekkesi bulunuyor. Tekke, yüzyıllarca asli fonksiyonunu korumuş ancak son yüzyılda tahrip olmuştu.

Tarihi mekânların yeniden ihyası için temel kazısı 2016'da başlayan ve İBB'nin merhum başkanlarından Kadir Topbaş döneminde restorasyonunun yüzde 80'i tamamlanan Tekke, camiye dönüştürülerek hizmete açıldı.

Yaklaşık 3 ay önce ibadete yeniden açılan ancak resmi açılışı 4 Ağustos Cuma günü yapılan Sivasi Tekke Camii, hemen bitişiğinde yer alan ve birçok ülkeden öğrencinin eğitim gördüğü Uluslararası İmam Hatip Lisesi'nin tatbikat camisi olarak da kullanılıyor.

Sultan Sarnıcı'nda yapılan çalgılı düğünlerin namaz saatlerine denk gelmesi sebebiyle sarnıcın üzerindeki camide ibadet edenleri rahatsız ettiğini belirten esnaf ve mahalleli, İLKHA muhabirine konuşarak çalgılı organizasyonların iptal edilmesi gerektiğini ifade ettiler.

"Müzik sesi ile beraber namaz kıldığımız zamanlar oluyor"

Akif Duman

5-6 yıldır Ali Kuşçu Mahallesi'nde oturan ve 5 vakit namazını da bu camide kıldığını söyleyen Akif Duman, "Bazen namaz kılarken alttan sesler geliyor. Gerçekten cemaatin hepsi bu konudan rahatsız. Müzik sesi ile beraber namaz kıldığımız zamanlar oluyor. Bu konuda biz de şikâyetçiyiz. Böyle bir ibadethanenin altında düğün salonunun olması uygun değil. Buna bir çözüm bulunmalı." dedi.

 Ramazan Avdan

Mahallede esnaflık yapan Ramazan Avdan, "Burada çok sayıda insan bu konudan rahatsız. Üstte namaz kılıyoruz. Hafta sonları düğünler oluyor. Camiye, edebe uymuyor. Bunun düzeltilmesini istiyoruz. Esnaf ve komşular olarak şikâyetçiyiz. Caminin önünde kapı olması lazım ama hala açılmadı." diye konuştu.

Mehmet Yıldırım

Bölge esnafından Mehmet Yıldırım, "Vakit namazlarında, cuma namazlarında ya da akşam-yatsı namazı arasında düğünler olduğunda namaz kılarken alttan müzik seslerinin gelmesi hiç etik olmuyor. Huşumuz dağılıyor. Bu işin düzeltilmesini istiyoruz" şeklinde konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir