• DOLAR 34.603
  • EURO 36.311
  • ALTIN 2920.527
  • ...
Schengen mağduriyetleri artıyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İçişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Biz burada kasıt görüyoruz. Halkımız da böyle görüyor. Seçim öncesi AK Parti iktidarını zorda bırakmak için yapılan adımlar olarak değerlendiriyoruz. Eylül başında Batı ülkelerin büyükelçilerini arkadaşlarımız bakanlığa çağıracak ve gerekli uyarıları yapacaklar. Bundan sonra da düzelmezse biz de karşı tedbirler alacağız” demişti.

İngiltere merkezli haber ajansı Reuters, Schengen vizesi başvurularında uzayan süreler ve artan ret sayıları nedeniyle çok sayıda Türkiye vatandaşının mağduriyet yaşadığını, tur şirketlerinin de çok sayıda Avrupa turunu iptal ettiğini ya da binlerce euro zarara uğradığını yazdı.

Reuters, sektör temsilcileri ve vatandaşlara göre vize sorunlarında Türkiye’ye yönelik siyasi motivasyonlar ve kötüleşen ekonomi nedeniyle Avrupa’ya gidecek Türkiyelilerin geri dönmeyeceği endişelerinin yanı sıra, vize işlemlerini yürüten aracı şirketlerin pandemi döneminde eleman azaltması ve güvenlik soruşturmasında uzayan süreçlerin de etkili olduğuna dikkat çekti.

AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Nikolaus Meyer-Landrut, Reuters’ın konu ile ilgili sorusu üzerine, Schengen başvurularının siyasi temelli olarak değil somut kriterlere göre ele alındığını belirterek; Türkiye’de görece daha karmaşık ve aldatmaya açık başvurularla karşılaştıklarını söyledi.

“Siyasi değil objektif temellere dayalı olarak karar alınır” diyen Meyer-Landrut, Türkiye’ye ilişkin ret oranının geçen yıl yüzde 13-14 seviyesindeki küresel ret ortalamasına yakın olduğunu belirtti.

TÜRKİYE’DE RET SAYISI DAHA HIZLI ARTTI
Uluslararası seyahatlerin azaldığı coronavirüs salgını öncesi 2019’da Türkiye’den 900 binden fazla vize başvurusu alan Schengen bölgesi geçen sene ise yaklaşık 270 bin başvuru aldı. Schengenvisainfo.com verilerine göre 2016’da yüzde 4,4 olan başvurularda ret oranı her yıl artarak 2020’de yüzde 12,5’e, 2021’de yüzde 16,5’e yükseldi.

İnternet sitesinin editörü Shkurta Januzi, diğer ülkelerle karşılaştırıldığında Türkiye’deki vize ret oranlarının daha hızlı ve istikrarlı arttığını belirtti.

Buna göre, Almanya Türkiye’den yapılan vize başvurularının 2016’da yüzde 6,7’sini reddederken, bu oran 2018’de yüzde 11,9’a, 2021’de yüzde 22,2’ye yükseldi. Fransa’nın ise 2016’da yüzde 3,2 olan ret oranı 2018’de yüzde 5,8’e, 2021’de yüzde 13,1’e yükseldi. 23’ü AB üyesi olmak üzere toplam 26 Avrupa ülkesini kapsayan Schengen vizeleri hakkında 2022 verileri bulunmuyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir