• DOLAR 32.462
  • EURO 34.821
  • ALTIN 2440.71
  • ...
`Merkezi ezan sistemi beraberinde çok sıkıntılar getirdi`
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
DİYARBAKIR - Uygulamaya konulduğu günden bu yana halkın tepkisine yol açan ve halkın tepkisi sonucu uygulamadan kaldırılan "Merkezi Ezan Sistemi" hakkında Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Sırrı Şık, İlke Haber Ajansı`na (İLKHA) değerlendirmelerde bulundu.
 
Halk çeşitli şekillerde tepki gösterdi
Merkezi ezan sistemi uygulamasının birçok sıkıntıyı da beraberinde getirdiğini söyleyen Şık, merkezi ezan okunmasına rağmen cami cemaatinden bazı kimselerin kalkıp merkezi ezan sistemine tepki olarak tekrar ezan okuduklarını ifade etti.
 
Tüm görüşlere saygıyla yaklaştıklarını belirten Şık, "Çünkü asıl olanın bir insanın böyle bir cihaz aracılığıyla ezanı duyması değil de bizzat camide olan bir insanın ağzından çıkıyor olmasını ön plana koydular. Böyle olması gerektiğini söylediler. Tabi bunların hepsine saygıyla yaklaşmak lazım. Bunların hepsi dini noktada belki gerekçelendirilebilecek hususlardır. Ama tartışmaların ardı arkası kesilmedi" dedi.
 
"İmamlar mesleki ehliyetlerini kaybetmeye başladılar"
Merkezi ezan sistemi uygulamasının imamların mesleki ehliyetlerini kaybetmesi olumsuzluğuna yol açtığını dile getiren Şık, "İmam arkadaşların mesleki ehliyetlerini bu noktada kaybetmeye başladıklarını gördük. Yani ezan okumaya okumaya o noktadaki yetenekler kaybolmaya başladı. Camiye gidiş gelişlerde bir takım disiplinsizlikler meydana geldi. Zira `nasıl olsa ezan okunmuyor, dolayısıyla biraz geç gitsem de sıkıntı olmaz` anlayışıyla bunlar oldu" diye konuştu.
 
"Yararından çok zararı oldu"
Sistemin yararından daha çok zararının ortaya çıktığını gördüklerini söyleyen Şık, "Hal böyle olunca baktık ki faydasından ziyade zararı artık yavaş yavaş gün yüzüne çıkmaya başladı. Tabi bunu il müftülüklerimiz de gördüler ve Diyanet ile bunu paylaştılar. Dolayısıyla bir esneklik olunca da bu noktada merkezi sistemin zararlarının daha fazla olduğunu gören il Müftülerimiz ile ilçe Müftülerimiz görüşlerini ortaya koydular ve bu işe bir son verdiler" ifadelerini kullandı.
 
"Son uygulamanın doğru olduğu kanısındayız"
Merkezi ezan sisteminin kaldırılması uygulamasının doğru bir uygulama olduğunun altını çizen Diyarbakır İl Müftü Yardımcısı Sırrı Şık, "Diyarbakır da bu örneklerden birisidir. Güzel oldu da diye düşünüyoruz. Zira artık her camide ezan okunuyor şu anlama geliyor. `Ey cemaat her camide ezan okunduğuna göre her camide imam var, dolayısıyla onlar sizi bekliyorlar gidin namazınızı cemaatle kılın` anlamına gelebilecek bir sembolik husus ortaya çıktı. Doğrusu şuan ki uygulamanın doğru olduğu kanısındayız ve bu noktada ciddi bir memnuniyetin olduğunu da görüyoruz" şeklinde konuştu. (Emrullah Araz / Osman İçli-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir