• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Dünyanın en tehlikeli korsanları 'Siber Korsanlar'
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Dünyanın her yerinde faaliyet gösteren siber suçlular, her sene binlerce mağduriyete sebep oluyor. Onların bu başarılarının arkasında kimlik avı bağlantılarına tıklamamız, kritik yazılımları güncellemeyi unutmamız ve kaynağı belli olmayan bağlantılara tıklamamız gibi hatalarımız yatıyor.

Siber korsanlık, siber korsanlığa maruz kalındığında yaşanabilecek sorunlar ve siber korsanlığa karşı nelere dikkat etmemiz gerektiği hususunda Satış ve Pazarlama Uzmanı Ufuk Kılavuz İLKHA’ya konuştu.

Ufuk Kılavuz, Siber saldırı, şantaj ve tehdidin, kullanıcılar tarafından cihazlarda yüklü uygulamalar ve bilinçsizce girilen ve tıklanan site ve bağlantılar üzerinden gerçekleştiğini söyledi.

 

Şifresiz Wi-Fi bağlantılarının problemlere yol açabileceği uyarısında bulunan Kılavuz, bağlanılan internet ağının güvenli olmaması durumunda internet korsanları gibi kötü niyetli kişilerin kullanılan bilgisayara virüs bulaştırabileceğine dikkat çekti.

"Cihazlara bulaştırılan virüsler kişisel bilgilere ulaşabilir"

Kılavuz, internet korsanları tarafından bulaştırılan virüslerin, kişilerin telefonlarına, bilgisayar ve tabletlerine erişim sağlayıp kişisel verilerini kopyalayarak hatta en önemlisi bankacılık bilgilerine ulaşıp büyük zararlar verebileceği uyarısında bulundu.

"Siber korsanlık tehdidine karşı dikkatli olunmalı"

Bilgisayar Satış ve Pazarlama Uzmanı Ufuk Kılavuz

Kılavuz konuşmasında: "Siber korsanlık geniş kapsamlı bir alandır. Korsanlar her türlü alana yayılabilmekte ve bunu şantaj veya tehdit unsuru olarak kullanabilmekteler. Bunun için internete bağlı olduğumuz sitelerin güvenli bir ağ olduğuna, kullanılan şifrelerin güçlü olmasına, herkese açık ağlara bağlanılmamasına, kendimize ait interneti kullanmaya ve her kullanılan site veya program için kendini tekrar etmeyen ayrı şifreler kullanılmasına dikkat etmemiz gerekiyor." dedi.

"Haberiniz olmadan kamera ve mikrofonunuz açılabilir"

İnternet uygulamalarının ses ve görüntü almasının mümkün olduğunu ifade eden Kılavuz, "Bilinmeyen yabancı bir linke tıklayarak siber korsanların cihazımıza erişmesine sebep olabiliriz. Bu da haberimiz dahi olmadan mikrofonumuzun, kameramızın açılıp önemli bilgilerimize ulaşılıp siber zorbalıkla karşılaşmamız demektir. Uygulamaların istediği erişim izinleri vermemiz bu sorunu yaşamamız açısından önemli fakat izin vermesek dahi mesaj kutumuza gelen yabancı bir link ’in tıklanması durumunda dahi uygulamanın arka planında cihazımızı kullanacak programların indirilmesine de izin vermiş oluyoruz." diye konuştu.

"Kamerasız televizyon kullanılması daha sağlıklıdır"

TV’lerde görüntü ve ses kaydı alınabilinmesi için internet ağına bağlı bir özellikte olması gerektiğini söyleyen Satış ve Pazarlama Uzmanı Ufuk Kılavuz, TV’lerdeki bu tehlikenin önüne geçebilmek için kullandığımız interneti güvenli hale getirmemiz, internet şifremizin herkes tarafından görülebilir olmaması ve TV’de kullandığımız Android uygulamalarda güvenli olmayan sitelere girilmemesi lazım. Bunun önüne geçebilmek için virüs programı kullanmalı, şifrelerimizi dikkatli ve özenli bir şekilde oluşturmalıyız. Bu hususta kamerasız televizyon kullanılması daha sağlıklıdır. Çünkü televizyon kullanımında kameraya ihtiyaç yoktur. Genellikle insanlar görüntülü görüşmelerini bilgisayar ya da telefon üzerinden gerçekleştirmektedir.

"Cihazınızda yaşanan anormal durumlar siber saldırı altında olduğunuz anlamına gelebilir"

Kullanıcı tarafından kullanılan cihazda virüs ya da siber saldırı olup olmadığının anlaşılması için ip uçları veren Kılavuz, "Görev yöneticisinde bulunan bilgisayarın çalışma hızında, masaüstü dosyalarda anormal durumlar -yer değiştirme, silinme- gibi durumlar yaşanıyorsa bir siber zorbalık yaşandığı anlamına geliyordur. Böyle bir durumda virüs programımızla bilgisayarımızı temizlememiz ve şifrelerimizi tamamen değiştirmemiz gerekmektedir. Eğer önüne geçilemezse bu durumda cihazımıza format atarak internetimizi sıfırlamamız lazım.

"Kullanılan tüm cihazlarda virüs programları yüklenmeli ve düzenli bir şekilde tarama yapılmalı"

Kullanıcılara mağduriyet yaşamamaları konusunda uyarılarda ve önerilerde bulunan Kılavuz, "Kullanılan tüm cihazlarda virüs programlarının mutlaka kullanılması ve düzenli bir şekilde tarama yapılmasını öneririm. Yabancı kişilerden gelen linklerin tıklanmasını önermiyorum çünkü bir link ile virüs bulaştırımı çok kullanılan bir yöntem. Bağlantısı com, com.tr, .net olmayan sitelere bulaşmamamız, nokta x (.x) nokta z (. z) ile biten ve uzantıları tamamen değişik ya da güvenli olmayan sitelere kesinlikle girmememiz gerekmektedir. Siber zorbalığa maruz kalınması durumunda bilişim suçlarıyla mücadele masasına başvurulabilir ve bu yolla çalınan bilgilere ulaşılabilir ve doğacak mağduriyetlerin önüne geçilebilir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)













Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir