• DOLAR 34.245
  • EURO 37.638
  • ALTIN 2921.555
  • ...
Kırmızı biberin salçaya uzanan zahmetli yolculuğu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kadınlar, meşakkatli bir iş olan salça yapımına biberlerin içerisindeki çekirdekleri temizleyerek başlıyor. Ardından yıkadıkları biberleri, üzerlerine serdikleri muşamba (alta serilen plastik örtü) yardımıyla evlerin damında kurutmaya bırakıyor. 

Yaklaşık 5-6 gün damlarda bekletilen biberler, kuruduktan sonra toplanıp çekilerek salça haline getiriliyor. 

Son olarak cam kavanozlara konularak serin yerde muhafaza edilen biber salçası, evlerin bir yıllık ihtiyacını karşılıyor. 

 

Tezgahlarda yerini alan ve ev yapımı salça için vazgeçilmez olan kırmızı biberin satışları da devam ediyor.

Kırmızı biber satıcıları da vatandaşların biber satın alma noktasında hızlı davranmaları tavsiyesinde bulundu.

“Bir an önce salçalık biberinizi alın”

Mehmet Can

Hasat edilen biberin ve salça yapımının sekizinci ayda başlayıp onuncu aya kadar devam ettiğini vurgulayan biber satıcısı Mehmet Can, biber veriminin düşük olduğu uyarısını yaparak fiyatların yükselmesini beklemeden bir an önce biber alınması tavsiyesinde bulundu.

Piyasada satılan biberlerin salça üreticisi fabrikalar tarafından da alındığına dikkat çeken Can, “Biberin kilogram fiyatları şu an 8-10 TL arası değişiyor. Beklenmesi durumunda fiyatlar 12-13 TL’ye yükselecek. Herkes bir an önce salçalık biberini alsın.” diyerek hatırlatmada bulundu.

“Evinde salça yapan kazançlı”

Gıyasettin Şerakman

Ev yapımı salça yapanların birçok açıdan kazançlı olduğunu ve yıllardır biber sattığını söyleyen Gıyasettin Şerakman, “Yüz kilo biberin maliyeti bin TL. Yüz kilo biber, yirmi kilo salça veriyor. Bu durumda salçanın kilogramı elli TL’ye gelmiş oluyor. Bunun hazırlanış masrafları var ve bir ayı aşkın emek veriyor. Bu ürünü 70 TL’ye mal eden biri yüz TL’den aşağıya veremez.” ifadelerini kullandı.

“Salça yapımında Karaisalı köyü biberini tercih ediyoruz”

Nuray Yemen

Salçalık biber ve domatesi toptan olarak satılan pazarlardan temin ettiklerini belirten ev hanımı Nuray Yemen, “Evlere getirdiğimiz biberleri yıkıyor, ayıklıyoruz. Biber salçası yapımı için temizlenmiş biberleri makinemizden çekiyoruz. Daha sonraki işlem olarak da damlara seriyoruz. On gün içerisinde de salçanın kurumasıyla beraber biber salçasını güneşten topluyor ve kaldırıyoruz.” dedi.

Adana’da biber salçası yapımı için daha çok Karaisalı köyü biberinin tercih edildiğini ifade eden Yemen, bu biber çeşidinden yapılan salçanın lezzetinin daha yoğun ve güzel olduğunu söyledi.

“Daha lezzetli ve daha sağlıklı oluyor”

Biber ayıklama ve temizleme işlemlerinde komşularla bir araya gelip yardımlaştıklarını vurgulayan ev hanımı Nuray Yemen, “Ailemiz için yapıyoruz. Daha lezzetli ve daha sağlıklı oluyor. Güzel bir ortam oluyor. Gırgır, şamata derken bununla birlikte biberimizi de temizliyoruz.” diye konuştu. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir