• DOLAR 32.485
  • EURO 34.724
  • ALTIN 2406.774
  • ...
Hayvan destekleme projesi kanserli gencin umudu oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Tarımla uğraşan nüfusun gençleşmesi, tarım alanında istihdamın artırılması ve hayvancılığın gelişmesi amacıyla yürütülen projeler kapsamında 3 yıl önce hayata geçirilen "Genç Çiftçi Projesi", kırsal alanda yaşayan gençlere de umut olmaya devam ediyor.

Projeye yoğun ilgi gösteren 18-40 yaş arası yüzlerce çiftçi, büyükbaş ve küçükbaş hayvan, arıcılık, meyvecilik, seracılık ile tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği gibi alanlarda sağlanan hibe destekten faydalanarak işletmelerini kurup üretime başladı.

 

"Kırsal Kalkınmada Uzman Eller Projesi" kapsamında projesi onaylanan üniversiteli genç çiftçilerin projeleri hayata geçirildi. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından desteklenen proje ile tarım ve gıda alanında proje hazırlayan Mervan Polat ve Gülperi Polat isimli gençlere 100 bin TL'ye kadar hibe desteği verildi.

Siirt Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafında Eruh İlçesine bağlı Bayramlı köyündeki törene görüntülü konferans yöntemiyle katılan Tarın ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi, bu projeler sayesinde kırsaldan kente geçmişte oluşan tahribatı tersine çevirmek istediklerini kaydetti.

"100 bin lira destek miktarının arttırılması için çalışma başlatacağım"

Kentten kırsala sağlıklı bir göçün yeniden başlamasını istediklerini ifade eden Kirişçi, "Bölgede yeniden bir kargaşa olsun istemiyoruz. Bu dönüşün Kırsala dönen kardeşlerimiz için hayırlı olmasının peşindeyiz. 1994 yılında terörden dolayı boşalmış olan ama 2005 yılına kadar bu halini korumuş olan bölgemizin yeniden dönüşe açılması beni gerçekten çok mutlu etmiştir. Mervan, kardeşime rabbim şifa versin, çok geçmiş olsun. Bu kardeşimiz üzülmesin kırsaldan kente göç ettiği için belki bu hastalığı yaşadı ama kırsalda kalmış olsaydı eminim bu hastalıklardan hiç söz etmeyecekti. Kardeşimizin bu hayvancılıkla ilgili faaliyetleri onun yeniden sağlığına kavuşmasının sağlayacaktır. Mervan'ın gündeme getirmiş olduğu 100 bin lira destek miktarı proje devam ettiği müddetçe desteğin artması noktasında olumlu bir haber verilecek ve bu bütün ülkeyle paylaşılacaktır." ifadelerini kullandı.

"Bu proje sayesinde yeniden hayata tutundum"

Akdeniz Üniversitesi Ziraat Fakültesinden mezun olduktan sonra köyüne dönerek "Genç Çiftçi Projesi" hibe desteğine başvuran Mervan Polat, 2 kanser türüyle mücadele ettikten sonra çalışacak gücünün kalmadığını ama bu proje sayesinde yeniden hayata tutunduğunu kaydetti.

Tarım Ekonomisi bölümünden mezun olan Polat, "9 çocuklu ailenin 6'ncı üyesiyim hayatta çok zorluk çektim. 6 yaşında iken lösemiye yakalandım ve 7 yıl mücadele ettim. Üniversite 3'üncü sınıfta ise boğaz kanserine yakalandım, 3-4 yıl da bu kanserle mücadele ettim. Bu projeyi 3 yıldır takip ediyordum, ilk pilot bölgeler seçildiği zaman ben kendi kendime şöyle dedim; 'Eğer uygulanacak olursa muhakkak ben de başvuracağım.' 2 yıldır köyümde kalıyorum ailem de hayvancılıktan anladığı için başvurmak istedim ve kabul edildi. Hedefim katlayarak hayvan sayılarını arttırmak. Proje benim için bir dönüm noktasıydı. Aslında beni hayata bağlayan bir proje oldu. Hem ülkeme hem de aileme ciddi ekonomik katkı sağlayacağını düşünüyorum." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir