• DOLAR 34.554
  • EURO 36.075
  • ALTIN 2999.5
  • ...
DOĞA-DER'den suyun bilinçli bir şekilde kullanılması çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Yıllardan beri söylenen küresel ısınma ve iklim değişikliği şeklinde tanımlanan sürecin Dünya'daki bütün ülkelerle beraber Türkiye'de de yaşandığını belirten Güler, İngiltere’nin yarısında kuraklık ilan edildi. Türkiye'nin de bu döngünün içerisinde olduğunu belirtti.

 

Doğayı ve Çevreyi Koruma Derneği Başkanı Sedat Güler, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, içme suyu kaynaklarının oldukça azaldığına ve gidişatın iyi olmadığına dikkat çekti.

"Devletin su kullanım konusunda yaptırımlarının başlaması gerekiyor"

Küresel iklim değişikliğiyle beraber meteorolojik kuraklıklar yaşandığını söyleyen Güler, "Meteorolojik kuraklıkların arkasından da coğrafi kuraklıklar doğuyor. Böyle bir durumda devletin kurumlarının ve vatandaşların üzerine çok büyük görevler düşüyor. Devletin su kullanım konusunda yaptırımlarının başlaması gerekiyor. İlerleyen süreçlerde çok büyük sıkıntılar yaşanmasın. Su kullanımı sadece vatandaşlarla sınırlı değil. Aslında günlük tüketilen su miktarının çoğunluğu tarım ve sanayide kullanılıyor. Su kaynaklarımızın doğduğu yer olan ormanlık alanlarımızın da koruma altına alınması gerekiyor." dedi.

"Su kullanım konusunda vatandaş ve bireyler olarak tasarruf yapmamız gerekiyor"

Günlük su tüketimi konusunda herkesin artık biraz daha düşünmesi gerektiğini belirten Güler, "Çeşmeyi açtığımızda su gelmeyeceğini düşünmeyelim. Bu duruma düşmeyelim. Böyle durumlara düşmemek için artık su kullanımı konusunda vatandaş ve bireyler olarak tasarruf yapmamız gerekiyor. Boşa su akıtmaması gerekiyor. Temizlik işlerin de daha az su kullanmak gerekiyor. En önemli su tüketim kaynakları sanayi ve tarıma düşüyor. Tarımın artık sübvanse edilerek Tarım Bakanlığından tarımsal alanların damlama sistemiyle sulanması gerekiyor. Sanayi bölgelerinin artık suyu kirletme lüksü yoktur. Her sanayi bölgesinin bir arıtma tesisi olması gerekiyor. Kimyasal ve biyolojik tesisleri olması şarttır." diye belirtti.

"Aylık su tüketimi 15-20 tonu aşan vatandaşlardan daha fazla ücret alınabilir"

İnsanlar musluğu açtığında su akıyorsa onlar için bir problem olmadığına dikkati çeken Güler, "Aslında olması gereken insanları tasarrufa teşvik etmek için belirli bir tonajın altın su kullanan insanlara ücret talep etmezseniz ya da yarı fiyatına biz size su veririz derseniz gelir düzeyi düşük olan insanlar su ücreti ödememek için tüketimi kısar. İnsanlara tasarrufu teşvik etmek için bazı yaptırımlar yapmak gerekiyor. Aylık su tüketimi 15-20 tonu aşan vatandaşlardan daha fazla ücret alınabilir. Elektrik kullanımında olduğu gibi su tasarrufu içinde bu yapılabilir." diye konuştu. (İLKHA)









Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir