• DOLAR 32.368
  • EURO 34.997
  • ALTIN 2325.305
  • ...
Türkmenistan Konsolosluğu önünde darp edilenler konuştu: Amacımız sadece bir mektup vermekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Türkiye'de yaşayan ve konsolosluğun resmi işlemlerini yapmaması sebebiyle mağdur olan, ülkelerine gidemeyen ve daha birçok sorunla yüzleşen Türkmenistanlılar, mağduriyetlerinin giderilmesi adına avukatları Gülden Sönmez ve bazı STK temsilcileriyle birlikte İstanbul Türkmenistan Konsolosluğu'na giderek cumhurbaşkanları Serdar Berdimuhammedov'a bir mektup göndermek istediler ancak darp edildiler.

Sabah 11.00'de konsolosluk önünde toplanan ve verecekleri mektubun içeriğini önce okuyan ardında da konsolosluğa girmeden kapıdan mektuplarını teslim etmek isteyen mağdurlar, avukatları ve STK temsilcileri ile birlikte konsolosluk görevlilerince etrafları sarılarak önce konsolosluğa itilmeye çalışıldılar ardından da darp edildiler. Yaşanan olumsuz gelişme sonrasında darp edilip burnu kırılan bir mağdur ile birlikte 4 kişi gözaltına alındı.

"Amacımız yaşananları bir mektup olarak Türkmenistan Cumhurbaşkanına göndermekti"

Yaşananlarla ilgili İLKHA muhabirine konuşan mağdurların avukatı Gülden Sönmez, "Bugün sabah saat 11.00'de Türkmenistanlı müvekkillerimle beraber Türkmenistan Konsolosluğu'na geldik. Amaç, Türkmenistanlıların devletlerinden kaynaklı Türkiye'de yaşadığı mağduriyetleri, problemleri Türkmenistan Cumhurbaşkanına göndermek üzere yazdıkları dilekçeyi konsolosluğa teslim etmekti. Ben de avukatları olarak yanlarındaydım. Öncelikle konsolosluk önünde mektubun içeriğini sesli olarak okudular. Daha sonra da bu mektupları konsolosluğa teslim etmek üzere içeri hiç girmeden kapıdan uzatarak teslim ederek cumhurbaşkanlarına gönderilmelerini talep ettiler. O esnada Türkmenistan konsolosluğu görevlisi olduklarını tahmin ettiğimiz bazı kişiler tarafından etrafımız sarıldı. Aramızda bazı STK temsilcileri de vardı. Toplamda 8 kişilik bir gruptuk. Bu esnada arkamızdan çevreleyerek bizi zorla konsolosluğa sokmak istediler." dedi.

"Saldırganlar hakkında suç duyurusunda bulunacağım"

İçeri girmek gibi bir niyetlerinin olmadığını ancak konsolosluk çalışanları tarafından zorla konsolosluğa itildiklerini, bunu başaramayınca da farklı uygulamaya geçtiklerini belirten Sönmez, "Fotoğrafları bizde mevcut olan ve konsolosluk görevlisi olduğunu düşündüğümüz birisi bir müvekkilimin kafa bölgesine, yüzüne saldırdı. Müvekkilimin burnu kırıldı ve yüzünde çatlaklar var. Başka bir müvekkilim tekmelenip darp edilerek gözaltına alındı. Olaylar devam ederken polis geldi. Polis de zor kullanarak gözaltı işlemi yaptı. Tuhaf olan sokakta görevli sivillerin bize müdahalesi devam etti. Ben tüm süreç boyunca avukat olduğumu, sadece dilekçe vermek için orada olduğumu beyan ettiğim halde, avukat olarak polisin gözü önünde sokakta saldırıya uğramış olmama rağmen, bu kişiyi yakalayın bana saldırıyor dediğim halde bu kişiler maalesef henüz gözaltına alınmadılar. Onlar için savcılığa suç duyurusunda bulunacağım. Şu anda müvekkillerim ve Özgür-Der gönüllüsü bir kardeşimiz gözaltında. Aslında yaşananlar Türkmenistanlıların yaşadığı mağduriyetin ne kadar ağır bir mağduriyet olduğunu gözler önüne seriyor." diye konuştu.

Konsolosluk önünde yaşananlara şahit olan ve kimisi darp edilen mağdurlar ise amaçlarının sadece insanca muamele görmek, resmi işlemlerinin yapılması için Türkmenistan Cumhurbaşkanına seslerini duyurmak olduğunu ifade ederek, olaya müdahil olan kişilerin cezalandırılmasını istediler.

"Sadece erkeklere değil bayanlara, çocuklara bile saldırdılar"

Taleplerini sadece yazılı olarak sunmak için konsolosluğa gittiklerini belirten mağdurlardan Ahmet Rahmanov, "Başta engel oldular. Taleplerimizi yazılı bir şekilde konsolosluğun kapısından verip gidecektik. O anda bir tartışma çıkardılar. Böylece bizi dışarıdan sardılar. Bir anda saldırmaya başladılar. Sadece erkeklere değil bayanlara, çocuklara bile saldırdılar. Bazılarımız bayanları, çocukları korumaya çalışırken geri kalanlar da darp edildiler." şeklinde konuştu.

"Çocuklarıma ne evrak çıkartabiliyorum ne kimlik çıkartabiliyorum ne de hastaneye götürebiliyorum"

Konsoloslukta ilk defa çocuklarıyla birlikte böyle bir durumla karşılaştığını söyleyen Zarina Ahtyamova, "Çocuklarım mahsur kaldılar. Konsolosluk çalışanları tarafından dövüldük. Kapıdan bir kâğıt vermek istedik. Onlar ise arkadan gelerek bize saldırmaya başladılar. Neye uğradığımızı şaşırdık. Çocukları mı kurtaralım, kavgaya mı karışalım? Diye şaşırıp kaldık. Hiçbir konsoloslukta böyle bir muamele yok. Biz sadece hakkımızı istiyoruz. Çocuklarımızın haklarını istiyoruz. Eşim Türk vatandaşı. Çocuklarıma ne evrak çıkartabiliyorum ne kimlik çıkartabiliyorum ne de hastaneye götürebiliyorum. Mağduruz. Bugün bize saldıranların ceza almasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Yanlarında avukatlar ile birlikte sadece mektup göndermek için konsolosluğa geldiklerini vurgulayan Rozymurat Kurbandurdyýev, geleceklerini önceden haber alan konsolosluk çalışanları tarafından darp edildiklerini, başkonsolosun kendisini hedef göstererek dövülmesini istediğini söyledi.

Amaçlarının sadece haklarının verilmesi olduğunu ifade eden Alişer Sahatov, "Bizi havaalanında mağdur ediyorlar. Konsoloslukta mağdur ediyorlar. Avukatlarla sadece bir evrak vermek için gittik ama bizi darp ettiler. Hangi ülkede böyle bir uygulama var? İstediğimiz şey sadece bizi yetim bırakmayın. Lütfen bizi duyun." dedi. (İLKHA)

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir