Bilinçsiz avcılık hayvan neslini tehlikeye sokuyor!
Kaçak ve bilinçsiz avcılık nedeniyle her yıl birçok hayvan türünün nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalıyor.
Batman Avcılar ve Atıcılar Derneği Başkanı Murat Sertkaya, İLKHA muhabirine, özellikle bölgedeki kimi kişilerin bilinçsiz bir şekilde avcılık yaptığını söyledi.
Avcıların, av sezonunda belirtilen şartlarda avlanabileceğine işaret eden Sertkaya, hayvan neslinin korunması amacıyla bilinçli bir avlanmanın yapılması gerektiğini belirtti.
Bölgede balık avlama sezonunun 1 Temmuz tarihinde açıldığını, bu avcılığın olta balıkçılığı şeklinde olduğunu hatırlatan Sertkaya, 20 Ağustos tarihinde ise birinci grup bıldırcın güvey avlarının açılacağını söyledi.
Sonrasında ise keklik, tavşan ve ördek avlarının da ekim ayında açılacağını aktaran Sertkaya, keklik ve ördek avlarının bir ocakta son bulduğunu anlattı.
Murat Sertkaya
“Bilinçsiz avcılık ciddi tehlike oluşturuyor”
Hem karada hem de suda bilinçsiz bir şekilde avcılık yapıldığına vurgu yapan Sertkaya, şöyle devam etti:
“Bilinçsiz avcılık bazı hayvan türlerinin neslini tehlikeye sokuyor. Balık avcılığında ise sulara dinamit atan, ağ atan, serpme denilen ağları atan var. Bunların kesinlikle iç sularımızda kullanılması yasaktır. Bölgemizde olta balıkçılığı yapılmalı ve her bir vatandaşa üç olta atma hakkı var. Sularımıza dinamit atarak, elektrik kullanımı ya da elektroşok dediğimiz cihaz kullanılarak küçük büyük balık, yılan, kaplumbağa gibi o bölge suyunda ne varsa tümünü öldürüyor. Bu şekilde yapılan bilinçsiz avcılık bazı balık neslini yok etme derecesine getiriyor.”
“Avlanırken patlayıcı kullanılması çok tehlikeli”
Özellikle avlanırken dinamit, el yapımı patlayıcıların kullanılmasının çok tehlikeli olduğuna dikkat çeken Sertkaya, “Geçen gün bu şekilde avcılık yapan birkaç vatandaşımız ağır bir şekilde yaralandı. Kesinlikle bu tür şeyleri balık avlamada tavsiye etmiyoruz. Çünkü kişi hem kendisine hem de o bölgeye zarar vermektedir.” diye konuştu.
“Hapis cezası bile var”
Avcıların mutlaka avlanma kurallarına uymaları gerektiğine işaret eden Sertkaya, şu uyarılarda bulundu:
“Vatandaşlardan hangi sezonda, hangi avları nasıl yapılacaklarsa resmi olan ekipmanlarla avlarını yapmalarını tavsiye ediyoruz. Kara avcılığının 4915 maddesine göre kurallar bellidir. Her kim bunun dışına çıkarsa 2 bin 500 lira para cezası ve avladıkları avın tazminat bedelini öderler. Su avcılığında ise bin 500 lira ile 20 bin lira arasında cezalar değişiyor. Şayet kişi dinamit ya da patlayıcı madde kullandığı tespit edilirse kişiye hapis cezası veriliyor. Bütün avcılara tavsiyemiz kesinlikle yasadışı olan hiçbir av yapmamalarıdır.”(İLKHA)