Kanser hastaları genetik testler yaptırmalı
İngiltere merkezli Kanser Araştırmaları Enstitüsü’ndeki (ICR) bilim insanları, tüm kanser hastalarına, tümörleriyle savaşma olasılığı en yüksek olan ilaçların verilebilmesi için genetik testler yaptırmalarını önerildi.
Şarku’l Avsat’ın The Times gazetesinden aktardığı habere göre, ICR’den bilim insanları, diğer hayır kurumları ve bilimsel araştırma firmaları tarafından yapılan ortak açıklamada, “Bilim, kanserleri ve mutasyonlarını moleküler olarak tanımlamak ve tedavilerini yönlendirmek için hastalara gen tedavisinin sunulacağı noktaya geldi” ifadeleri kullanıldı.
Açıklamaya göre, birçok yeni kanser ilacı kanserlerdeki belirli genetik kusurları hedef alıyor. Bu nedenle kanserin yapısı hakkında daha fazla bilgi edinmek doktorları en iyi tedavilere yönlendirebilir.
Bazı hastalar için bu, kemoterapinin yan etkilerinden kaçınmak ve yaşamlarını uzatmak anlamına gelebilir.
Tedavide yeni bir dönem başlıyor
Kanser Araştırmaları Enstitüsü Başkanı Profesör Kristian Helin şu açıklamayı yaptı;
“Tıpta, kanserin tedavi şeklini ve ilaçların geliştirilme ve pazarlanma yollarını değiştiren yeni bir hassas tıp çağındayız. Hassas ilaçları etkin kullanmak için öncelikle hasta ve kanser hakkında detaylı bilgiye sahip olmamız gerekiyor. Bu, bir hastanın ne tür kansere sahip olduğunu, tedavinin uygun olup olmadığını ve hastanın nasıl tepki vereceğini belirlemek için genetik testler de dahil olmak üzere biyobelirteç testlerinin kullanılması anlamına gelir.”
Açıklamada ayrıca hastaların uygun tedaviyi almalarını sağlamak için yeni kanser ilaçlarıyla birlikte rutin olarak biyobelirteç testlerinin geliştirilmesi çağrısında bulunuldu.