Yabancılar sadece İngilizce ile hangi ülkede daha kolay yaşayabilir?
InterNations tarafından yapılan bir araştırmaya göre, yurt dışında yaşamaya başlamanın önündeki en büyük korku dil engeli.
Bir Avrupa Komisyonu araştırmasına göre, Avrupa Birliği vatandaşlarının yüzde 56'sı en az bir yabancı dil konuşabiliyor.
Küresel eğitim şirketi Education First (EF) yayınladığı İngilizce Yeterlilik Endeksi ile Avrupa'da Anglosakson ülkeler dışında en iyi İngilizce konuşan ülkeleri sıralıyor.
EF bu endeksi hazırlamak için 35 Avrupa ülkesi de dahil dünya genelinde 2 milyon kişinin İngilizce test sonuçlarını inceledi. Her ülkeye 800 üzerinden bir puan verildi.
EF'in sıralamasında ilk 10'da 8 Avrupa ülkesi yer aldı. Puanlarına göre sıralanan Avrupa ülkeleri arasında İngilizce becerisine göre en iyi sonuçları Kuzey Avrupa ülkeleri verdi.
En iyi İngilizce konuşulan ülkeler listesinde 10. sırada Hırvatistan yer aldı. Finlandiya ve İsveç sırasıyla 9. ve 8. sırada kalırken Danimarka 3. sırada yerini buldu.
Avusturya 800 üzerinden 641 puanla 2. olurken zirveye Hollanda çıktı. Hollandalıların yüzde 91 ila 93'ü İngilizce bir diyaloğu anlayabileceğini söylüyor.
Avrupa ülkeleri içerisinde en düşük puana sahip ülke ise İtalya.
Hangi ülkeler oturma izni için dil belgesi istiyor?
Yabancı dil öğrenmekte zorluk çekenlerin dikkat etmesi gereken ülkelerin başında, oturum izni ve vatandaşlık almak için dil belgesine tabi tutan ülkeler yer alıyor.
Örneğin Almanya kalıcı oturum ve vatandaşlık için Almanca öğrenmeyi şart koşuyor. Mevcut düzenlemeye göre, daimi oturum veya vatandaşlık alabilmek için Avrupa Ortak Dil Referans Çerçevesi'ne (CEFR) göre B1 düzeyinde Almanca bilmek gerekiyor.
Norveç geçici oturum izinleri için dil zorunluluğu uygulamazken daimi oturum izinleri için Norveççeye hakimiyet istiyor. Duruma göre 250 ila 500 saat süren Norveççe derslerini tamamlamak ya da A2 seviyesinde bir belge sunmak, daimi oturma izni koşullarından biri.
İsviçre'de de daimi oturma izni için Almanca, Fransızca ya da İtalyanca dillerinden birinde A2 seviyesinde konuşma ve A1 seviyesinde yazma becerisi isteniyor.
İspanya, Portekiz, Fransa ve İtalya ise dil zorunluluğunu yalnızca vatandaşlık başvurularında öne sürüyor.
EURONEWS