• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Eğitim Bir-Sen Mardin Başkanı Değer: Eğitim sistemimizin sorgulanması ve değiştirilmesi gerekiyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Sınavlarda kopya skandalının oluştuğuna vurgu yapan Değer, bu konuda kendilerinin emek savunucuları olduklarını ve sınavlarda emeği geçen herkesin emeklerinin karşılığını alması için bu konunun takipçileri olduğunu belirtti.

Değer, "Son dönemde özellikle 2022 KPS sınavıyla ilgili kamuoyunda bir kopya skandalıyla ilgili daha doğrusu soruların bir denemede daha önce çıktığıyla ilgili bir iddia var. Tabii bu iddiaların özellikle sonuna kadar araştırılması taraftarıyız çünkü biz emek savunucuları olarak sınavlarda alın teri döken, emek sarf eden kim olursa olsun emeklerinin karşılığının hakkıyla yerine gelmesi için sonuna kadar bunun takipçisi olacağız." dedi.

 

KPSS sınavından sızan soruların bir iddia olduğunu ve bu işin takip sürecinde olduğuna değinen Değer, "Bu bir yayıneviyle ilgili özellikle dillendiriliyor. Tabii bunlar bir iddiadır. Hiç kimse için önceden yargılamak gibi bir durum söz konusu değil. Bu iddiaların sonuna kadar gitmek gerekiyor. Zaten şu an emniyet mensupları işin içinde, adliye bu konuda takip ediyor ve bu skandalın bir an önce ortaya çıkarılmasını herkesten çok bizler de istiyoruz çünkü bu iddialarda atanacak kamu çalışanlarının hakları için mücadele eden bir sendikayız. Bu isimle ilgili de kesinlikle bizim bir sürü yayıneviyle çalışma imkânımız olabiliyor çünkü biz kamu çalışanlarının aynı zamanda sistem içerisinde eğitime dönük de faaliyetlerimiz söz konusudur." şeklinde konuştu.

"Buna benzer skandalların oluşmaması için bizim eğitim sistemimizin sorgulanması ve değiştirilmesi gerekiyor"

Kendilerinin de sınav mağduriyetini yaşadıklarını ve bu mağduriyetin olmaması için eğitim sisteminin değiştirilmesi hususuna vurgu yapan Değer, "Biz bu kadar emek sarf ederken birilerinin kolaycı bir şekilde bu sorulara ulaşması ve o soruları çözerek bizim emek sarf ettiğimiz arkadaşlarımızın önüne geçmesini kabul etmiyoruz. 2010 KPSS'sinde de aynı şekilde bir skandal oluşmuştu. O dönemde de bir sürü arkadaşımız mağdur olmuştu. Bu mağduriyetler üzerinden de aynı şekilde bizler o arkadaşlarımızın mahkeme yoluyla hakkının ortaya çıkarılmasını istemiştik. Tabii bu ve buna benzer skandalların oluşmaması için bizim eğitim sistemimizin sorgulanması ve değiştirilmesi gerekiyor.

"Üretime dönük olması gereken bir ülke, maalesef sadece kamuda bir istihdam yarışına girilmiş"

Eğitim Bir-Sen Mardin Şube Başkanı Eyüp Değer

Değer, "Yani Türkiye'de her yıl sırf kamuya girmek için milyonlarca insan yarışıyor. Meslek liselerimiz maalesef istediğimiz seviyelerde değil ve üretime dönük olması gereken bir ülke maalesef sadece kamuda bir istihdam yarışına girilmiş. Bunun değiştirilmesi lazım. Bu değişmediği müddetçe ve tek umut sadece KPSS'ye girip devletin kurumlarında yer almak gibi bir durum söz konusu olursa bu ve buna benzer girişimler her dönem belki de yaşanacaktır. Bunların yaşanmaması için bizlerin özellikle mesleğe dönük çalışmaları yapması, sanayiye dönük üretime dönük hamleler içerisinde olmamız gerekiyor. Bunu yaptığımız zaman inanıyorum ki Türkiye'de bu sınavlar normal, rutin, günlük şekillere bürünecektir ve bu kamuoyunda bunun gibi olaylar artık yaşanmayacaktır." ifadelerine yer verdi.

"Özellikle sınav sisteminden ziyade bu sınava girecek kişi sayısının azaltılmasıyla ancak çözülebilir"

Ülkede sınav sistemindeki mağduriyetlerin oluşmaması adına çözümleri sıralayan Değer, "Özellikle sınav sisteminden ziyade bu sınava girecek kişi sayısının azaltılmasıyla ancak çözülebilir sınavla ilgili de şeffaf adil olabilmesi için de aslında bütün olanaklar söz konusu. Sınav mekânında daha önce kameralarla gözetlenmesi yapılıyor ancak o soruların hazırlanma süreciyle ilgili şaibeler oluşabiliyor. Bunun önüne geçmek de çok kolay değil tabii. Yani gerekirse orada o süreçlerle ilgili daha net daha kameralar gözetiminde soru hazırlanması belki olabilir." şeklinde sıraladı.

"Bir kul hakkıdır ve bu kul hakkını çiğnemek isteyen insanlar her zaman olacaktır"

Onun dışında da sınav olduğu müddetçe ve insanı ahlaklı bireyler yetiştirme dediğimiz müddetçe buna benzer sıkıntılar her zaman olacaktır maalesef çünkü bu bir kul hakkıdır ve bu kul hakkını çiğnemek isteyen insanlar her zaman olacaktır. Ama biz vicdanlarda bekçiler oluşturabilirsek kalplerde bekçiler oluşturabilirsek inanıyorum ki bu tür skandallar kul hakkını çiğnemenin ne kadar kötü bir şey olduğunu bilen insanlar bunun önüne mutlaka geçecektir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir