• DOLAR 34.312
  • EURO 37.22
  • ALTIN 3018.549
  • ...

Batman Esnaf ve Sanatkârlar Odası Başkanı Mehmet Sıddık Çiftçi, 2019 yılında asgari 75 bin TL net satışı hasılatı olan hedef sektörlerdeki mikro ve küçük işletmelere faizsiz geri ödemeli personel istihdam desteğinin devam ettiğini belirtti.

Başvurulara son üç gün kaldığını anımsatan Çiftçi, tüm esnafa destekten yararlanması için çağrıda bulundu.

Çiftçi, “Destek şartı; Mikro veya küçük işletme olmak, 2019 ve öncesi kurulmuş olmak ve 2019 yılındaki net satış hasılatı 75 bin TL ve üzeri olmaktır. Mikro ve küçük işletmeler, KOSGEB veri tabanında kayıtlı olmaları ve KOBİ beyannamelerinin güncel ve onaylı olması şartıyla başvuru yapabilecektir.” dedi.

Açıklamanın devamında Çiftçi, “Güncel KOBİ Bilgi Beyannamesinde faaliyet kodları arasında yer alan; Program Kapsamındaki Sektörler Tablosunda bulunan mikro ve küçük işletmeler başvurabilecektir. Program başvuruları 10 Ağustos 2022’ye kadar yapılabilecektir. Bu destek paketinden bütün esnaflarımız yararlanabilirler. Odamıza üye olup olmamalarının veya başka bir odaya üye olup olmamaları önemli değil. Şirketlerde bu destekten yararlanabilirler. Dünya Bankası tarafından kısıtlanan sektörlerdeki işletmeler bu desteğe başvuramayacaktır. İşletmeler, başvuru formunu doldururken varsa yasal sınırların üzerinde vadesi geçmiş vergi, SGK borçlarını kapatacaklarını veya yasal sınırların altına indireceklerini veya tecil ya da taksitlendireceklerini beyan ederek başvuru yapabilecektir. Bu işletmelerin destek ödemesi alabilmesi için, destek ödemesi öncesinde yasal limitlerin üzerindeki vergi, SGK borçlarını kapatmış veya tecil ya da taksitlendirmiş olmaları gerekecektir.” diye konuştu.

Personelde aranan şartlar

Destek kapsamında yeni istihdam edilebilecek personelde aranan şartları da anlatan Çiftçi, şunları belirtti:

“Üniversite (2 yıllık ve üstü) ya da mesleki ve/veya teknik lise mezunu olmalıdır. Başvuru döneminin ilan edildiği aydan önceki ayda MKİ’de çalışmıyor olmalıdır. Başvuru döneminin ilan edildiği aydan itibaren son 3 yıl  içinde toplam SGK 4A’lı prim günü sayısı 180’den fazla olmamalıdır. 1981 ve sonrası doğumlu olmalıdır. Yabancı uyruklu personel istihdam edilemez.

Başvuru dönemi ilan tarihinden önceki ayda işletmede çalışmıyor olan personel “yeni” kabul edilecektir. Personelin başvurudan ya da geçici / kesin onaydan sonra işe alınması veya işletmede ilk kez işe alınıyor olması gerekmez.” 

“Destek türü ve limitleri”

Açıklamasında Çiftçi, “Mikro ve küçük işletmelerden başvuru sırasında alınan taahhütnamedeki ‘geçmiş dönem ortalama istihdamının muhafaza etme’, ‘yeni personelin istihdam etme’ ve ‘desteği 24 ay ödemesiz dönemi takiben taksitler halinde KOSGEB’e geri ödeme’ taahhütlerine istinaden ‘teminatsız ve faizsiz geri ödemeli destek’ verilecektir. 

Yeni istihdam edilecek her bir personel için 100 bin TL geri ödemeli destek verilecektir. İşletme sahibi kadın ise veya işletmenin yüzde 51 ve üstü hissesi tek başına bir kadın ortağa ait ise ya da işe alınan personel kadın ise geri ödemeli destek tutarı her bir personel için 110 bin TL olacaktır. İşletme sahipliği veya kadın personel istihdamı ile ilgili ek ödeme sadece bu durumlardan biri için yapılacaktır.” dedi. 

Kaç personel için destek alınabilir?

Mikro işletmelerin en fazla 2 personel, küçük işletmelerin ise en fazla 5 personel için destek alabileceğini aktaran Çiftçi, şunları söyledi:                     

“İşletme sahibi kadın ise veya işe alınan personel kadın ise destek personel başına 110 B TL olacaktır. Başvuru formunda mikro ve küçük işletmenin uygun gider türlerindeki tahmini harcama tutarı düşükse, düşük olan tutar esas alınacaktır. 12 aylık yeni istihdam oluşturma taahhüdü karşılığında, destek ödemesine esas 6’şar aylık iki taksit dönemi için destek ödemesi yapılır. Destek ödemesine esas birinci taksit dönemi, Ödeme Talep Formunun MKİ tarafından ilk onayından önceki ayda başlar ve bu ay dahil 6 aylık takvim dönemini kapsar.”

Başkan Çiftçi, odada saat 15.00 ile 17.00 arasında bilgilendirme amaçlı danışma bulundurulacağını kaydetti.(İLKHA)