Yaz sıcaklarında vücudu serin tutmanın yolları
Sıcak yaz günlerinde sağlıklı beslenmenin insan hayatında önemli bir yer tuttuğunu ifade eden Tıbbi Beslenme Uzmanı Doktor Eyyüb Yılmaz, vücudu serin tutmanın yolları hakkında tavsiyelerde bulundu.
Su başta olmak üzere sıcak havalarda beslenme tercihlerimizle vücudumuzu serin tutmanın mümkün olduğunu söyleyen Tıbbi Beslenme Uzmanı Doktor Eyyüb Yılmaz, "Bol sulu meyveler, nane, limon vücudu serin tutacak yiyecek ve içeceklerin başında gelmektedir. Ayran, yaz için çok dengeli bir içecektir. Ayranı daha dengeli hale getirmek isteyenlere nane ile birlikte tüketmelerini öneririm. Vücudunuzdaki suyu harcayan, yüksek hayvansal proteinlerin ise yazın tüketilmemesi gerekmektedir." dedi.
Sıcak yaz günlerinin iyice kendini hissettirmesiyle beraber akıllarda hep, 'Sıcak havalarda nasıl beslenmeli, hangi yiyecek ve içecekleri tüketmeliyiz?' sorusu belirmektedir.
Yılmaz, "İnsan fizyolojisi sıcağa ve soğuğa kısmen adaptasyon gösterecek şekilde yaratılmıştır. Yaşanan hastalıkların çoğu bu adaptasyon yetersizliğinden kaynaklanmaktadır. Bu konuyu İbni Sina, '30 çeşit hastalık var, 15'i ayazdan 15'i boğazdan' diyerek en güzel şekilde özetlemiştir. Hava değişimlerine uyumlu hale gelmek her zaman için mümkün olmayabilmektedir." dedi.
Serinlemek için hazırlayacağımız tariflerde nelere dikkat etmeliyiz?
Serinlenmek için sağlıklı yaklaşımlar konusunda Yılmaz, "Su, en güçlü ısı düzenleyicisidir. Yani daha fazla suya ihtiyacımız bulunmaktadır. Beslenmenin temel kuralları bunun üzerine kuruludur. Meyvenin su oranı son derece yüksek iken meyve kurularının su oranı oldukça düşüktür. Dolayısıyla yaz aylarında meyve kurusu tüketmek çok akıllıca olmamaktadır. Fazla su içmektense, içilen suyu vücutta tutacak şekilde tasarruflu kullanmanızı öneririm.
Suyu vücutta nasıl tutabiliriz?
Bir miktar yağ tüketmek konunun çözümüne katkı sunacaktır. Aksi halde içilen fazla miktardaki su vücudunuzdan bol miktarda mineral atılımıyla gerçekleşeceği için anlamsız yorgunluklar yaşatacaktır. Oysa tariflerinizde kullanacağınız düşük miktarda zeytin yağı, Hindistan cevizi yağı ve kavrulmamış çerezlerin yağ oranları çok değerli görevler üstleneceği gibi su kaybını da önleyecektir. Bu nedenle bu yağların içeceklerde kullanımı emilimi artıracağı gibi, içeceklerin vücutta daha doğru bir yol izlemesini de sağlayacaktır. Ancak yağı artırdığınızda, yağın yüksek enerjisi bu sefer bir soruna dönüşebilir. Bu nedenle kışın yediğiniz cevizin üçte birini tüketmenizi tavsiye ederim." dedi.
Vücudu en çok serinleten, ferahlatan gıdalar hangileridir?
Vücudu en çok serinleten gıdaları bilmemizde fayda olacağını vurgulayan Yılmaz, "Ferahlamamızı sağlayacak gıdalar önemlidir. Hangi gıdalardır bunlar? Bol sulu meyveler bu kategoridedir. Nane ve limon da bu kategori içerisinde yer almaktadır. Yazın limonatacıların artışı tesadüf değildir. Limonataya az bir reyhanın eklenmesi kanın pıhtılaşmasını da azaltarak kalp krizlerini önleyebilmektedir. Şeker içeriği çok yüksek olan içecekler sizi serinletemez ve o şekerin üreteceği enerji karaciğere yük olacaktır. Fazla şeker enerji sistemine dahil olup harareti ile sizi bunaltacaktır." bilgisini verdi.
Yazın asla tüketilmemesi gereken gıdalar
Yazın asla tüketilmemesi gereken gıdalar da olduğunu ifade eden Yılmaz, "Bu gıdaların başında vücudunuzdaki suyu harcayan, yüksek hayvansal proteinler bulunmaktadır. Yani kebap yaz mevsimi için doğru bir tercih olamaz. Daha az yumurta, peynir, dana eti ve daha az balık tüketin. Yaz için yemeklerinizde kullandığınız yağları sıfırlamayın ama azaltın. Ne kadar azaltacağınızı hararetinizi gözlemleyerek anlamaya çalışın. Ama sakın kalori hesapları yaparak yağsız yemekler yemeyin. Serinletici çayları bilin ve kahve yerine yeşil çay, nane, reyhan tüketin. Ama her bitki çayı serinletmez. Burada yüksek ısıtıcı olan birkaç bitki çayından bahsedeyim: Tarçın ve zencefil azaltılmalıdır veya ciddi bir ihtiyaç yoksa bunların tüketilmemesi daha iyi olacaktır. Karanfili daha az kullanın. En güzel içeceklerden birisi meyandır.
Ayran yaz için çok dengeli bir içecektir
Ayran, yaz için çok dengeli bir içecektir. Ayranı daha da dengeli hale getirmek isteyenlere nane ile birlikte tüketmelerini öneririm. Bu haliyle yaz için serinletici iken, kış mevsiminde ayran nane ile asla tüketilmemelidir. Aksine içine kekik veya pul biber eklenerek dengelenmelidir." dedi.