Adıyaman Müteahhitler Birliği: İlimizde beton yüzde 30 daha yüksek fiyata satılıyor
Basınla bir araya gelen Adıyaman Müteahhitler Birliği yönetim kurulu, Adıyaman'da beton fiyatlarının komşu illerden yüzde 30 daha yüksek olmasını eleştirdi.
Adıyaman Müteahhitler Birliği Başkanı Mehmet Fatih Çiçek, komşu illerden yüzde 30 daha yüksek fiyata beton aldıklarını belirterek sorunun giderilmemesi durumunda iş bırakma eylemine gideceklerini belirtti.
Çiçek, Adıyaman'daki beton fabrikalarının tekelleşmesini eleştirerek yetkililerin duruma el atması gerektiğini belirtti.
Sektörün sorunlarını rapor haline getirilerek ilgili makamlara iletildiğini belirten Çiçek, "Çalışmalarımızın amacı Adıyaman geneline faydalı olmasıdır. Nitelikli yapı çıkması, belediye, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, Mimarlar Odasıyla koordineli bir şekilde Adıyaman'ın kentsel sorunlarına çözüm üretebilmek için yatırımcılarla bir birlikte çözüm odaklı bir diyalog ortamı sunmaya çalıştık. İki aylık bir süre zarfında Adıyaman'ın inşaat sektöründeki sıkıntılarıyla alakalı ön görüşmeler yapıldı. Sektörle ilgili bir rapor hazırlandı ve rapor ilgili kurumlara iletildi. Bugüne kadar halledebilecek fakat göz ardı edilen sorunların çözülmesine birliğimiz fayda sağladı." dedi.
"Çevre illerdeki beton fiyatları neyse biz aynısını talep ediyoruz"
Beton fiyatlarının Adıyaman'da daha yüksek bir fiyatla satılmasının kabul edilecek bir durum olmadığına dikkat çeken Çiçek, "Yüksek enflasyon ortamında nitelikli yapıyı nitelikli fiyatla tüketiciye ulaştırmak için de yoğun bir gayret içerisindeyiz. İnşaatta en büyük kalem beton fiyatlarıdır. Adıyaman kamuoyunun dikkatini çekmek adına buradan söylüyorum: Adıyaman'daki mevcut dört beton firmasının üçü şehir dışı büyük holding yapılanmalarıdır. Bu yapılanmalardan temennimiz; Adıyaman'ın yerel koşulları, ekonomik seviyesi düşünülerek, Adıyaman'daki yatırımcının durumu düşünülerek beton fiyatlarının bir düzene çekilmesi gerekiyor. Çevre illerdeki beton fiyatları neyse biz aynısını talep ediyoruz. Ekstradan özel bir uygulama istemiyoruz. Malatya, Elâzığ, Şanlıurfa'daki beton fiyatlarından yüzde 30 daha yüksek fiyata Adıyaman'da niye beton satılıyor. Bunu hem idarecilerimiz hem siyasilerimiz hem belediyemiz hem de sektör yatırımcıları bunu bir sorgulasın." İfadelerini kullandı.
"Bizim süreci sabote etme gibi bir niyetimiz yok"
İstenilen düzeyde indirime gidilmemesi halinde sektör olarak iş bırakma kararı aldıklarını vurgulayan Çiçek, "Bundan dolayıdır ki ilimizde yatırım yapan büyük çimento fabrikalarının sahipleri en azından ilimizin bu talebini gözden geçirmelerini istiyoruz. Çünkü inşaatın yüzde 20'lik gibi büyük bir kısmı beton fiyatlarıyla alakalıdır. Bundan dolayı da üyelerimiz bir araya geldi sorunun çözülememesi halinde önümüzdeki on gün içerisinde iş bırakma eylemi kararı alındı. Bizim süreci sabote etme gibi bir niyetimiz yok. Sadece Türkiye ortalaması içerisinde beton fiyatlarının bir hizaya gelmesini istiyoruz. Bundan dolayı bir netice alınamasa şantiyelerimizde 15-30 ağustos arasında işleri durdurmayı kararlaştırdık. Mevcut üyelerimiz bu yönde bir karar aldılar. Temennimiz beton firmalarımızın iletişim kanallarını açık tutarak bu sorunu çözmeleridir. İl olarak biz özelleştirme yoluyla el değiştiren çimento fabrikalarımızın ve dışarıdan gelen yatırımcılarımıza biz sahip çıktık. Bizim onlardan beklentimiz Adıyaman'ın özverili ve samimi tutumuna karşılık, onlardan da özverili ve samimi bir tutum istiyoruz. Çatışma değil diyalog yolunu benimsedik. Görüşmeye hazırız." şeklinde konuştu. (İLKHA)