• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bölge halkı başta olmak üzere Bingöl-Muş karayolu 7'nci kilometrede yol kenarında kiraladıkları tarlada sebze ekerek yoldan geçen araçlara da sebze satışı yapan Taşer ailesi aynı zamanda organik sebze üretimi ile vatandaşların sebze ve bir takım meyve ihtiyacını karşılıyor. Vatandaşların da memnun olduğu bu uygulama yıllardır sürüyor.

Sebze yetiştiriciliğin bu yıl Bingöl'de geç verim vermesi nedeniyle erken ekim yapan ticari sebze yetiştiricilerine rağbet artıyor.

"Geçimimizi sebze ekerek sağlıyoruz"

Aile üyelerinden Şehmus Taşer, "Diyarbakır'dan geliyoruz, burada tarla kiralayıp sebze ekiyoruz. Buradan Lice'ye gidiyoruz, Lice'de ikamet ediyoruz. Her yaz sebze ekip çoğunlukla geçimimizi bu şekilde sağlıyoruz. Buraya altı kişi geldik, belirli işlerimiz var. Sulama, çapalama, gübreleme gibi işlerimiz var. Domates, biber, salatalık, karpuz, kavun ekiyoruz. Normalde kilo hesabı satıyoruz. Domates ve biberi 10 liradan satarken salatalığın ve patlıcanın kilosunu 7 liradan veriyoruz. Fasulyenin kilosunu ise 20 liradan satıyoruz. Bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz." dedi.

"Hem okul okuyorum hem de aileme destek oluyorum"

Şehmus Taşer

Okulunu ihmal etmediğini belirten Şehmus Taşer, "Okula gidiyorum. Bu yıl 7'nci sınıfa başlayacağım inşaallah. Aileme elimden geldikçe yardımcı olmaya çalışıyorum. Elimden gelen her işi de yapıyorum. Biz burada sebze satıyoruz, tüm Bingöllüleri de buraya davet ediyoruz. Her gelen müşteriye iyi davranıyoruz. Doğal ürünler almak isteyenler bize uğrayabilir." dedi.

"Kendimize özgü yaşam yerleri hazırladık"

Ailenin büyük üyesi Ahmet Taşer ise, "Burada yaklaşık 6 ay kalacağımız için burada kendimize özgü yaşam yerlerini hazırladık. Yemek ihtiyacımız için ocaklarımız var ve tandırımız var. Diyarbakır Lice'den geldik, sebze ekip satıyoruz. Bu şekilde geçimimizi sağlıyoruz. Kavun, karpuz, domates, biber, patlıcan, salatalık gibi çeşitlerimiz var. Doğal sebzeler ekiyoruz, tüm halkımızı bekliyoruz. Bingöl-Muş karayolundan geçenlere de kapımız açıktır. Millet uzaklardan gelip buradan sebze alıp gidiyor. Buradan gelip organik sebze ve meyve alabilirler." dedi.

"Yetkililere sesleniyoruz, tarımla ilgilenin. Üretimin olmadığı yerde her zaman kriz vardır"

Ahmet Taşer

Kendine özgü yöntemlerle beyaz patlıcan üretimi de yapan Taşer, tarımla ilgilenilmesi noktasında yetkilere çağrıda bulunarak, "Biraz destek olsalar daha iyi. Yetkililere de sesleniyoruz; tarımla ilgilensinler biraz. Tarım berbat durumda. Geçimimizi zor sağlıyoruz burada. Üretimin olmadığı yerde her zaman kriz vardır. Buradan tüm bahçe sahiplerine sesleniyorum, ne olursa olsun bir şeyler ekin, sebze meyve olur fark etmez." şeklinde konuştu.

"Üretici kardeşlerimizi destekliyoruz"

Mikail Demir

Tarlaya organik sebze alışverişine gelmek için Bingöl merkez Temel Yapı Mahallesi'nden gelen Mikail Demir, "Bu ürünleri yerli ürün olarak eve götürüyoruz. Yerli ürünün tadı daha güzel. Melemen yapıyoruz. Sebzelerin dipfrize konulması için de olur. Sonuna kadar teşekkür ediyoruz ve yanlarındayız. Ve elimizden geldiği kadar bu üretici kardeşlerimizi destekliyoruz. Bakkallar ve büyük marketler var ama oradan alışveriş yapmak istemiyoruz. Bu insanlar için buraya geliyoruz. Yerli üretime bir desteğimiz olsun. Temel yapıdan geldik buraya. Beyaz Toprak köyünün sebze ve meyvesi için geldik buraya. Yerli olduğu için geldik. Bu arkadaşlarımız da Diyarbakır'dan buraya kadar gelmişler. Kendilerine teşekkür ediyoruz." dedi.

"Yerli sebzenin çıktığını duyar duymaz geldim"

Ömer Çiçek

Bingöl'ün Sancak ilçesinden alışverişe gelen Ömer Çiçek ise, "Sancak ilçesi Su Düğünü köyünde ikamet ediyorum. Böyle bir hizmetin olması gerçekten çok hoşuma gitti. Bu insanlar bu sıcakta, bu güneşin altında bu emekleri veriyor. Burası hem yerli hem bizim toprağımız hem bizim insanımızdır, suyumuzdur, sebzesi, meyvesi gerçekten çok güzeldir. Abimin tavsiyesi üzerine geldim. Dedi ki yerli domates ve salatalık çıkmış. Duyar duymaz buraya geldim. Bütün halkımızı bekliyoruz. Bu insanların emekleri boşa gitmesin. Güzel bir hizmet, hoşuma gitti. Allah kendilerinden razı olsun. Gerçekten sağ olsunlar, var olsunlar." dedi.

"Biz üretmediğimiz için bu haldeyiz"

Çiçek, "Biz üretmediğimiz için bu haldeyiz. Eskiden dedelerimiz tarlayı öküzle sürer, orakla biçerdi, ekerdi. Şimdi makine var ama yapmıyoruz. Tembel olduğumuz için de bu haldeyiz. İsterim ki bütün halkımız ve bölge insanı ekim yapsın. Ekim olması gerçekten güzel. Bütün ovaları şu an normal ot yapmışlar. Bunun hiçbir faydası yok. Sadece içeri koyup kışın hayvanlara verilir." şeklinde konuştu.

(İLKHA)



Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız