• DOLAR 35.392
  • EURO 36.514
  • ALTIN 2999.93
  • ...
Meslek Eğitimcileri Federasyonu Usta öğreticiler sosyal ve özlük haklardan mahrum bırakılmaktadır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Meslek Eğitimcileri Usta Öğreticiler Federasyonu Şırnak İl Temsilciliğine Erkan Özdemir getirildi. Usta öğreticilerin sosyal ve özlük haklarına ilişkin basın açıklaması yapan Özdemir, öğretmenin yeterli olmadığı durumlarda usta öğreticilerin çalıştırılarak karşılandığını söyledi.

Ülkemizde eğitim harcamalarının çok önemli bir kısmını oluşturan personel giderlerinin düşürülmesinin temel politika olarak benimsendiğini ifade eden Özdemir, öğretmen açığının, yüksek maliyetli olan atamalar yerine sözleşmeli öğretmen, kadrosuz usta öğretici, vekil ve ücretli öğretmen ile kapatılmaya çalışıldığını ifade etti.

Millî Eğitim Bakanlığı Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğüne bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde kısmi zamanlı çalışan yaklaşık 98000 Kadrosuz Usta Öğretici Devlet Memurları Kanunu'nda belirtilen sorumlulukları yerine getirmekle birlikte emeklerinin karşılığı olan sosyal haklardan mahrum kaldığını dile getiren Özdemir,  "Geçici personel olarak istihdam edilen Kadrosuz Usta Öğreticiler, Millî Eğitim Bakanlığı tarafından memur veya sözleşmeli olarak kabul edilmemekte Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından ise işçi olarak sayılmamaktadır. Bu durum, statüsü belli olmayan, iş güvencesinden yoksun, hiçbir özlük hakkına sahip olmayan, ücretleri resmî tatiller, bayramlar, doğum izinlerinde ve benzeri günlerde kesintiye uğrayan, aldıkları ücret asgari ücretin bile altında olan, sosyal güvenceleri olmayan eğitim emekçisi sınıfının oluşmasına yol açmıştır. Lakin son Yargıtay kararına göre usta öğreticilerin memur statüsünde çalıştıkları tescil edilmiştir." dedi.  

"Kadrosuz Usta Öğreticiler kurumlarına 20-25 sene hizmet etmelerine rağmen kıdem tazminatı alamamakta"

Meslek Eğitimcileri Usta Öğreticiler Federasyonu Şırnak İl Temsilciliğine Erkan Özdemir

Memur sendikalarına üye olma çalışmalarını başladığını, bunun usta öğreticilerin statü kazanmasında önemli bir adım olduğunu belirten Özdemir, "Aynı görevde çalışan Kadrolu Usta Öğreticiler 657 Sayılı Kanun'un tanıdığı tüm haklardan yararlanırken kadrosuz olarak çalışan Usta Öğreticilerin hiçbir hakka sahip olmaması, aynı hizmeti gören kamu görevlileri arasında hizmet karşılık biçimleri bakımından farklılıklar oluşturarak eşitsizliğe neden olmakta ve çalışma barışını bozmaktadır. Kadrosuz Usta Öğreticiler kurumlarına 20-25 sene hizmet etmelerine rağmen kıdem tazminatı alamamakta emeklerine rağmen kurs onayları yenilenmezse işsiz kalmaktadır. Bu Durum Özellikle Pandemi Döneminde Süreklilik Arz Etmiştir, işsizlik sigortasından da faydalanamamaktadır." ifadelerini kullandı.

"Bir saat karşılığı 140 olan göstergenin 200 olarak güncellenmesi gerekmektedir"

Özdemir, "Halk Eğitimi Merkezlerinde çalışan usta öğreticilerin tamamı aylık 160 saat derse girmemektedir. Ortalama girilen ders haftalık 30 saat, aylık 120 saat civarındadır ve Ele geçen ücret 2022 yılında yüzde 41,69'lik bir artışla ve her beş saat için bir saat ilave uygulaması ile 5740 TL'ye çıkartılmıştır ki, bu da şu anki şartlarda geçinilebilecek bir ücret değildir ve asgari ücret kadardır. Kaldı ki bundan sonraki süreçte haftada 30 saatin altında çalışan asgari ücret altında kalacaktır. Bunu düzeltmenin bir yolu bir saat karşılığı 140 olan göstergenin 200 olarak güncellenmesi gerekmektedir ki yoksulluk sınırı üstünde bir ücret alabilelim. Usta Öğretici puanlama sisteminde yapılan değişiklik ile Usta Öğreticilerin hizmet süreleri 10 yıl ile sınırlandırılmıştır.25 yıl hizmet veren Usta Öğreticilerin mağduriyetine sebep olmaktadır. Yıl sayısı 360 güne bölünerek toplamı 10 puan ile sınırlandırılmaktadır. Bu maddenin gözden geçirilerek, her eğitim öğretim yılına 1 puan verilerek yeniden düzenlenmesi gerekir." şeklinde konuştu.

Antrenörlük belgesine de puanlama sistemine yer verilmesi gerektiğini ifade eden Özdemir, "Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü yönetmeliğinde Usta Öğreticinin bir yıl içerisinde çalışma süresi 11 ay ile sınırlandırılmıştır. Bu süre Havuz sistemi bir ay sürmekte göreve başlama da bir ay sürmekte iki ay boşa gitmektedir. Toplam çalışılan süre ise 10 ayı geçmemektedir. Bunun düzeltilerek hizmete ara vermeden 12 ay çalışma süresi olması için yönetmeliğin gözden geçirilmesi gerekmektedir. Kadrosuz Usta Öğreticilerimizin yaşadığı sıkıntıları gidermek ve hizmetlerinin karşılığı olan özlük hakların tesis edilmesini sağlamak için, Millî Eğitim Bakanlığı'na bağlı Halk Eğitim Merkezlerinde, Millî Eğitim Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığınca müştereken belirtilen memur kadrolarına veya 4B sözleşmeli kadrolarına atanmaları zaruriyeti oluşmuştur." diye konuştu (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir