• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
DGS Sınavına Nasıl Çalışılır?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DGS sınavı, ön lisans programlarından lisans programlarına geçiş yapmak isteyen öğrencilerin girmesi gereken sınavdır. Genellikle meslek yüksekokulları ile açık öğretim ön lisans programı mezunlarının girdiği bu sınav, örgün öğretime geçiş için bir adım olarak görülebilir. Temmuz ve ağustos aylarında düzenlenen bu sınava katılan öğrenciler, 50 sözel 50 sayısal soru ile karşılaşırlar ve bu sorular vasıtasıyla öğrencilerin ön lisans eğitimi süresince edindikleri bilgiler ölçülmüş olur. Normalde daha az bilinen bir sınav olsa da DGS’ye son zamanlarda daha fazla öğrenci girmeye başladı. Bunun da etkisiyle “DGS sınavına nasıl çalışılır?” tarzı sorular her geçen gün daha fazla sorulmaya başladı. Biz de bu yazımızda DGS sınavına girecek olan öğrencilerimize sınava nasıl çalışacakları konusunda yardımcı olmayı hedefliyoruz.

DGS Sınavına Çalışırken Nelere Dikkat Etmeli?

Öncelikle DGS sınavının genel yapısı hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Unutmayın, bir sınava çalışmaya başlamadan önce önceki yıllarda çıkan sorular, genel soru ve sınav yapısı gibi bilgileri edinmek her zaman sizin iyiliğinize olacaktır. Bunun yanında sınav sonucunda yerleşebileceğiniz bölümler, DGS puan hesaplama, DGS konuları ile ilgili de bilgi edinmelisiniz. Bir DGS sayacı vasıtasıyla sınava ne kadar zaman kaldığını da takip edebilir, bu sayede daha kolay bir şekilde zaman yönetimi gerçekleştirebilirsiniz. Eğer kendi başınıza çalışmanın yetersiz olacağını düşünüyorsanız bir dershane ile anlaşmayı düşünebilirsiniz.

DGS Sınavına Nasıl Çalışılır?

Nelere dikkat etmeniz gerektiğini söyledikten sonra size nasıl çalışacağınız hakkında fikir vermeye başlayabiliriz.

1. İstikrarlı Olun

Her sınavda olduğu gibi DGS sınavında da dikkat etmeniz gereken püf nokta istikrarlı olmaktır. Eğer sınavınıza istikrarlı bir şekilde çalışırsanız istediğiniz başarıya ulaşacağınızdan şüpheniz olmasın. Bu sebeple her gün belli bir saat çalışarak sınava ne kadar zaman kalmış olursa olsun başarıyı yakalayabilirsiniz. DGS Sınavına ilk defa girmiyor olabilirsiniz, daha önce girdiğinizde elde ettiğiniz puan sizi memnun etmemiş olabilir; bu durum sizin moralinizi bozmamalı zira sınava ilk girişinizde istediğiniz puanı almanız gibi bir zorunluluğunuz yok. Bir sonraki sene daha tecrübeli ve sınav hakkında daha çok bilgi sahibi birisi olarak sınava girebilirsiniz. Üstelik, tıpkı diğer sınavlarda olduğu gibi DGS sınavından alacağınız sonuç da büyük oranda sınav sırasındaki psikolojinize ve ruh haline bağlıdır.

2. Deneme Çözün

Bir sınavda başarılı olmak istiyorsanız sık sık deneme çözmelisiniz. Denemeler, size sınava en yakın tecrübeyi sunmaları sebebiyle büyük bir avantaja sahiptirler. Odanızda ufak bir sınav simülasyonu oluşturabilir, zaman tutarak deneme sınavınızı çözebilirsiniz. Böylece hem sınav psikolojisini tecrübe etmiş olur hem de ne kadar sürede soru çözdüğünüzü görebilirsiniz. Eğer bir dershaneye gidiyorsanız o dershanenin düzenlediği deneme sınavları da sizin için çok büyük bir fırsat olacaktır.

3. Kaynaklarınızı İyi Seçin

Sınava hazırlanmanın püf noktası da doğru kaynaklardan çalışmaktır. Piyasada yüzlerce, hatta binlerce kaynak kitabın dolaştığını ve bunların her birinin farklı kalitelerde olduğunu göz önünde bulundurursak kaynak seçmeden önce az da olsa bir araştırma yapmanızı ve ona göre kaynak seçmenizi öneririz. Aynı şekilde, niteliği niceliğin önünde tutarak çok sayıda kaynakla çalışmak yerine kaliteli ama daha az kaynak ile çalışarak sınava daha iyi bir şekilde hazırlanabilirsiniz. Seçeceğiniz soru bankalarının ya da deneme testlerinin de mümkün olduğunca kaliteli ve iyi yayıncılıklardan seçilmiş olmasına dikkat etmelisiniz. Eğer dikkatli bir şekilde kaynaklarınızı seçerseniz sınavda çıkacak sorulara daha hazırlıklı olacak ve vaktinizi boşa harcamamış olacaksınız.

4. Zaman Planlaması Yapın

Zaman planlaması, sınava hazırlanırken yapmanız gereken en önemli şeylerden birisidir. DGS sayacı ve benzeri araçlar kullanarak sınava ne kadar zamanınız kaldığını öğrenmekle işe başlayabilirsiniz. Kendi oluşturacağınız bir çalışma programı ile zamanınızı nasıl değerlendireceğinizi, hafta hafta hangi konulara çalışacağınızı planlayabilir, böylece sınava kalan sürenizi en iyi şekilde değerlendirebilirsiniz. Zaman planlaması yaparken zayıf olduğunuz dgs konularına daha fazla zaman ayırabilir, böylece temelinizin az olduğu ya da tam anlamıyla hakim olmadığınız konulara daha iyi çalışabilirsiniz. Plansız bir şekilde çalışmak istediğiniz bölüme geçmenizi önleyebileceği için her zaman çalışmanızı bir programa oturtmaya çalışmalısınız.

5. Umudunuzu Koruyun

Sınav başarısı bilgiye olduğu kadar kişinin ruh haline de bağlıdır. Eğer sınava moraliniz bozuk olarak ya da başarısız olacağınız düşüncesiyle girerseniz alacağınız sonuçlardan kesinlikle memnun kalmayacağınızı unutmayın. Bu sebeple, bu sınavın da gelip geçeceğini bilin, başarılı olacağınıza inanın ve sınavınıza buna göre çalışın. Sizin gibi binlerce öğrencinin de bu sınava girdiğini ve hiçbirinin sizden daha başarılı ya da özel olmadığını unutmayın.

Bu haberler de ilginizi çekebilir