• DOLAR 34.562
  • EURO 36.161
  • ALTIN 2963.195
  • ...
Emlakçılar: Verimli tarım arazileri imara açılacağına kentsel dönüşümle yeni alanlar oluşturulmalı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kentsel dönüşümle yıkılmaya yüz tutmuş, eski mahallelerin yıktırılıp yeni imar alanlarının açılması durumunda konut sorununun bir nebze de olsa giderilebileceğini belirten emlak danışmanları, bunun için yeni yerleşim alanlarının oluşturulması gerektiğini ifade etti.

 

Evlerin yıkılma tehlikesi yaşandığı kimi eski mahallelerin kentsel dönüşüme girmesi durumunda daha modern hale geleceğini vurgulayan sektör temsilcileri, bu mahallelerde kat sayısının artırılmasıyla birlikte büyük bir konut sorununu çözüleceğini, verimli tarım arazilerinin de korunacağını kaydetti.

Batman’daki Emlak Danışmanı Mehmet Emin Uraz, İLKHA muhabirine, emlak sektörünün şu an durma noktasında olduğunu söyledi.

Sebebinin ise inşaat malzemelerindeki fiyat artışı ve yeni imara açılan arsa fiyatlarının pahalı olmasından kaynaklandığını dile getiren Uraz, ayrıca arsa sahiplerinin müteahhitlerden yüksek yüzdelik istemelerinden dolayı inşaat maliyetinin çok fazla arttığını anlattı.

Mehmet Emin Uraz

“Çoğu mahalle kentsel dönüşüme muhtaç”

Batman’da yanlış bir imar planı sorununun olduğunu savunan Uraz, “Sorunlardan bir tanesi ise verimli tarım arazilerinin imara açılarak heba edilmesidir. Hâlbuki Batman’da 46’ya yakın mahalle bulunmakta ve çoğu kentsel dönüşüme muhtaçtır.” dedi.

“Kentsel dönüşümle vatandaşlar yeni evlere kavuşur”

Şehir merkezindeki mahallelerde yapılacak konutlarda kat sayısının artırılmasının, o mahalleleri müteahhitlere cazibeli hale getireceğini ifade eden Uraz, şöyle devam etti:

“Kentsel dönüşümle eski mahallere ayrıcalık tanınırsa durumu olmayan kişiler hem yeni evlere kavuşur hem de yeni yerleşim alanları meydana gelecektir. Böyle olması durumda ev fiyatları birazda olsa düşecektir. Bu şekilde eski mahalleler daha modern hâlâ gelir.”

“Eski mahalleler kentsel dönüşüme girmeli ve kat sayısı artırılmalıdır”

Kentteki mahallelerde birçok evin 50-60 yıllık olduğunu aktaran Uraz, “Bu evlerin hepsi yıkılması lazım. Çünkü en küçük bir deprem durumunda bu evlerin çoğu yıkılma tehlikesiyle karşı karşıyadır. Yetkililerden isteğimiz kentsel dönüşümü eski mahallere koymaları ve kat sayısını artırmalardır. Bu şekilde buğday, mısır, mercimek gibi ekilen verimli tarım arazileri de korunmuş olur.” ifadelerini kullandı.

“Eski mahalleler değerlendirilmelidir”

Bir diğer Emlak Danışmanı Abdürrahim Tosun ise kentte tarım arazilerinin imara açılmasının büyük bir sorun olduğunun altını çizdi.

Önceliğin eski yerleşim alanlarının vatandaşa ve şehre kazandırılması olduğuna işaret eden Tosun, “Şayet bu yetmezse şehrin kenarında, sınırı aşmayacak şekilde tarım alanları da değerlendirilebilir. Fakat diğer imkânlar varsa buna da tenezzül edilmemesi gerekiyor. Öncelik şehrin içindeki metruk kalmış, eski mahallelerin bir vizyonla şehre kazandırılması ve insanlara sunulmasıdır.” ifadelerini kullandı.

Abdürrahim Tosun

“Ciddi bir konut ihtiyacı var”

Batman’ın şu anda çok ciddi bir konut ihtiyacının olduğuna dikkat çeken Tosun, şunları kaydetti:

“Çünkü genç ve dinamik bir nüfusumuz var. Bundan dolayı ciddi bir konut ihtiyacı ve talebi var. Öncelikli olan kısmı ise şehrimizde insanların oturmakta sıkıldığı mahaller olan Şirinevler, İpragaz, Yenimahalle, Karşıyaka gibi eski mahallelerin TOKİ, Belediye ve Valiliğin el birliğiyle yeni bir yüz ve vizyonla bazı mahallerimiz gibi insanların hizmetine sunulmasıdır. Devlerin her hâlükârda bu işe el atması konut fiyatlarını ciddi anlamda düşürmese de daha alınabilir bir düzeyde tutacaktır. Bu anlamda imkânı olup da alamayanlara bir fırsat oluşturacaktır.”

“Mevcut eski mahalleri yenilemek ve dönüştürmek gerekiyor”

Şehrin etrafında imara açılan tarım arazilerinin olduğunu belirten Tosun, “Bundan sonra bu şekilde değil de şehrin içine yönelmek gerekiyor. Mevcut eski mahalleri yenilemek ve dönüştürmek gerekiyor. Bu anlamda Belediye ve Valiliğimizin biraz daha hassas davranmalarını talep ediyoruz. Neticede tarım alanlarına da ve konuta da ihtiyacımız var. Bu dengeyi gözeterek bu işin götürülmesi gerektiğini düşünüyoruz.” dedi.(İLKHA)











Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir