• DOLAR 34.585
  • EURO 36.435
  • ALTIN 2941.476
  • ...
Belde kanal darlığı tedavisinde erken teşhis önem taşıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Serkan Zengin, belde kanal darlığı hastalığının belirtilerinin uzun mesafe yürüme veya ayakta kalma gibi nedenlerle belde ağrı ile ortaya çıkabildiğini söyledi.

Hastalık hakkında bilgi veren Op. Dr. Zengin, “Belde kanal darlığı (Lomber spinal stenoz) hastalığı, disklerin yaş ilerledikçe sıvı miktarını kaybetmesi omurlara olan taşıma desteğini azalttığı gibi yer değiştirerek omurilik ve sinirlerin geçtiği kanallara doğru yaptığı bası sonucu kanal daralmasına sebebiyet verebilir. Bir diğer sebep ise omurganın yapısındaki eklemlerin büyümesi sonucu omurilik ve sinirlerin geçtiği kanalda darlık oluşmasıdır. Her hastada belirti ve bulgu göstermeyeceği gibi ilerlemiş bel kanal darlığında bel ve sırt ağrısı bacaklarda ağrı uyuşukluk ve kramp çok nadiren bağırsak ve mesane rahatsızlıklarına da sebebiyet verebilir” diye konuştu.

Erken teşhiste tedavinin daha başarılı sonuçlar verdiğini kaydeden Op. Dr. Serkan Zengin, “Uzun mesafe yürüme veya ayakta kalma ile bel ağrısı veya bacak ağrısı uyuşması gibi benzer belirtiler ortaya çıkabilir. Bu durumdaki hasta oturma, eğilme veya çömelme ile geçici bir rahatlama sağlayabilir. Belde kanal daralması tanısı hekimin alacağı hasta öyküsü fizik muayene ve röntgen tomografi veya mrg gibi radyolojik görüntüleme yöntemleri ile konulabilir. Tedavide ilaç ve takip yöntemleriyle hastalığın düzelme şansı oldukça yüksektir. Hastaların % 80'ine yakınında medikal ve fizik tedavi yöntemleri başarılı sonuç vermektedir. Burada erken teşhis, tedavi başarısını önemli ölçüde artırmaktadır. Erken evrede kas ağrısı, bel, boyun ve omurga hastalıklarında cerrahi müdahaleye gerek kalmadan büyük oranda tedavi edilebilmektedir. İleri düzeyde darlık ve şiddetli ağrısı olan hastalarda 3-6 aylık medikal tedaviye yanıt alınamadığı zaman cerrahi tedavi yöntemi uygulanabilir” ifadesini kullandı.

Belde kanal darlığı (Lomber spinal stenoz) hastalığında ameliyatın bu konuda uzman ve deneyimli hekimler tarafından gerçekleştirilmesi gerektiğine dikkat çekti.

Operasyon hakkında bilgi veren Op. Dr. Serkan Zengin, “Cerrahi tedavide kişinin hastalık seviyesine göre bir operasyon planlanmaktadır. Farklı seviyelerde sıkışma ve kemik daralması varsa büyüyen kemik dokusu küçültülür, omurga kanal çapı genişletilerek sıkışan sinirlerin üzerindeki baskı azaltılır ve vidalarla omurga sabitlenir. Platin vidalar ameliyattan sonra 6 hafta süre içerisinde kemik ile kaynaşmaktadır. Böylece omurga taşıyıcı işlemine de devam edebilir. Ameliyattan sonra, genellikle hasta 2 gün içerisinde taburcu edilir. Operasyon sonrasında beli zorlayıcı hareketlerden ağır kaldırmaktan ve darbelerden hastanın kendini koruması gerekmektedir” dedi.

Ameliyat esnasında hastaya yüksek teknolojiden faydalanarak navigasyon ile vida atılabildiğini kaydeden Zengin, “Operasyon esnasında tomografi çekilerek kontrol mekanizmamız ameliyathanede tamamlanmaktadır. Bu yüksek teknoloji ve deneyimli eller ile birlikte komplikasyon riskini sıfıra yakın bir seviyeye indirebilmektedir” diye konuştu.

(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir