• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Taksiciler Habur'u kapattı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ŞIRNAK - Habur Sınır Kapısı üzerinden Irak'a yolcu taşıyan taksi şoförleri, gümrük müdürlüğünün 1 Temmuz'da yürürlüğe girecek olan 4 yolcu taşıma zorunluluğu kararına tepki göstererek, sınır kapısını giriş ve çıkışlara kapattı. Davul ve zurna eşliğinde halay çeken eylemciler Türk Bayrağı açarak protesto gösterisi yaptı.

 

Irak'tan Silopi'ye geçiş yapmak isteyen bir otobüsü durduran göstericiler, otobüsü taş yağmuruna tuttu. Atılan taşlardan başka araçlar da nasibini aldı. Polisin uyarısının ardından eylemciler yolu trafiğe açarak basın açıklaması yaptı.

 

Basın açıklamasını okuyan Abdullah Yağmur, "Bizler B2 yetki belgesi ile uluslar arası yolcu taşımacılığı yapan 70 civarında firma 600 civarında araçlarımızla Diyarbakır, Mardin, Silopi, Erbil arasında yolcu taşımacılığı yapıyoruz. Bu sektörde geçimini sağlayan 15 bin insan mevcut. Eğer bu uygulamaya gidilirse bu insanların hepsi açıkta kalacak ve ekmekleri ellerinde alınacak. Köprüde yüzlerce taksi kuyrukta beklerken otobüsler hiç beklemeden sırasız direk perona geçiyorlar. Bu da haksız rekabete yol açmaktadır. Otobüsler iki yolcu ile geçiyor. Kimse karışmıyor. Kargo taşımacılığı yapıyor kimse karışmıyor.

 

Iraklı hususi araçların vızır vızır yolcu taşıması da en büyük sorunlarımızdan biridir. Gümrük buna da ses çıkarmıyor. Eğer 4 yolcu olması şartından vazgeçilmese B2 yolcu taşımacılığı yapan hiçbir insan çalışamaz. Çünkü o kadar yolcu yok. Ancak bazen özel yolcularımız oluyor. İşadamıdır tek binmek istiyor. Yanında adam istemiyor. Ya da ailedir. Karı-koca bu adamda yanında yolcu istemiyor. Bu insanlara illaki yolcu alacağız yanınıza diye dayatamayız" diye konuştu.

 

Basın açıklamasının ardından şoförler önce yol ortasında oturdu daha orta refüjde bulunan moloz yığınları ile Habur yoluna barikat kurdu. Yolun tekrar trafiğe kapatılması üzerine Polis ve Jandarmaya ait TOMA araçları tazyikli su ve biber gazı göstericilere müdahalede bulundu. Dağılan eylemciler polisin geri çekilmesi ile tekrar Habur yolunu trafiğe kapatarak, yetkili bir amirin gelmesini ve sorunlarını dinlemesini istedi. Şoförlerden seçilen 4 kişi Jandarma eşliğinde Habur gümrük amiri ile görüşmeye gitti. Şoförler eylemin bir çözüm bulunmaması halinde eylemlerini sürdüreceklerini belirttiler. (Muhammed Müldür - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir