• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Çiftçilere anız yangını uyarısı: Cezası 5 kat artırılabiliyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Hububat hasadının ardından başlayan anız yangınlarının oluşturduğu zararlara dikkat çeken Aydın, İLKHA muhabirine, anız yakma yasağına uymayanlar hakkında çok ciddi cezai işlem yapılacağı uyarısında bulundu.

Batman’ın tarımsal potansiyeli yüksek olan bir il olduğunu anlatan Aydın, 400 bin dönüm civarında bir hububat alanının olduğunu aktardı.

Batman Tarım ve Orman İl Müdürü Mehmet Aydın

“Anız ekonomik olarak değerlendirilebilir”

Yaklaşık 60 bin dönüm civarında ise dane mısır alanının mevcut olduğu bilgisini paylaşan Aydın, “Bunların hasadından sonra tarlada kalan sapla samanlara anız diyoruz. Anızın ekonomik olarak değerlendirilebilir olduğunu ve çiftçilerimiz tarafından yakılmaması gerektiğini söylüyoruz. Çünkü hem ekonomik olarak hem de sağlık yönünden baktığımız zaman anız yakmanın çok büyük zararları var.” dedi.

“Yangınla beraber canlıların tamamı telef olmaktadır”

Toprağın biyolojik bir canlı olduğuna vurgu yapan Aydın, içerisinde hem bakterileri hem de çeşitli hayvanları barındırdığına işaret etti. Aydın, “Mesela kirpi, solucan, fare, yılan gibi… Bunlar doğada bulunuyor. Doğanın da doğal unsurları olan ve başka hayvanlar tarafından besin kaynağı olabilen, bunların da başka hayvanları yiyebilen doğadaki dengenin unsurlarıdır. Yangınla beraber bunların tamamı telef olmaktadır.” diye konuştu.

“Çiftçilerimize sürekli anız yangınının zararlarını işleyen mesajlar gönderiliyor”

Geçtiğimiz yıllarda anız ile ilgili Batman’da geniş kapsamlı bir çalıştay yaptıklarını anımsatan Aydın, şöyle devam etti:

“Bu çalıştaydan sonra hamd olsun ilimiz genelinde kayda değer bir anız yangınına rastlamadık. Çiftçilerimizde bir bilinç oluştu. Çiftçilerimize sürekli bu konunun zararlarını işleyen mesajlar göndermekteyiz. Yine diğer kurumlarla beraber işbirliği içerisinde bunu yapıyoruz.”

 

“Anızlar saman haline getirilebilir”

Anızın çiftçiler tarafından değerlendirilebileceğini söyleyen Aydın, “Biz istiyoruz ki anızlar saman haline getirilsin. Bu şekilde saman hayvan yemi olarak kullanılabilir. Çiftçilerimize önerimiz budur.” ifadelerini kullandı.

“Çiftçiler hem mağdur olmaları hem de doğaya, çevreye, insan sağlığına zarar vermemeleri için anız yakmamalı”

Aydın, anız yakmanın çok ciddi cezasının olduğunu belirterek, çiftçilere şu uyarılarda bulundu:

“Tabi anız yangınlarıyla ilgili cezalarımız da var. Dönüme 109 TL ceza verilmektedir. Meskun mahallelerde anız yakıldığı zaman bu ceza 5 katına kadar artırılabiliyor. Bu rakam 550 TL’ye kadar çıkıyor. Bu çok büyük bir rakam. Bin dönümü olan çiftçi 550 bin TL ceza alabiliyor. Çiftçilere bu konuda uyarılarda bulunuyoruz. Hem mağdur olmaları hem de doğaya, çevreye, insan sağlığına zarar vermemeleri için anızları yakmamalarını öneriyoruz. Anız yangını trafik güvenliğini de tehlikeye sokuyor. Kesinlikle doğru bir şey değil. Dünyanın hiçbir yerinde olmayan bir şeydir. Anızları toplayıp bir şekilde değerlendirsinler istiyoruz.”(İLKHA)







Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir