• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Peygamber geleneği: Hat sanatı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Van’da da hem imam hatip hem de Hattat olan Ahmet Hüsrev Koyuncu, 2007 senesinden beri farklı yer ve zamanlarda öğrenci yetiştirdi.

Yapıldığı dönemin özelliklerini taşıyan hat sanatını ve tarihi serüveni hakkına bilgi veren Koyuncu, gençlerde Hat sanatına karşı bir merak olduğunu ancak bu sanatın ancak sabredilerek öğrenileceğini ifade etti.  

Medrese eğitimini bitirdikten sonra Hat sanatını öğrenmek için İstanbul’a gittiğini belirten Koyuncu, "Burada çok kıymetli üstatlardan dersler aldım. Nasıl meşk edeceğimi öğrendim. Ali Selçuk Erkurt Hoca’dan hat icazetini aldım. Şu anda da hem meşk ediyorum hem de öğrenci yetiştiriyorum." dedi.

"Peygamber Efendimiz, mürekkebin ve hokkanın nasıl hazırlanacağını öğretiyor"

Hattat Ahmet Hüsrev Koyuncu

Hat sanatının tarihi serüveni hakkında bilgi veren Koyuncu, "Hat sanatı, Kalem Suresi’nde geçen ‘Nun harfine, kaleme ve kalemin dizdiği satırlara kasem olsun’ ayetlerinden sonra Peygamber Efendimiz, mürekkebin nasıl hazırlandığını bizzat İmam Ali Efendimize ve vahiy kâtiplerine anlatır. Mürekkebin ve hokkanın nasıl hazırlanacağını öğretiyor. Sonra kalemi öğretmiş, ‘kalemi kesin ve bir Besmele yazın. Kim güzel bir Besmele yazarsa ona Cennet vardır’ buyurur. Hazreti Ali Efendimiz ve vahiy kâtipleri, yazı yazmaya başlıyorlar. Hazreti Ali, Kûfi ve Şami olmak üzere 2 yazı çeşidini çıkarıyor. Onlardan sonraki nesiller de devam ettiriyor." şeklinde konuştu.

"Hat sanatı Kur’an-ı bir sanattır"

Osmanlı zamanında hat sanatının zirveye çıktığını belirten Koyuncu, "Birçok Osmanlı sultanı hat sanatını öğrenmişlerdir. Camilerdeki o güzel yazıları da kendileri yazmışlar. Osmanlı Devleti’nin son dönemlerinde 700 bin hattatın olduğu söyleniyor. Cumhuriyetin ilanından sonra bu 700 bin hattat ortada kalmış ve yazı yazamaz duruma gelmişler. Ancak Hamit Aytaç (Hamit El Amedi) yaşadığı dönemde bütün hattatların üstadı olarak kabul edilmiştir. Hat sanatını Osmanlı’dan cumhuriyete intikal ettirmiş olan üstadımızdır. Kur’an-i bir sanat olan hat sanatını günümüze kadar onlar getirmiştir." diye belirtti.

"Hat sanatı bambu ağacına benzer"

Gençlerde hat sanatına karşı bir merak olduğunu ancak hemen öğrenmeye çalıştıklarını ifade eden Koyuncu, "Kısa sürede öğrenebilir miyiz? Şeklinde sorular soruyorlar. Hâlbuki Hat sanatı ilmin yarısıdır. Bu sanatı öğrenmek için yıllar gerekir. Sabır gerekir, kim sabırla öğrenirse Cenabı Hakk ona öğretir. Üstatlarımız demişlerdi ki, ‘Hat sanatı bambu ağacına benzer.’ Onun için gençler sabretsinler. Ama bazen sabredemiyorlar. Dedelerimizin ve Kur’an-i sanatı tekrar icra edelim, gayret edelim. Van’da hattatlık icazeti alanlar var. Benimle başlayıp ders verenler ve benden daha güzel yazan arkadaşlarımız var." ifadelerini kullandı.

Arap harfleri ile oluşturulan, güzel yazı yazma sanatına hat sanatı adı verilmektedir. (İLKHA)               

Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir