• DOLAR 34.55
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3006.52
  • ...
Bakan Akar: Gemilerin Ukrayna limanlarından girişini-çıkışını biz takip edeceğiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çok zorlu ve uzun bir süreç yaşadıklarını belirten Bakan Akar, gece-gündüz demeden her vasıtayı kullanmak suretiyle muhataplarıyla temas sağlamaya, onları ikna etmeye, onlarla görüş alışverişlerini sürdürmeye gayret gösterdiklerini söyledi.

Dünyadaki tahıl arzının 3’te 1’ini aşağı yukarı Rusya ve Ukrayna sağladığını aktaran Akar, “Dolayısıyla bu bakımdan Rusya ve Ukrayna’nın gıda üretimi konusunda, gıda sevki konusunda gıda sağlama konusunda çok önemli rolü var. Bu malum iki ülke arasındaki çatışmadan dolayı 4 aydan 5 aydan beri devam eden bu çatışma nedeni ile Ukrayna’dan engellenmesi tahıl ve diğer gıda ürünlerinin çıkamaması nedeni ile bir küresel gıda krizi riski ortaya çıktı. Ve bu kriz de giderek tırmanıyor. Özellikle orta doğu ve Afrika’da bu riskin çok ciddi boyutlara ulaştığını hem açık hem de resmi kaynaklardan öğrenmiş bulunuyoruz. Bu neden ile bu sorunun  çözülmesi hem başlık hem de güvenlik sorunu giderilmesi bakımından çok büyük öneme ait çünkü açlık ve gıda sorunu giderek bir güvenlik sorununa dönüşüyor. O da insanlara oradaki ülkelerin istikrarını ciddi örtüde sarsıyor. Bu neden ile büyük bir önem arz ediyor. Buradaki gıdanın sevki emniyetli bir şekilde istenilen adreslere nakli yine bir bilgi zaten bu açık kaynakta da burada mevcut, 25 milyon ton civarında bir tahıldan bahsediyoruz, çok önemli bir miktar bu dolayısıyla bu tahılın beklenenlere gitmemesi isteyen ihtiyaç sahibi ülkelere gitmemesi doğal olarak ciddi bir soruna sebep olabiliyor.” dedi.  

“Gıda sevkinin güvenli bir koridordan gitmesi çok büyük bir önem arz ediyordu”

Barış ortamının sağlanmasını istediklerini fakat bunun kısa zamanda mümkün olmadığını vurgulayan Akar, şöyle devam etti:

“Bu neden ile bu gıdada ekleyecek bir durumu olmadığı için gıda sevkinin güvenli bir koridordan gitmesi çok büyük bir önem arz ediyordu. Sayın Cumhurbaşkanımızın, Sayın Putin ve Sayın Zelenskiy ile görüşmeleri ve belli teklifler doğrultusunda Türkiye’nin sorunun çözümü için bildiğiniz gibi bir inisiyatif alması söz konusu oldu. Bu inisiyatifi almak sureti ile burada bakanlık olarak diğer ilgili bakanlıklarla ve kurumlarla koordineli bir şekilde yoğun bir şekilde başlangıçta belirttiğim gibi bir çalışma içine girdik. Çalışmalarımızı sürdürdük ve bunların bir şekilde derleyip toparlayıp muhataplarımızla görüşmek, paylaşmak, onlarla görüş alışverişinde bulunmak sureti ile bu noktaya geldik.”

“Şu anda herhangi bir mayın temizleme ihtiyacı söz konusu değil”

“Ukrayna limanlarından sevkiyatı yapılmasıyla alakalı orada bizim 3 limanımız var” diyen Akar, “Ukrayna’nın bizim gemilerimizin olduğu 3 liman var. Bunlar; Odessa limanı, Çernomorst limanı bir de Yazni var. Bu üç limanda bizim toplam 20 gemimiz var. Biri iş makinalarının olduğu bir gemi, vinç gemisi. O hariç diğerlerine bunların buradan güvenli bir şekilde emniyetli bir şekilde belli edilen adreslere gitmesi söz konusu bunun öncelikle sevk ve iradesi yapabilmek için müşterek bir koordinasyon merkezine ihtiyacı olduğu 13 Temmuz’daki yapılan çalışma içerisinde mutabakata bağlanmıştı. Mutabık kalınmıştı bu konuda bu çerçeve de işte arkadaşlarımız çalışmalarını sürdürüyorlar bizim bu müşterek koordinasyon merkezinin yerini belirledik. Bugün de yaptığımız ön toplantı da Sayın Şoygu’yla biraz sonra tekrar Ukraynalı arkadaşlarımızla yine bir ilave toplantı yapacağız. Kısa bir toplantı orada kendilerine söyleyeceğiz ve süratle seçtikleri personelin bizim merkeze göndermelerini bekliyoruz. O merkez çalışmaya başladıktan itibaren operasyonun genel koordinasyonu buradan yapılacak. Dolayısıyla orada gemilerin belirlenen gemilerin onaylanan program çerçevesinde bir plan dâhilinde gemilerin emniyetli bir şekilde Ukrayna limanlarından girişleri çıkışları ve onların intikalini efendim biz takip edeceğiz. Müşterek olarak ve bizim bu şu anda herhangi bir mayın temizleme ihtiyacı söz konusu değil.” ifadelerini kullandı.

“Bu insani maksatlı bir operasyon”

Emniyetli bir şekilde gemilerin rotasını belirleyeceğiz ve o rotadan gemilerin ticaret gemilerinin emniyetli bir şekilde intikalinin mümkün olacağını kaydeden Bakan Akar, şunları söyledi:

“Bu insani maksatlı bir operasyon, insani maksatla bir faaliyet dolayısıyla bunun yani insani boyutunu daima göz önünde bulundurmak suretiyle olayın bir an önce gerçekleşmesi için gayret gösteriyoruz. Çünkü ihtiyaç sahipleri gerçekten ihtiyaçlarının son haddinde olduğunu bir şekilde belirtiyorlar. Bizde süratle bu merkezden teşekkürün tesisi çalışmalarına başlaması bu koridorların belirlenmesi zaten onlar biliyor işte belli bunları belirlendikten sonra da gemilerin emniyetli bir şekilde gidişi bizimle alakalı diğer önemli bir konuda Türkiye ile alakalı biz Türkiye olarak boğazların giriş ve çıkışlarının öncesinde bütün gemilerin efendim kontrolü yine müştereken ilgili arkadaşlarla beraber burada gerçekleştirdiğimiz anlaşmaya mutabakata uygun şekilde Türkiye tarafından bunların kontrolü sağlanacak.”

“İnşallah bu tahıl krizini sonlandıracağız”

Tahıl krizinin sona ermesi için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini dile getiren Akar, “İnşallah bu tahıl krizini sonlandıracağız. Ayçiçek yağındaki krizin bu benzer bir çalışmayla sonlandırıldığı gibi bununda önümüzdeki dönemde sonlandırılması gerçekten önemli bu ülkeler arası diyalogun olması önemli yani bu hem Ukraynalı hem Rus muhataplarımız devamlı konuyoruz görüşüyoruz. Ülke olarak bölge ve dünya barışına bundan sonra da aynı şekilde benzer şekilde gıda krizinin çözümü dahil bu insani yardım konusunda üzerindeki üzerimize düşenleri yapmaya devam edeceğiz.” dedi.(İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir