Kavurucu sıcakta zorlu ekmek mesaisi
Batman’daki fırıncılar, kavurucu sıcağa aldırış etmeden 200 derecelik sıcak önünde çalışarak evlerine ekmek parası götürüyor.
Batmanlı fırıncıların kavurucu sıcakta ekmek mesaisi devam ediyor. Kentte mevsim normallerinin üzerinde seyreden hava sıcaklığının en çok etkilediği kesim olan fırıncılar, büyük zorluklarla çalışmalarını sürdürüyor.
Güneş altında termometreler 45 dereceyi aşarken ocak başında çalışan fırıncılar ise yaklaşık 200 derece sıcaklıkla mücadele ediyor.
Kavurucu sıcakla birlikte kızgın ateşe maruz kalan fırıncı esnafı, her gün 5 litre su tüketerek serinlemeye çalışıyor.
Geçimlerini sağlamak için çalışmaya mecbur olduklarını vurgulayan fırıncılar, özellikle yaz aylarında çok daha fazla zorlandıklarını ifade etti.
Rıdvan Özbey
“Dışarda sıcaklık 45-50, içeride ise 200 derece”
Yaklaşık 20 yıldır fırın işinde çalıştığını aktaran Rıdvan Özbey, “Yazın memleketimizde havalar çok sıcak oluyor. Şu an dışarıdaki sıcaklık 45-50 derece, burada ise neredeyse 200 derece sıcağın altında çalışıyoruz. Çalışma esnasında arada bir ya üstümüzü değiştiriyoruz ya ıslatmak zorunda kalıyoruz ya da arada dışarı çıkıyoruz. Yoksa çalışamayız.” dedi.
“Çalışmaya mecburuz”
Sık sık su tüketmek zorunda kaldıklarını dile getiren Özbey, “Bu sıcakta çalışmaya mecburuz. Çünkü bizden ekmek bekleyen müşterilerimiz var. Havalar çok sıcak olduğu zaman hamurlarda çok sıkıntılı oluyor. Hamurumuz hazır olduğunda hemen fırına atmamız gerekiyor, yoksa kısa süre içerinde hamur çöküyor. Sıcağa rağmen çocuklarımızın rızkı için çalışıyoruz.” diye konuştu.
Nasır Ergin
“Yapacak başka işimiz yok”
Yaz aylarında fırında çalışmanın çok zor olduğunu belirten bir diğer fırın işletmecisi Nasır Ergin ise şunları söyledi:
“4 yıldır fırın işinde çalışıyorum. Yaz aylarında fırın bayağı sıcaktır. Batman için şu an dışarıdaki sıcaklık derecesi 41 diyorlar ama bence 50 derece vardır. Fırının içi 55 derece sıcaktır, fırının önü ise 150-200 derece vardır. Bu sıcağa rağmen ekmeklerimizi pişirip çıkarıyoruz. Sıcaklık yüzünden günde 2-3 defa üstümü değiştiriyorum. Bazen de üstümüze su döküyoruz. Sürekli terlediğim için günde 4-5 litre su tüketiyorum. Yapacak başka işimiz olmadığı için sıcağa rağmen çalışmaya mecburuz.”(İLKHA)