Gaziantep’teki tarihi çarşıların esnafı gurbetçileri bekliyor
Tarihi çarşılardaki esnaf, umudunu memleketlerine tatil için gelecek gurbetçilere bağlarken, gurbetçilerin kente gelmesiyle birlikte işlerinin de hareketleneceğini ve durgun olan piyasanın canlanacağını ümit ediyor.
500 yıllık tarihe sahip Bakırcılar Çarşısı ve yaklaşık 300 yıllık Almacı Pazarı esnafı, bayram alışverişinin beklenilenin altında olduğunu, umudunu memleketlerine tatil için gelecek gurbetçilere bağladığını söyledi.
Geçmiş yıllardan bu yana bölgenin önemli ticaret merkezlerinden birisi olan tarihi Bakırcılar Çarşısı ve Almacı Pazarı esnafının yüzü, aylar sonra normalleşme sürecinin başlamasıyla ve kente yerli ve yabancı turistlerin gelmesiyle gülmeye başladı.
Gaziantep’in yanı sıra Şanlıurfa, Kahramanmaraş, Adıyaman, Kilis, Diyarbakır ve Hatay gibi çevre illere de hitap eden tarihi çarşıların esnafı, tatil için ülkelerine gelmesi beklenen gurbetçilerin yapacağı alışverişlerde, pazar ve çarşıların bir nebze de olsa hareketleneceğini ümit ediyor.
Gurbetçilerin alışveriş yapmasıyla yeniden o eski canlı günlerine döneceğini belirten esnafın, yapılacak olan alışverişten ve işlerinin açılacak olmasından dolayı mutlu oldukları görüldü.
Dönüş yoluna geçen gurbetçilerin alışveriş için geldikleri çarşılarda en çok Gaziantep’in yöresel, doğal ve organik ürünlerini tercih ettiğini ifade eden esnaf Aydın Şenkaya, gurbetçilerin kışlık alışverişlerini yaptıklarını belirtti.
Aydın Şenkaya
Şenkaya, “Burası Gaziantep’in en eski çarşılarından almacılar pazarıdır. Kurban Bayramı alışverişi, herkes bir telaş içerisinde olduğu için pek yoğunluklu geçmese de iyi geçti. Bundan sonra da gurbetçi kardeşlerimizi ve turistlerimizi bekliyoruz. Gurbetçilerin gelmesiyle bizim pazarın hareketlenmesinden ziyade Türkiye genelinde bir hareketlilik oluyor. Ekonomi canlanıyor. Gurbetçilerimiz genellikle temmuz ayının 15’inden ağustos ayının sonuna kadar gelip alışverişlerini yapıyorlar. Yazlık ve kışlık artık ne ihtiyaçları varsa yapıyorlar. Gurbetçilerin bu pazarı tercih etmelerinin ana sebebi burada her türlü ihtiyaçlarını bulabiliyorlar. Buradaki tüm ürünler hem taze hem de kalitelidir.” dedi.
“Gurbetçilerimizin yapacağı alışverişler çarşıyı canlandıracak”
Zeki Çopur
Gurbetçilerin gerekli alışverişlerini yapması için tarihi çarşıları tercih ettiklerini belirten Zeki Çopur, “Bayram alışverişimiz güzel geçti. Fiyatlar yüksek olduğu için beklenilen altında oldu ama iyi geçti memnunduk. Temmuz ve ağustos aylarında yoğun oluyoruz. Gurbetçiler gelip alışverişlerini yapıyorlar. Burada ki pazarda pul biber, kurutmalık ve birçok ihtiyaçlarına talepleri çok oluyor. Gurbetçilerin alışverişlerin temmuz ayının 15’inde başlar ve ağustos ayının sonuna kadar devam eder. Bu pazardaki ürünlerimiz genellikle her hafta taze geliyor. Çerez ve kurutmalık ürünlerimizi seçerek alıyoruz. Bu ürünlerin tazeliği de gurbetçileri cezbediyor ve buraya sevk ediyor. Buraya gelip alışverişlerini ve ihtiyaçlarını alıyorlar. Gurbetçilerimizi bekliyoruz. Gelsinler alışverişlerini yapsınlar.” diye konuştu.
Gurbetçilerin alışveriş yapmasıyla pazar ve çarşıların daha çok hareketleneceğini ifade eden Murat Kanusağı ise, şöyle konuştu:
Murat Kanusağı
“Bayram alışverişi çok güzel geçti. Ürünlerimiz yabancı turistler tarafından tercih edildi. Bu bayram alışverişi beklediğimiz gibi oldu. Gurbetçilerimizi bekliyoruz. Gurbetçiler yavaş yavaş gelmeye başladılar ve çarşı hareketlenmeye başladı. Gelip alışverişlerini yapmaya başladılar. Bu sene gurbetçiler biraz daha fazladır. Bu ayda gelen gurbetçilerimiz ağustos ayına kadar alışverişlerini tamamlayıp geri dönüyorlar. Gurbetçiler bu sene Türkiye’ye daha çok geliyorlar. Ayrıca turistler de Türkiye’yi daha çok tercih ettiklerini görüyorum. Bu sene turizmde kalabalığın daha çok olacağını söyleyebilirim. Şu anda umudumuzu gurbetçilere bağladık. Bayramda iyi bir iş oldu. Gurbetçilerin gelmesiyle işler daha iyi olacaktır.”
“Gurbetçiler gelmesiyle işler daha da iyi olacak ve pazarlar hareketlenecektir”
Mehmet Faruk Cesur
Alışverişe gelen gurbetçilerin yöresel ürün olan yemeniyi tercih ettiklerini belirten Mehmet Faruk Cesur, “Çarşı ve pazarlarda ister istemez bir bayram alışverişleri vardı. Gurbetçiler gelmesiyle işler daha da iyi olacak ve pazarlar hareketlenecektir. Gelen bir kısım gurbetçi ve turistler pahalılıktan dert yakınıyor. Umudumuzu gurbetçilere bağladık. Gurbetçiler yavaş yavaş gelmeye başladılar. Daha fazla rağbet bekliyoruz. Gurbetçilerimiz gelip alışverişlerini yaptıklarında yöresel ürünümüz olan yemeniyi tercih ediyorlar. Yemenilerimiz ter ve koku yapmaz. Giyimi rahat ve insanın ayağını ağrıtmıyor.” dedi.
Selcuk Ataseven
Bayramdan önce ve sonrasında yerli ile yabancı turistleri ağırladığını ifade eden Selçuk Ataseven ise, “Turistler bayram tatili günlerinde alışverişlerde bulundular. Her yıl Temmuz ve ağustos aylarında gelen gurbetçi arkadaşlarımızın dönüşlerinde alacakları hediyelik eşyaları veya alacakları ihtiyaçlarını çarşımızdan temin ediyorlar. Bu alışverişler pazarımızı ve çarşımızı hareketlendiriyor. Bu şekilde de kent ekonomisine de katkıda bulunuyorlar.” şeklinde konuştu. (İLKHA)