Fırıncılar, 350 derece sıcaklığa rağmen mesleklerini devam ettiriyorlar
Kavurucu yaz sıcağına ve son zamanlarda artan fiyatlara rağmen bu mesleği sevdiklerini ifade eden fırıncılar, bu mesleğin devam ettirilmesi gerektiğini dile getirdi.
İnsanların temel besin kaynağı durumundaki ekmeğin zanaatkarları olan fırınlar, özellikle yaz aylarında çok zorlu süreçlerden geçmelerinin yanı sıra düşen alım gücünden de olumsuz etkileniyor.
Artan maliyetler sebebiyle zor durumda olduklarını ifade eden sektör temsilcileri her şeye rağmen mesleklerini sevdiklerini ve bu mesleği devam ettirecek çırakların yetişmesi gerektiğini ifade etti.
Fırıncı esnafı Yusuf Bayar
Uzun zamandır bu mesleği devam ettirdiğini ve zor şartlar altında çalıştıklarını ifade eden fırıncı esnafı Yusuf Bayar, " ustamın bana öğrettiği bu işi hemen hemen 20-25 yıldır yapıyorum. Ben onun yanında çalışıyordum. İşin zorluğu mesela fırına gelenler, alışveriş yapanlar zaten onlar kendi gözleriyle görüyorlar. Yaptığımız gibi burada zaten derece gösteriyor. 340-350 derece biz de burada kavruluyoruz. Bu mesleğin güzel yanı var daha ama artık bu pahalılıktan, bu zamlardan dolayı hiçbir güzel yanı kalmadı. Elhamdülillah gene de yani ben isyan etmiyorum sakın yanlış anlamayın. Bu işi yapıyorsan mecbur kazanacaksın. Birkaç ay sonra okullar açılacak elimde mum çırak arayacağım. Yine de Allah'a şükür ben her zaman şükrediyorum." ifadelerini kullandı.
Fırıncı esnafı Fatih Çetin
Fırıncılık mesleğine çekirdekten yetişme olduklarını ve her şeye rağmen şükreden bir diğer fırıncı esnafı Fatih Çetin," İlkokulu bitirince başladım bu mesleğe. Küçüklüğümden beri çekirdekten yetişmeyim. Bu meslek güzel. Benim babamın fırıncı dostları vardı, beni yanlarına götürdü orada başladım. Ustalarım bana bu mesleği öğretti, bu yaşıma kadar Allah çok şükür çalışıyorum." ifadelerini yer verdi.
Sıcağın altında çalışmaya alıştıklarını, zamların kendilerini etkiledikleri ve çırak yetiştirmeye çabaladıklarını ifade eden Çetin, "Sıcaklığa alışmışız. Dışardaki hava bizi etkiliyor tabi ama biz alışmışız. Çıraklara elimizden geldikçe öğretiyoruz, yani alıştırıyoruz. Bizi nasıl alıştırdılarsa biz de öyle öğretiyoruz. Bu zamlardan dolayı millet hepsi perişan oldu. Elhamdülillah yine de çalışıyoruz. Mesela geçen yıl un 160-170 liraydı şu an 500 olmuş. Odun 500-600 TL'ydi şu an bin 500 TL olmuş. Yine de Elhamdülillah çalışıyoruz." ifadelerini aktardı.
Fırıncı esnafı Bedirhan Erkar
Bu meslekte yaz mevsiminin zor, kış mevsiminin ise daha rahat geçtiğini vurgulayan bir diğer fırıncı esnafı Bedirhan Erkar, " Yaklaşık 10-12 yıldır bu işi yapıyorum. Eleman olarak, servisçi olarak başladım ben bu işe. Ondan sonra yavaş yavaş usta olarak 12 yıldır bu işteyiz. Zorluğu şöyle; yani yazın bildiğiniz gibi çok sıcak, kışın idare ediyoruz." dedi.
Erkar," Dışardaki havanın sıcaklığı ne kadarsa burası 2 katıdır. İster istemez yani ateşin önündeyiz genelde çok şükür işimizin başındayız, işimizi seviyoruz. Mesleği devam ettirmek istiyorum tabii ki ama piyasa düzelirse daha iyi olur." diye kaydetti.
Son olarak Çırak yetişme sorununa değinen Erkar, "Çırak şu an yetişmiyor. İki günde bir eleman değişikliği oluyor. Yani eskisi gibi değil artık, çocuk artık çalışmıyor. Artık aileden kaynaklanan bir şeydir. İş zor biz de küçüktük, bizim için de zordu aynı iştir hatta daha zordu eskiden. Aileden kaynaklanan bir şeydir. Bu meslek unutulmaması lazım eskilerden, atalarımızdan kalma bir meslektir." şeklinde konuştu. (İLKHA)