• DOLAR 35.502
  • EURO 36.237
  • ALTIN 3057.86
  • ...
EPDK tebliği ihracatın kimyasını bozdu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

DİYARBAKIR - Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından hazırlanan "Akaryakıt Haricinde Kalan Petrol Ürünlerinin Yurt İçi ve Yurt Dışı Kaynaklardan Teminine İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Tebliğ" 24 Nisan 2013'te Resmi Gazete'de yayımlandı.

 

Sektör temsilcileri Kimyanın pek çok alt sektöründe üretimde kullanılan Petro-Kimya ürünlerinin sadece ithalatında değil yurtiçi temininde de EPDK'dan uygunluk yazısı alınmasının zorunlu hale gelecek olması ve tebliğin 5'inci maddesinde, sevkiyat başına net 150 kilogramı geçen akaryakıt harici petrol ürünü temininde uygunluk yazısının aranmasına ve en az 150 milyar dolarlık bir pazarı etkileyecek olan bu tebliğin mevcut haliyle 01 Temmuz 2013'de yürürlüğe girecek olmasına tepki gösterdi.

 

1 Temmuz 2013 tarihinde yürürlüğe girecek tebliğin, kimyanın alt sektörlerine ağır darbe vuracağı yorumları yapılırken, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkanı Murat Akyüz ise, sektörün 2023'teki 50 milyar dolarlık ihracat hedefinin sekteye uğrayacağı konusunda uyardı.

 

'Tebliğ, ihracat yapamaz hale getirecektir'

EPDK'nın yayımladığı tebliğ ile ilgili açıklama yapan İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, "Üreticilerimiz ve ihracatçılarımızın itiraz ettiği nokta, 150 kilogram sınırı getirilen tüm sevkiyatlarda uygunluk yazısının şart koşulmasının, serbest piyasa kurallarına ve rekabete aykırı bir durum ortaya çıkarması. Artan bürokrasi izin sürelerini yavaşlatacak, üreticinin, ihracatçının ise beklemeye tahammülü yok. Emtia fiyatlarındaki değişkenliği de göz önüne alırsanız çoğu zaman anlık kararlarla iş yapmak zorundasınız, firmalarımız müşteri kaybeder, ihracat yapamaz hale gelir" dedi.

 

'Tebliğ, yatırımcıları düşündürüyor'

Kimya sektörü olarak 2023 yılında 50 milyar dolarlık ihracat hedefi koyduklarını belirten Murat Akyüz, "İhracatçılarımız şimdiye kadar en az destekle kimyayı Türkiye'nin en fazla ihracat yapan ikinci sektörü konumuna yükseltti. Kimya sektörü, neredeyse tüm sektörlere girdi sağlıyor. Bu açıdan ekonominin de nabzını tutuyoruz. Bürokrasinin artması yabancı yatırımcıyı da Türkiye'den uzaklaştırıyor. Avrupalı iki büyük yatırımcının, anlatmakta bile zorluk yaşadığımız bu sorun nedeniyle yatırım kararlarını gözden geçirme kararı almaları hem sektörümüz hem Türkiye için üzücü bir durumdur" diye konuştu. (Sedat Aslan-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir