• DOLAR 34.507
  • EURO 36.436
  • ALTIN 2870.58
  • ...
Sıra tercihlere geldi. Tercihlerde nelere dikkat edilmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) Başkanlığı'nca düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı'nın (YKS) sonuçları açıklandı. 20 Temmuz günü ÖSYM tarafından açıklanması beklenen 2022 YKS sonuçları, 18 Temmuz tarihinde açıklandı. 18-19 Haziran günleri arasında TYT-AYT ve YDT olmak üzere 3 farklı oturumda gerçekleştirilen YKS sınavı sonuçlarının açıklanmasının ardından tüm gözler tercih dönemine çevrildi.

“Üniversite tercihi hayatında vereceğin en önemli kararlardan biridir. Üniversiteye gittiğin yer ve tercih ettiğin bölüm, kişisel ve profesyonel yaşamın üzerinde kalıcı bir etkiye sahip olacak.” Sözünü çokça duymuşsunuzdur.

Üniversite tercihi yapılırken birçok kıstasın göz önünde bulundurulması gerekmektedir. Bölge, maliyet, akademik kalite, kampüs güvenliği, yan dal olanakları, sosyal olanaklar gibi çeşitli faktörler genel olarak dikkat edilmesi gereken etkenlerin başında gelir. Bu  etkenler sayesinde tercih listesi biraz olsun daralacaktır. Böylece o okulun sana uygun olup olmadığını anlayabilir, kalanlar için daha ayrıntılı sorular sorabilirsin.

2022 YKS sınavının  sonuçlarının açıklanmasının ardından şimdi tercih heyecanı başladı. Tercih yaparken  nelere dikkat edilmeli, sağlıklı bir tercih nasıl yapılır, puan mı yoksa sıralamamı sorusu tüm öğrencilerde ve velilerinde kaygıya  neden  olmaktadır. Öğrencileri bekleyen stresli ve heyecanlı üniversite seçme sürecini biraz kolaylaştırmak adına uzman görüşlerin  tavsiyesini sizin için hazırladık.

2022 YKS tercihleri ne zaman yapılacak?

2022-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunun yayınlanmasının ardından öğrencileri heyecanlandıran tercih işlemleri 27 Temmuz'da başlayacak. Adaylar, tercihlerini 27 Temmuz - 5 Ağustos tarihleri arasında yapabilecek. Tercihler, adayların T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapılacaktır. Tercihler, internet üzerinden elektronik ortamda gönderilerek tamamlanacaktır. Bunun dışında (posta, fax, elektronik posta vb..) tercih bildiriminde bulunulamaz.

2022 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzun dikkatle incelenmesi, tercihlerin bu kılavuz bilgilerine göre yapmaları gerekmektedir. ‘Yükseköğretim Programlarının Koşul ve Açıklamaları Bölümü’ mutlaka okunmalı, bu koşul ve açıklamalar dikkatle incelendikten sonra tercihler sonlandırılmalıdır.

Adaylar, en fazla 24 tercih yapabilecekler!

2022 kontenjanlar Kılavuzu'nda, Tablo 3’te yer alan ön lisans programlarını (iki yıllık), Tablo 4’teki lisans programlarını (4,5,6 yıllık),  tercihleri arasında gösterebileceklerdir.

Adaylar, en fazla 24 tercih yapabileceklerdir. Tercih alanlarının tamamının doldurulması zorunlu değildir. Örneğin, bir aday tercih bildiriminde yalnızca beş programı göstermek istiyorsa ve bunlardan herhangi birine giremediği takdirde ve başka bir yerde okumak istemiyorsa, sadece bu beş programı yazması yeterlidir. Ayrıca sistem, adayı sadece bir programa yerleştirmektedir.

24 tercihinizi kendi alanınızdan yapabileceğiniz gibi diğer puan türleriniz oluştuysa, bu puan türlerinden de yapabilirsiniz. Örneğin, sayısal alandan bir aday, eşit ağırlık puanı oluştuğunda ve 180 puan barajını geçtiği takdirde, bu puan türünden de lisans programlarını tercih edebilir

(Herhangi bir puan kesintisi olmaksızın) Ve farklı puan türündeki programları, listesinde görmek istediği sıraya yazılabilir.

Örnek: Üç sayısal puan türlü programdan sonra bir eşit ağırlık puana ait bir tercih yazılabilir.

 Her yükseköğretim programına, ilgili koşulları taşıyan ve bu programı tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecektir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecektir.

Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

Sınav sonuçları açıklandıktan sonra, sıralamana göre tercih yapmaya hak kazandığın bölümü ve üniversiteyi tercih edebilirsin. Sıralamaya göre tercih listesi hazırlamak, genellikle puana göre hazırlamaktan daha geçerli bir yöntemdir. Her yıl boş kontenjanlar için üniversite ek yerleştirme şansın olduğunu da unutmamalısın. Üniversite yerleştirme sonuçları açıklandıktan sonra ÖSYM ek tercihler için boş kontenjanları açıklar.

Kayıt hakkından sonra değiştirilme yapılamaz!

Merkezî yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle, daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.

Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız. Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini "Puanım yeterli olmayabilir." endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilirsiniz. Buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa

tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır.

İçinize sinmeyen programları tercih etmeyeniz!

Listenizde onaylamadığınız, içinize sinmeyen program varsa, tercihlerinizde yer vermeyiniz. Çünkü 2022-ÖSYS puanları ile bir yükseköğretim programına merkezi yerleştirme ile yerleştirilen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olan adayların (ek yerleştirme ve açıköğretim de dâhil) ortaöğretim başarı puanlarına ilişkin katsayıları 2023-ÖSYS'de yarıya düşürülecektir.

Tercih yaparken yetenek ve ilgi alanlarının ön planda tutması, mesleklerin aradığı özel ve genel şartları, çalışma şartları, iş imkânları ve benzeri durumların araştırılması gerekmektedir.

Meslek seçiminde özellikle seçilecek mesleğe ait bir alanda çalışan kişilerle sohbet ederek, üniversite tanıtımlarına katılarak ya da internet gibi ağlardan dokümanları inceleyerek, meslekler hakkında bilgi sahibi olunması tavsiye edilir.

Tercihlerde devlet ve vakıf üniversite kriterlerini belirlemelisiniz!

Genel tercih listesi oluştururken belirlediğiniz mesleklere ek olarak; il, üniversite, vakıf (özel) ve devlet üniversitesi gibi kriterleri de belirlemelisiniz. Eğer vakıf üniversitelerinden tercih yapılacaksa, eğitim ve barınma ücretlerine ayrıca tam burslu yüzde 75, 50, 25 gibi indirimli bölümlerde başarı ortalaması şartları olup olmadığına dikkat edilmesi önemlidir.

Belirlediğiniz tüm bu kriterler doğrultusunda kendi başarı sıralamamıza uygun bir aralıktaki bölümleri listenize alabilirsiniz. Genel tercih listenizi oluştururken sıralamamızın üstünde ve altında olmak üzere oldukça geniş bir aralıkta tercih listesi oluşturabilirsiniz.

Tercih yapacak tüm öğrenci kardeşlerimize şimdiden başarılar diler yeni öğretim yılında hayırlı bir ders yılı geçirmesini temenni ederiz.

Bu haberler de ilginizi çekebilir