• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Doğuda çekirge batıda tırtıl istilası
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Hakkari'nin Yüksekova ilçesindeki bazı köylerde çiftçiler, havaların ısınmasıyla sayıları artan çekirgeler nedeniyle zor günler yaşıyor. Öte yandan Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da da son günlerde bazı ayçiçeği tarlalarında artan çayır tırtılı popülasyonu gelişim dönemindeki bitkiye zarar veriyor.

Yüksekova’nın Yoncalı Köyü Muhtarı Kadir Dağdeviren, yoğunluğu artan çekirgeler nedeniyle sıkıntı yaşadıklarını söyledi. Çekirgelerle daha sıkı mücadele edilmesini istediklerini belirten Dağdeviren, "Sayıları çok fazla. Böyle devam ederse gelecek yıllarda bir şey biçemeyiz. Üremeye başladığında önünü almak zor oluyor. Köyde ektiğimiz fiğ, buğday, yonca ve nohuta zarar veriyor. İlaçlama çalışmaları da yapıldı ama buna rağmen sıkıntı devam ediyor." diye konuştu. Dağdeviren, ovadaki Yoncalı, Çevreli, Beşbulak, Dedeler köylerinin hepsinde aynı sıkıntının yaşandığını belirterek, yetkililerden destek beklediklerini aktardı.

“ÇEKİRGELER ÜRÜNLERİMİZE ZARAR VERİYOR”

Yoncalı köyü Çevreli mezrası sakinlerinden Reşit İtah da iki yıldır çekirge yoğunluğu nedeniyle tarım arazilerinin zarar gördüğünü dile getirdi. Çekirgeyle mücadele edebilmek için çalışmaların erken başlatılması gerektiğini belirten İtah, şunları kaydetti: "Çekirge yumurtladıktan sonra yavrular büyüyor ve uçuyor. Uçmadan önce ilaçlamamız lazım. Haziran ayında havalar ısınmaya başlayınca sürüler halinde uçuyorlar. Çekirgelerin yoğun olduğu dönemlerde elde ettiğimiz hasılat yüzde 50 fark ediyor. Çekirgeler ürünlerimize zarar veriyor. Ova sulak alan olduğu için rutubet oluyor ve çekirge de böyle ortamları seviyor."

Yetkililer, söz konusu çekirgelerin her yıl özellikle ova köylerinde görülen yerel bir çekirge çeşidi olduğunu ve yapılan ilaçlı mücadele çalışmaları sayesinde çekirge zararının bertaraf edildiğini belirtti. Yoncalık köyüne bağlı Piruzbey mezrasında sonradan tespit edilen çekirge zararlısı ile mücadelenin devam ettiği bildirildi.

“ZARARLAR TESPİT EDİLDİ”

Öte yandan Trakya'da ayçiçeği zararlısı "çayır tırtılı" bazı tarlalarda yoğun olarak görülmeye başladı. Edirne'de, en çok Uzunköprü, İpsala, Meriç ve Keşan ilçelerinde yoğun olarak görülüyor. Edirne Tarım ve Orman Müdürü Atilla Bayazıt, ayçiçeği tarlalarında incelemede bulundu. Bayazıt, üreticilerin çayır tırtılına karşı dikkatli olması gerektiğini ve gerekli kontrolleri yapmaları gerektiğini belirtti. Ekiplerin inceleme çalışmalarını sürdürdüğünü aktaran Bayazıt, "Ayçiçeği ekili alanlarda çayır tırtılı popülasyonun arttığı ve ayçiçeği ekili alanlarda zararlar oluşturduğu tespit edildi. Zararlı ile ilaçlı mücadele yapılabilmektedir. İlaçlı mücadele yapacak olan üreticilerimiz ayçiçeğinin çiçek döneminde bulunması nedeniyle ilaçlarını arıların aktif olduğu saatlerde yapmamaları ve arıcıları bilgilendirmeleri gerekli." dedi.

Uzunköprü Hamitli köyü üreticilerinden Turgut Serbest ise tarlalarda ilaçlı mücadeleye başlayacaklarını ifade etti. Endişeli olduklarını belirten Serbest, "Bu tırtıllar yaprakları yiyor. Çiçeği besleyen kısım da yapraklar. Artarsa tane alamayız." dedi. Necip Yıldırım da tırtıl zararının artması durumunda verim sıkıntısı yaşanacağını dile getirdi.

“YUKARIYA KADAR BÜTÜN YAPRAKLARI KURUTUYOR”

Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, çayır tırtılının Trakya'daki ayçiçeği tarlalarında görülmeye başladığını söyledi. Yaklaşık son bir haftadır şikayetlerin artmaya başladığını ifade eden Şaylan, tırtılların ayçiçeklerine zarar vermeye başladığını kaydetti. Bazı çiftçilerin drone ile tarlaları ilaçlatmaya başladığını dile getiren Şaylan, "Trakya'da aldığımız haberlere göre Edirne'de, Tekirdağ'da ve Kırklareli'nde de yoğun bir şekilde var. Tırtıllar ayçiçeklerini aşağıdan yemeğe başlıyor, yukarıya kadar bütün yaprakları kurutuyor." diye konuştu.

Tekirdağ Tarım ve Orman Müdürü Oktay Öcal da kentte bazı bölgelerde tarlalara zarar verdiğini dile getirdi. Çiftçilere bilgilendirmenin yapıldığına işaret eden Öcal "İlimizde tırtıl ile ilgili çok olumsuz bir durum yaşamadık. Bazı tarlalarda azda olsa zarar var. Biz çiftçilerimize gerekli bilgilendirmeleri yaptık. Üreticilerimizde ilaçlamalarını yaptı. Şu an için çiftçilerimizle sürekli iletişim halindeyiz. İnşallah üreticilerimiz için sorunsuz bir sezon olur" dedi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir