• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
Doğu-Batı Kardeşlik Platformu Buluşması Başladı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ANKARA - Doğu- Batı Kardeşlik Platformu`nun Ankara buluşması başladı. "Adalet, Özgürlük ve Kardeşlik Temelinde Kürt Sorununa Çözüm Önerileri" konulu çalıştaya Türkiye`deki 42 Sivil Toplum Kuruluşunun temsilcisi ve yaklaşık 200 kişi katıldı. Ankara`nın Pursaklar ilçesindeki Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi`nin (ÇASGEM) konferans salonunda yapılan çalıştay, açılış konuşmasıyla başladı.

 

Kırbey: Bizleri Bir Arada Tutan İslam Kardeşliğidir 
Açılış konuşmasını yapması için ilk olarak kürsüye davet edilen Memur Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kırbey, Kürt sorununun çözümüne katkıda bulunmak için toplandıklarını söyledi. Sorunun belli olduğunu ifade eden Kırbey, çözümün de belli olduğunu söyledi.

 

Kırbey sözlerini şöyle sürdürdü; "Bizleri yani Türk ve Kürtleri bin yıldır birbirimize kenetleyen İslam kardeşliğidir. Önümüzde Müslümanları kardeş kılan rehberimiz Kur`an vardır ve Arab`ın Aceme, Acemin de Araba üstünlüğünün olmadığını, üstünlüğün takvada olduğunu belirten önderimiz vardır. Bu sorun entegre bir sorundur, sadece terör sorunu çözmekle bu sorun çözülmez. Tamamen sivil bir Anayasa ile bu sorun çözülebilir."

 

Ay: Ölüm ve Göç… 
Memur Sen Ankara İl Başkanı Mustafa Kırbey`den sonra kürsüye Doğu- Batı Kardeşlik Platformu`nun Diyarbakır sözcüsü Ahmet Ay davet edildi. Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Ay, platformun geçen yıl Temmuz ayında bu süreci başlattığını ifade etti. Platformun Türkiye genelinde destek gördüğünü belirten Ay, bunun sevindirici olduğunu söyledi. Ay, "Bizler burada özellikle Kürt sorunu ve çözüm önerileri üzerinde konuşacağız. Bu sorun yüzünden binlerce insan hayatını kaybetti, binlerce kişi zorunlu göçe tabi tutuldu. Köyünün zengini iken şehirlerde su satmak zorunda kaldılar" diye konuştu.

 

Ünal: Sorunların Sorumlusu Olan Devlet, Özür Dilemeli 
Doğu- Batı Kardeşlik Platformu`nun Bursa sözcüsü Hasan Ünal ise, böyle bir platformun kurulma fikrinin Bursa`dan çıktığını ve şuan genişleyerek yoluna devam ettiğini ifade etti. Ünal, "Doğu- Batı Kardeşlik Platformu, Bursa`da kuruldu ve o zaman tek bir Bursa idi. Şuan ise 50 Bursa`dır. Bizler yola çıkarken, 6 kişi idik, şuan yüzlerce… Bizler size el uzattık, sizler bizi kucakladınız. Devlet yanlış yapıyor, bunu hepimiz biliyoruz. Bu sorunların sorumlusu devlettir ve bu yüzden devlet, özür dilemelidir. Devlet değişecek diyorlar, ama nasıl ve kimler değiştirecek. Devleti karanlık kişilerin yönlendirilmesiyle mi değişecek, yoksa halkın yönlendirilmesiyle mi? Önemli olan budur. Devletin değişmesine yön veren bizler olmalıyız, halk olmalıdır" dedi.

 

Yapılan açılış konuşmalarının ardından çalıştay, açık oturumla devam edecek. 

 

M. Salih Keskin - İLKHA

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir