• DOLAR 32.927
  • EURO 35.311
  • ALTIN 2461.42
  • ...
Araç nasıl kiralanır? Nelere dikkat etmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kısa süreliğine araç ihtiyacını gidermek isteyen kişilerin tercih ettiği araba kiralama; uygun fiyat seçenekleri ve model fırsatlarıyla giderek yaygınlaşıyor.

Bir araç kiralama firmasından günlük, aylık ve yıllık olarak araç kiralamak mümkün. Araçların bakım masrafları ve sigorta hizmetleri de kiralama firmasına ait.

Peki araç kiralama firmaları olan Rent a Car'lardan araç nasıl kiralanır? Güvenilir bir kiralama için nelere dikkat etmeli? Fiyatları uygun olduğu için sigortasız çalışan bireysel yerlerden araç kiralama doğru mu?

Araç kiralarken boş senede imza attığı için icralık olanların basına konu olduğu günümüzde, güvenli araç kiralama için dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında yeterince bilgi sahibi miyiz?

Bazı araç kiralama firmalarının müşterilerinden boş senet alarak araçlarını kiraya verdiği ve bu yüzden müşterilerinin yıllar sonra yüksek bedelli icra dosyası ile karşılaşmalarına yol açtığı artık bilinen bir gerçek.

Güvenli olmayan yerlerden kiralanan araçların bakımları konusunda da zaman zaman sorunlar yaşanabiliyor. Bakımı yapılmayan araçların kiralanması, yollarda sürüş güvenliğini tehlikeye atabildiği gibi "yolda kalma" gibi sorunlara da yol açabiliyor.

"Araç kiralamak isteyen kişi hakkında düzenlenmiş herhangi bir dosyanın olmaması gerekir"

Bir Rent a Car firması yetkilisi olan Ömer Yeşilbaş, araç kiralarken dikkat edilmesi gereken önceliğin, "işyerinin güvenilir olup olmadığına bakmak" olduğuna dikkat çekti.

Kendilerine kiralama için her müracaat edene araç vermediklerini belirten Yeşilbaş, "Bizim önceliğimiz güvenilir olmasıdır. Bazen eş dost aracılığı ile de araç kiralama yapabiliyoruz. Önceliğimiz çalışan ve sigortalı birisi olmasıdır. Araç kiralamak isteyen kişi hakkında herhangi bir dosyanın olmaması gerekiyor. Bu bilgilere baktıktan sonra ailesinden, anne-babadan teyit aldıktan sonra emniyetin vermiş olduğu KABİS sistemine kayıt yaptıktan sonra araçları kiraya veriyoruz. Kesinlikle her gelene araç kiralamıyoruz." dedi.

"Araç kiralama prosedüründe önceliğimiz çalışan birinin olmasıdır"

Özellikle gençlerin araç kullanmaya çok meyilli olduğuna dikkati çeken Yeşilbaş, "Elimizden geldiği kadarıyla genç kesime, sıradan gelen müşteriye araç kiralamamaya çalışıyoruz. Çünkü son zamanlarda özellikle genç kesimin trafik kazalarını her gün haberlerden görüyoruz. Araç kiralama prosedürümüzde önceliğimiz çalışan birinin olması ve 22 yaş altı olmaması lazım. Ehliyetinin 2 yılı aşması gerekiyor. Çünkü 2 yılın altında olan ehliyetleri KASKO şirketleri de kabul etmiyor." diye belirtti.

"Araç kiralayıp farklı işler yapılabiliyor"

Günümüzde çoğu gençlerin kiraladıkları araçları kullandıktan sonra farklı işlere yönelebildiklerini belirten Yeşilbaş, "Gençler, araç kiralayıp farklı işler yapabiliyorlar. Bu nedenlerden dolayı gençlere vermemeye çalışıyoruz. Kiraya verdiğimiz araçları, anlaşma suresinde gidiş-geliş tarihini kaydediyoruz. Kişi kaç gün kiralamak istiyorsa, günü bitmeden bir gün öncesinden müşteriyi arıyoruz. Eğer uzatmak istiyorsa bir gün önceden haber verip araç kirama sözleşmesini uzatabiliyoruz." şeklinde konuştu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir