Yeniden Sınav Süreci
Abdulkadir TURAN / Doğruhaber
Hafta sonunda SBS var. Bir hafta sonra da LYS süreci başlayacak. SBS, şüphesiz önemli bir sınav. Gireceğimiz lisenin ilerdeki başarımız üzerinde çok etkisi olacak. Ancak sınav süreci geldiğinde bunlardan hiçbiri üzerinde düşünmek doğru değil. Mümince bir yaşamın gereği olarak planlı yaşamayı seçenler için zaman, her karışı altından daha değerli bir sahadır. O sahanın her karışına ekilmesi gereken bir ürün vardır, o ürün ancak o sahada yetişir.
Sahaya uygun ürün seçmemek hem emek israfı olur hem de verim alınamaz.
Zaman sahasında,
- Planlamanın ekileceği bir bölüm vardır.
- İş üzerine yoğunlaşmanın
ekileceği bir bölüm vardır.
- Değerlendirmenin
ekileceği bir bölüm vardır.
Sahanın başına planlama, ortasına yoğunlaşma, sonuna değerlendirme edilir. Başarmasam ne olur, hatırlamasam ne yaparım; puanım düşük gelse anneme, babama, arkadaşlarıma ne derim?
Sınav öncesi ve sınav anı, bunlardan hiçbirinin sahası değildir. Bunları bu sahaya taşımak saha işgalidir. Sınav akşamı ve sınav sırasında bunları düşünmemek kaygısızlık, duyarsızlık değildir. Aksine çok isabetli bir tutumdur.
Rabbimiz şöyle buyuruyor: “Musa dedi ki: Ey kavmim! Eğer Allah’a iman ettiyseniz ve gerçekten O’na teslim olmuş kimselerden iseniz, sadece O’na tevekkül edin.” (Yunus Süresi 84)
Başka bir ayette de şöyle buyuruyor Rabbimiz: “Allah vardır, Ondan başka ilah yoktur. Müminler sadece Allah’a tevekkül etsinler.” (Teğabün Süresi 13) ,
Tevekkül, açık bir emirdir. İşlerin başında tevekkül, iyi bir planlama yapıp o planın gereğini yerine getirerek sonucu Allah’a bırakmaktır. İşlerin ortasında tevekkül, işin ayrıntıları üzerinde yoğunlaşarak sonucu Allah’a bırakmaktır.
Sizin bulunduğunuz aşamada ise tevekkül; her tür başarısızlık endişesinden, aksilik korkusundan sıyrılarak sonucu Allah’a bırakmaktır. Sınavdan önce ve sınav sırasında sizin için en çok gerekli olan bilgi, tevekkül etmeyi bilmektir.
• Tevekkül, heyecanı dindirir.
• Tevekkül telaşı engeller.
• Tevekkül kaygıcılığın akla, hafızaya vereceği zararın önüne geçer.
Siz, tedbirinizi alın ve Allah’a dayanın. Göreceksiniz ki O’na hakkıyla dayanmayı başardıkça hayatta başarılı olacaksınız.
• Tevekkül, huzursuzluğun önüne geçer.
• Tevekkül, ruhu sıhhat içinde tutar.
• Ruhen sıhhat içinde olan bedenen de rahat olur.
Öğretmenleriniz, size sınav öncesinde ve sınav sırasında ne yapmanız gerektiğini söylemişlerdir. Siz, o tavsiyelerin üzerine tevekkülü koyun, başarının anahtarını bulmuş olursunuz. Dua, huşu içinde namaz, zikir bizi güçlendirir; bizi gereksiz kaygılardan kurtarır. Hayatınızın her zor anından önce bir dua seansınız olsun. Dua için abdest alın, kıbleye dönün, oturun ve dua edin. Başarınıza başarı katacaksınız. Allah(CC) yardımcınız olsun.
Not: LYS için son iki güne kadar çalışmak yararlıdır. LYS’ ye girecek olanlar, çalışmaya devam edin.