• DOLAR 35.387
  • EURO 36.554
  • ALTIN 3019.45
  • ...
Türkiye ile Malezya arasında 7 anlaşma imzalandı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından düzenlenen ortak basın toplantısında her geçen gün daha da derinleşen iş birliklerini ileriye taşıma kararlılıklarını teyit ettiklerini söyledi.

Malezya Başbakanı Yakub ve heyetini Ankara'da misafir etmekten memnuniyet duyduğunu ifade eden Cumhurbaşkanı Erdoğan, ziyaretin iki ülke için hayırlara vesile olmasını diledi.

Görüşmelerde, ekonomik yatırımlar ve ticaret başta olmak üzere, savunma sanayisi, teknoloji, sağlık, eğitim ve iletişim gibi çeşitli alanlardaki ilişkileri kapsamlı şekilde ele aldıklarını aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, her geçen gün daha da derinleşen iş birliklerini ileriye taşıma kararlılıklarını teyit ettiklerini söyledi.

Malezya Başbakanı Yakub'un teklifi üzerine iki ülke arasındaki ilişkileri stratejik ortaklıktan kapsamlı stratejik ortaklık seviyesine yükseltme kararı aldıklarını vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

Bunlar münasebetlerimizin ulaştığı müstesna seviyenin yeni bir nişanesi olmuştur. Malezya aynı zamanda ASEAN bölgesindeki en büyük ticari paydaşımız konumundadır. Salgına rağmen ticaret hacmimiz geçen sene yaklaşık yüzde 50 artışla 3,5 milyar dolar seviyesini aşmıştır. Bu yılın ilk 6 ayındaki rakamlar da istikrarlı artışın devam ettiğini gösteriyor. Mevcut ivme 2024 yılı için belirlediğimiz 5 milyar dolarlık ticaret hacmi hedefini kısa süre içerisinde yakalayacağımıza işaret ediyor. Serbest Ticaret Anlaşmamızın hizmetler, yatırımlar ve elektronik ticareti kapsayacak şekilde genişletilmesinin ekonomik ve ticari bağlarımızı daha da güçlendireceğine inanıyorum. Bu güncellemeyle hedeflerimize daha hızlı adımlarla ilerleme, mal ve hizmet ticaretini daha dengeli hale getirme imkânına da kavuşacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, görüşmelerde yeni iş birliği modellerine ve yatırım projelerine ilişkin fikir teatisinde bulunduklarını dile getirdi.

Gıda güvenliği, enerji, çevre ve iklim değişikliği gibi günümüzün meydan okumaları karşısında dayanışmalarını artırma hususunda mutabık kaldıklarını anlatan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

Yerli ve milli aşımız TURKOVAC'ın Malezya'da kullanıma sunulması, aşı teknolojisi transferi ve birlikte aşı geliştirme konularında müşterek çalışmalar yürütmeyi planlıyoruz. Sağlık, sağlık turizmi, savunma sanayisi, eğitim ve iletişim alanlarında yeni anlaşmalar imzalamak suretiyle ilişkilerimizin ahdi zeminini tahkim ettik. Görüşmelerimizde güncel küresel konular üzerinde de durduk. Bu kapsamda İslam dünyasını yakından ilgilendiren Rohingya ve İslam düşmanlığı gibi meseleleri ele aldık. Birleşmiş Milletler, İslam İşbirliği Teşkilatı ve D8 gibi platformlarda dayanışmamızı artırarak özellikle sürdürme kararlılığımızı vurguladık. Türkiye olarak 'Yeniden Asya' girişimimizle kazan kazan anlayışıyla Asya'daki tüm kardeşlerimizle iş birliğimizi güçlendirmek için çalışıyoruz. Sektörel diyalog ortağı olduğumuz ASEAN ile iş birliğimizi diyalog ortaklığı statüsüne çıkarmayı hedefliyoruz. Bu vesileyle Asya-Pasifik bölgesine yönelik girişimlerimiz ile Malezya'nın desteğini hep yanımızda hissettiğimizi özellikle belirtmek istiyorum. Bu desteğin artarak devam edeceğine eminim.

Malezya Başbakanı İsmail Sabri Yakub ise yaptığı konuşmada Türkiye ve Malezya arasında çok büyük bir ticaret potansiyeli olduğunu belirterek "Her iki ülke de şu anda yatırım, hizmetler ve e-ticaret gibi yeni alanları kapsayan Malezya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması'nın kapsamını genişletmenin son aşamalarındadır." dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Malezya -Türkiye iş birliğinin daha kapsamlı bir düzeye çıkarılması konusunda mutabık kaldıklarını kaydeden Malezya Başbakanı Yakub, "Bunun nedeni iş birliğinin kapsamının, ekonomi, eğitim, gıda güvenliği, turizm, İslami bankacılık ve savunma sanayisi gibi çeşitli sektörleri kapsayacak şekilde genişlemesidir. Bu iş birliği karşılıklı yarar içinde geliştirilmeye devam edilecektir." dedi.

Malezya Başbakanı Yakub, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Malezya ve Türkiye arasındaki iş birliğinin, güçlendirilmesinin gereğini derinlemesine konuştuklarını ve Kovid-19 salgınının bir sonucu olarak gıda krizinin şiddetlendiği konusunda hemfikir olduklarını aktararak şunları söyledi:

Bu bağlamda Malezya ve Türkiye gıda tedarik zincirinin her zaman yeterli ve istikrarlı olmasını sağlamak için birlikte çalışmayı kabul etti. Bu konuyu ele almak için acil önlemler olarak Malezya ve Türkiye, gıda ürünlerinin ticaretini artıracak, bilgi ve deneyim içeren iş birlikleri kurmaya devam edecek. Aynı zamanda Malezya ve Türkiye gıda üretim kapasitesini artırmak ve gıda güvenliğinin sürdürülebilirliğini istikrarlı bir seviyede tutmak için gıda sektöründe araştırma ve geliştirmeyi güçlendirecektir.

"Malezya ve Türkiye ticaret açısından çok büyük bir potansiyele sahip"

Malezya Başbakanı Yakub, Malezya ve Türkiye stratejik iş birliğinin, uluslararası toplumun, küresel gıda tedarik zincirinin zeminini inşa etmesi çabasını destekleme konusunda önemli bir adım olduğunu ifade etti.

İki ülke arasındaki ticari ilişkilere değinen Malezya Başbakanı Yakub, "Malezya ve Türkiye ticaret açısından çok büyük bir potansiyele sahip." dedi.

Malezya Başbakanı Yakub, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesinde iki ülke arasındaki ticaretin dengelenmesi konusunda Malezya'nın, sadece büyük bir ticaret ortağı olarak değil aynı zamanda Asya ticaretinin merkezi olarak potansiyelini ele aldıklarını söyledi.

Malezya Başbakanı Yakub şöyle devam etti:

Her iki ülke de şu anda yatırım, hizmetler ve e-ticaret gibi yeni alanları kapsayan Malezya-Türkiye Serbest Ticaret Anlaşması'nın (STA) kapsamını genişletmenin son aşamalarındadır. Yatırım açısından Türk yatırımcıların Malezya'ya olan güvenini takdir ediyorum. Ayrıca STA genişlemesinin daha fazla ikili yatırım fırsatı yaratacağından eminim.

"Türkiye ticaretin yanı sıra ulaştırma sektöründe de palmiye yağı kullanabilir"

İstanbul'da yatırım ve iş birliğini geliştirmek için iki ülkenin kilit sektörlerinden temsilcilerle bir araya geldiğini belirten Malezya Başbakanı Yakub, "Sayın Cumhurbaşkanı ve Türkiye hükümetine, Malezya'nın Türkiye'deki işlerini ve yatırımlarını kolaylaştırdığı ve koruduğu için teşekkür ederim." diye konuştu.

Malezya Başbakanı Yakub, Malezyalı bir şirket tarafından işletilen İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı'nın Türkiye ve Malezya'nın ekonomik iş birliğini geliştirme noktasında kararlılığını gösteren bir mihenk taşı olduğunu kaydederek "Türkiye ticaretin yanı sıra ulaştırma sektöründe de palmiye yağı kullanabilir. Bu, fosil yakıtlara olan bağımlılığın azaltılması politikasına destek olacaktır. Malezya, biyodizel olarak palmiye yağı kullanıyor." ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'la görüşmede İslami bankacılık konusunun da gündeme geldiğini anlatan Yakub, Türkiye üniversitelerinden alınan eğitimlerin tanınmasıyla ilgili akreditasyon sorununun çözüldüğüne de vurgu yaparak "Bu kesinlikle yükseköğretim sektöründe ilişkileri geliştiren olumlu bir gelişmedir. Bu haber, Malezyalı öğrencilerin de beklediği bir haberdir." dedi.

Malezya Başbakanı Yakub, Türkiye ziyareti kapsamında savunma sanayisi şirketleriyle de görüştüğünü ifade ederek iki ülke arasında savunma alanında iş birliğinin gelişmesi gerektiğini söyledi.

Filistin meselesi gibi uluslararası konuların da masaya yatırıldığını vurgulayan Yakub, Türkiye ve Malezya'nın bağımsız ve egemen bir Filistin'i hayata geçirmek için çabalarını koordine etmeye devam edeceğini belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Malezya Başbakanı Yakub'un ortak basın toplantısı öncesinde ise Türkiye ile Malezya arasında, savunma sanayisi, sanayi ve teknoloji, sağlık, iletişim ve medya alanında 7 anlaşma imzalandı. Anlaşmalar şu şekilde:

TÜYAR Mikroelektronik A.Ş. ile Silterra Malaysia Arasında Mutabakat Muhtırası'nı TÜYAR Mikroelektronik A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Sezai Elagöz ile Silterra Malaysia Yönetim Kurulu Eş-Başkanı Abidin bin Said Muhammed Tahir imzaladı.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş. (TUSAŞ) ve Malezya Sanayi Hükümet Yüksek Teknoloji Grubu Arasındaki Niyet Beyanı'nı TUSAŞ Genel Müdürü Temel Kotil ile Malezya Sanayi Hükümet Yüksek Teknoloji Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ahmed Tacüddin Ali imzaladı.

TUSAŞ ile NS Corporation Arasındaki Mutabakat Muhtırası'na TUSAŞ Genel Müdürü Kotil ile NS Corporation Yönetim Kurulu Başkanı Muhammed Rafi bin Malek imza attı.

Makine ve Kimya Endüstrisi A.Ş. (MKE) ile MA Analytics Arasında Mutabakat Muhtırası, MKE Genel Müdürü Yasin Akdere ile MA Analytics Genel Müdürü Rasyad Anwar tarafından imzalandı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) ile Malezya Sanayi Hükümet Yüksek Teknoloji Grubu Arasındaki İşbirliği Mutabakat Muhtırası'na TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal ve Malezya Sanayi Hükümet Yüksek Teknoloji Grubu Eş-Başkanı Dr. Zakri Abdulhamid imza attı.

Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti ile Malezya Hükümeti Arasında Medya ve İletişim Alanında İşbirliğine İlişkin Mutabakat Zaptı'nı Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ile Malezya Dışişleri Bakanı Saifuddin Abdullah imzaladı.

Türkiye Cumhuriyeti ile Malezya Hükümeti Arasında Sağlık ve Tıp Bilimleri Alanlarında İşbirliğine Dair Mutabakat Muhtırası'nı ise Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank ile Malezya Dışişleri Bakanı Saifuddin Abdullah imzaladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yakub ve heyetine ziyaret için teşekkür etti, yaklaşan Kurban Bayramı'nın iki ülke, İslam âlemi ve tüm insanlık için hayırlara vesile olmasını diledi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir