• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
30 yıllık kurban satıcısından kurbanlık alım ve kesimi ile ilgili tavsiyeler
Google News'te Doğruhaber'e abone olun.  Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Kurban Bayramı'na sayılı günler kala kurban alımı ve kesimi hakkında İLKHA muhabirine konuşan 30 yıllık kurban satıcısı İsmet Bozdemir, sadece kurban mevsiminde eline bıçak alanlara tepki göstererek her işin ehil olanlar tarafından yapılması gerektiğini, marketlerde kurban hisse satışı yapılmasının da doğru olmadığını belirterek, bu işe bir son verilmesi için yetkililere çağrıda bulundu.

Kurban ibadetinin Hazreti İbrahim ve Hazreti İsmail Aleyhisselamın büyük imtihanı olduğunu hatırlatarak konuşmasına başlayan Bozdemir, kurban kesiminde en öncelikli meselenin İslami kurallara riayet etmek olduğunu, kurban olacak hayvanın fıkhi olarak belirtilen özellikleri taşıması gerektiğini söyledi.

Kurban Bayramı geldiğinde eline bıçak alan otoparkçı, yıkamacı gibi birçok kişinin bu işe giriştiğini belirten Bozdemir, işi bilen kişilerin kurban kesimi yapmaları gerektiğini vurguladı.

Bazı hipermarket ve grosmarketlerin de kurban işine girdiğini, yetkililerin bu işe bir el atmaları gerektiğini hatırlatan Bozdemir, yakın zamanda kurban işinin artık sadece büyük marketler tarafından yapılabileceğinden endişe duyduğunu ifade etti.

Yetkili bir isimden edindiği bilgiye göre artık kurbanların el değmeden otomatik makinalarla, sadece vekâlet yolu ile kesileceğini, paketlenip kurban sahibine teslim edileceğini söyleyen Bozdemir, kurban ibadetinin kaybolmaması adına yetkililere ve etkin yazarlara bu işin önüne geçilmesi adına çağrıda bulundu.

"Kurbanın tek bıçak darbesiyle kesilmesi daha faziletlidir"

Bozdemir, "Her şeyden önce kurban kesecek olanların Müslüman bir satıcı ve kasap bulmaları gerekiyor. Adam 12 ay içiyor ama kurban geldiğinde eline bıçağı alıp kurban kesmeye başlıyor. Kurbanın helal olmasının şartları da var. Her şeyden önemlisi kurbanın diri ve canlı olarak kesim yerine gidebilmesidir. Peygamber efendimiz kurban kesilirken ilk bıçak darbesiyle kesilmesinin daha faziletli olduğunu söyler. Bıçak darbeleri arttıkça sevabı azalır.  30 yıldır bu işi yapıyorum ve şimdiye kadar bıçağı 2 kez vurduğumu hatırlamıyorum. Tek seferde ve nefes borusu ile yemek borusu, her iki şah damarını kesmek gerekir. Bir önemli mesele de mezheplere göre kesilmesidir." dedi.

Kurban olamayacak olan hayvanların vasıflarını da sayan Bozdemir, kör olan, boynuzlarının 3'te ikisi kesik olan, kulakları kesik olan, erkek olanlarda yumurtalıklarının olmaması gibi durumlarda hayvanın kurban olarak kesilemeyeceğini hatırlattı.

"Canlı olarak tartılıp alınan hayvan kurban, adak ve akîka olmaz"

Kurban kesiminde özellikle Büyükbaş hayvanlarda sıkıntı yaşandığını, kurban olabilmesi için 2 yaşını doldurmuş ve ön kapak atmış olması gerektiğini ancak bazen buna dikkat edilmediğini belirten Bozdemir, "Geçenlerde bir arkadaşım dana aldığını ve danasının bir kez doğum yaptığını söyledi. İster doğum yapsın ister yapmasın fark etmez. Kurban olacak hayvanın 2 yaşını doldurması gerekir. Küçükbaşlarda ise 6 ayını doldurmuşsa ve annesinin boyuna eşdeğerse kurban olur. Büyükbaş 2 ton bile olsa ama 2 yaşını doldurmamışsa kurban olmaz. Kesinlikle tartı ile kiloyla kurban olmaz. Canlı olarak tartılıp alınan hayvan kurban, adak ve akîka olmaz. Et kesmiş olursunuz." diye konuştu.

"Kurban, fakir fukaranı, garip gurebanın, et yiyemeyenlerin hakkıdır"

Bozdemir, "Peygamber Efendimizin hiçbir ibadette gösterişi uygun görmüyor ama kurban ne kadar gösterişli, heybetli olursa o kadar sevap olduğunu buyuruyor. Boynuzlu olan boynuzsuz olandan hayırlıdır. Koç büyükbaştan hayırlıdır ama milletimiz artık kaç kilo verecek? Diye düşünmeye alışmış. Eğer buradaki niyet 3-5 fakire daha et ulaştırmaksa sorun yok. Örneğin 5 bin liraya alacağı koç 20 kilo gelir ama aynı paraya koyun 30-35 kilo gelir. Kişi daha fazla ihtiyaç sahibine ulaşmak istiyorsa böyle bir yol gösteriyoruz. Kurban, fakir fukaranı, garip gurebanın, et yiyemeyenlerin hakkıdır." şeklinde konuştu.

"Hangi hayvan ne kadar fire verir?"

Küçükbaş kurban fiyatları hakkında da bilgi veren Bozdemir, "Geçen sene fiyatlar 3 bin lira ile 6 bin lira arasında değişiyordu. Bu sene de 3 bin 500 lira ile 6 bin lira arasında. İstisna olan bazı koçlar var. Bunlar 100 kilonun üzerinde ve kesildikten sonra 60 kilo et veriyor. Bunların fiyatı da 7 bin lira. Çünkü kıvırcık hayvanın fire olayı yüzde 30 oranında. Doğunun hayvanı ise yüzde 50 oranında fire veriyor. Karayakanın firesi de yüzde 60 civarındadır. Balıkesir kıvırcığı fire olayı en az olan hayvandır. Allah'u Teâlâ bu kurbanı ümmeti Muhammed'in (Sallalahu Aleyhi Vesellem) dirilişine, vahdaniyetine, sıkıntıların ve çilenin bitmesine, gafletten uyanmasına vesile kılsın." ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Haberin Videosunu İzlemek İçin Tıklayınız

Bu haberler de ilginizi çekebilir