• DOLAR 32.205
  • EURO 35.116
  • ALTIN 2500.695
  • ...
B12 Vitamini Eksikliği olanlar dikkat: Bu besinleri daha sıkı tüketin!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

C vitamini, B vitamini çeşitlerinden Riboflavin (B2) ve Niasin (B3) ,Nikotinik asit ,vitamin pp ve Folik Asit ile birlikte suda eriyen vitaminler arasında yer alan B12, insan sağlığı için önemli bir yere sahiptir. Nitekim vücut tarafından üretilmeyen B12 vitamini sinir dokusunun sağlığı ve kırmızı kan hücresi üretimini sağlar.

Vücutta depolanma miktarı da düşük olan B12 vitamini içeren besinlerin çok bekletilmemesi, pişirme süresine dikkat edilmesi tavsiye edilir. Besinleri pişirme süresinin uzaması ve derecesinin yükselmesi, B12 vitamininin kaybını artırmasına yol açabilmektedir.

B12 vitamini eksikliğinin belirtileri neler?

B12 vitamin eksikliği belirtileri, vücut rezervleri tamamen tükeninceye kadar kendini belli etmeyebilir. B12 eksikliğinde belirtiler şöyle görülebilir:

El kol ve bacaklarda uyuşukluk hissi
Özellikle bebeklerde ve çocuklarda gelişmede gerilik
B12 eksikliğinde kansızlık görülebilir
Sinir sisteminde bozulma
Yürümede zorlanma, dengesizlik gözlenebiliyor
Dilin şişmesi
İshal şikayeti
Kulakta çınlama
Ciltte sararma
Çarpıntı
Ağrı ve hassaslaşma
Yine b12 eksikliğinde uzun süreli zihinsel yorgunluk gözlenebilir
B12 vitamini eksikliğinin neden olabileceği zihinsel yorgunluk zamanla entelektüel becerilerin de yavaşlamasına yol açabilir. Eğer kişide uzun süreli olarak unutkanlık, hafıza kaybı, konsantre olamama gibi problemler varsa mutlaka B12 vitamini açısından incelenmesi için doktora başvurulması önerilir. 

İşte B12 Vitamini Eksikliğinde daha sıkı tüketilmesi gereken yiyecekler...

Ricotta: Ricotta kalsiyum, A vitamini ve B12 ile doludur. Birkaç yemek kaşığı ricotta ile günlük ödeneğinizin yaklaşık yüzde 7'sini alırsınız.

Mozzarella: Bu lezzetli peynir yağsız, protein ve B12 vitamini ile dolu. Salatanıza biraz mozzarella ekleyin veya fazladan B12 almak için birazını sandviçinize koyun.

Süzme peynir: Bu, ricotta'ya daha sağlıklı bir alternatiftir. Bu güç merkezi ayrıca B12 vitamini ve çok fazla protein içerir, ancak çok fazla kalori içermez. Sandviçine bu peynirden biraz eklemede sorun yok. Bir başka iyi seçenek de krema veya krem ​​şanti yerine kullanmaktır.

Süt: Bir bardak süt, önerilen günlük B12 miktarının yüzde 20'sini içerir. Yağsız veya yarım yağlı süt için gidin; bu aynı miktarda B12 ve protein içerir, ancak daha az yağ içerir.

Yumurta: Vejetaryenler için yumurta en önemli B12 kaynaklarından biridir. Haşlanmış veya kızartılmış, kızarmış ekmek veya salata ile: bir yumurta size tüm gün için yeterli B12 sağlar.

Bu haberler de ilginizi çekebilir