Konya'daki doktorun öldürülmesi Gaziantep’te protesto edildi
Gaziantep’teki sağlık çalışanları, Konya Şehir Hastanesi’nde görevli Uzman Doktor Ekrem Karakaya’nın görevi başında uğradığı silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetmesini düzenledikleri kitlesel basın açıklamaları ile kınadı.
Gaziantep’te hekimler ve sağlık çalışanları, dün sabah saatlerinde Konya Şehir Hastanesi'nde görevli Uzman Doktor Ekrem Karakaya'nın bir hasta yakını tarafından öldürülmesini protesto etti.
Karakaya’nın öldürülmesinin ardından iki günlük iş bırakma eylemi başlatarak grev yapan hekimler ve sağlık çalışanları, sağlık çalışanlarının can güvenliğinin sağlanmasını istedi.
Hastane önlerinde yapılan basın açıklamalarında, hekimlere ve sağlık çalışanlarına yönelik şiddet eylemleri konusunda gerekli önlemlerin alınmadığı, sağlık çalışanlarının toplumda itibarsızlaştırıldığı ve özlük haklarının verilmediği belirtildi.
Türk Sağlık-Sen Gaziantep Şubesi tarafından Doktor Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde, Sağlık-Sen Gaziantep Üniversitesi Şubesi tarafından da Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanesi önünde basın açıklaması düzenlendi.
Doktor Ersin Arslan Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde düzenlenen basın açıklamasını Türk Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Kemal Kazak okudu.
Karakaya’nın öldürülmesinin sağlık camiasını derinden yaraladığını belirten Kazak, “Böylesine korkunç olayların yaşanması sağlık çalışanlarına şiddet uygulayanlara, yaptırımların ne kadar ağır olması ve alınacak tedbirlerin en üst seviyede alınması gerektiğini göstermektedir. Sağlıkta şiddete cezayı arttıran ve bu suçu kategorik bir suç olarak tanımlayan düzenleme hayata geçmiştir. Sağlıkta şiddetin kanlı bir vahşet olarak kendini gösterdiği bu olay tüm sağlık kurum ve kuruluşları bir an önce sıfır toleranslı alan ilan edilmesi gerekliliğini, hiçbir silah veya suç aletinin bu kurumların bahçelerine bile alınmaması gerektiğini bizlere bir kez daha göstermektedir. Hastanede bir doktorumuzun silahla katlediliyorsa atılması gereken çok adım vardır.” dedi.
“Bu mesele sadece sağlık camiasının değil tüm Türkiye’nin meselesidir”
Türk Sağlık Sen Genel Başkan Yardımcısı Kemal Kazak
Hastanelere üst araması yapılmadan kimsenin alınmamasının bile düşünülmesi gerektiğini ifade eden Kazak, “Can güvenliğinden yoksun bir şekilde sağlık hizmetlerinin yürütülemeyeceği açıktır. Sağlık çalışanları şiddet sarmalından bir an önce kurtarılmalıdır. Hastaları hayata tutunmaya çalışırken kendi hayatını kaybetme endişesi yaşamalarına sağlık çalışanlarının artık tahammül edecek sabrı kalmamıştır. Bu nedenle Türk Sağlık Sen olarak bir kez daha vurguluyoruz; sağlıkta şiddet basit bir mesele değildir. Mutlaka çözüm üretilmesi gereken temel bir sorundur. Şiddet kanlı cinayetlere dönüşmektedir. Bu mesele sadece sağlık camiasının değil tüm Türkiye’nin meselesidir. Bu cinayet, bu katliam sözün bittiği bir yerdir. Herkes şapkasını önüne koymalı ve gereği için üstüne düşeni yapmalıdır. Sözlerime son verirken merhum doktorumuza Allah’tan rahmet, acılı ailesi, yakınları ve tüm sağlık camiasına sabırlar diliyoruz. Hepimizin başı sağ olsun.” ifadelerini kullandı.
“Bu şartlarda nasıl çalışacağız?”
Sağlık-Sen Gaziantep Üniversitesi Şube Başkanı Cuma Kerkez
Sağlık-Sen Gaziantep Üniversitesi Şube Başkanı Cuma Kerkez, caydırıcı tedbirlerin bir an önce hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.
“Sürekli uyarılarımıza, tedbir çağrılarımıza rağmen maalesef dün Konya'da bir defa daha korktuğumuz başımıza geldi.” diyen Kerkez, “Hepinizin bildiği gibi bir doktor arkadaşımız, canice katledildi. Hayatının baharında caninin kurşunlarına hedef olan Uzm. Dr. Ekrem Karakaya, görevi başında, yeni çalışmaya başladığı hastanede katledildi. Katliam aleti ise bir silah, tablonun vehametini düşünebiliyor musunuz? Bir doktor, şifa dağıtılan bir merkezde, yani hastanede, hasta yakınının kurşunlarına hedef oluyor ve can veriyor. Hastalara şifa dağıtmak, can kurtarmak için alın teri döküyor. Karşılığını canıyla ödüyor. Biz sağlık çalışanları olarak bu duruma isyan ediyoruz. Saldırıyı lanetliyoruz ve can güvenliğimiz sağlansın istiyoruz. Açıkça buradan bir defa daha deklare ediyoruz; sağlık emekçilerinin can güvenliği artık sağlansın. Aksi halde sağlık kuruluşlarında hizmet sunmak mümkün olmayacaktır.” diye konuştu.
“Laf değil, icraat bekliyoruz”
Kerkez, hekiminden hemşiresine, teknisyeninden memuruna sağlık çalışanlarının onlarca sorununun olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi:
“Ancak hiçbiri can güvenliği kadar sağlık kuruluşlarında kol gezen şiddet kadar can yakıcı değil. Can güvenliği sağlanmadığı, yeterli tedbir alınmadığı için Ekrem hocamızın örneğinde olduğu gibi canımız yanıyor, isyan ediyoruz. Bazen yaralanıyoruz, bazen hakaret, küfür ve tehditlere maruz kalıyoruz. Bazen sinip içe kapanıyoruz, meslekten soğuyoruz ve hatta çekip gidiyoruz. Tüm bunların yanı sıra ise her daim korku halinde yaşıyoruz. Böyle bir ortamda kutsal sağlık mesleğini nasıl aşk ve şevkle icra edelim? Daha ne zamana kadar sağlık kuruluşlarına elini kolunu sallayarak suç aletleriyle girmek serbest olacak? Öldürücü, yaralayıcı silah ve aletlerin içeri sokulmasına, ne zamana kadar göz yumulacak? Kaç canımız yitecek? Daha nice canlarımız acıyacak soruyoruz? Açıkçası artık 1 milyon 200 bin sağlık emekçisi bu konuda laf değil icraat bekliyor. Başka Ekrem Hocalar ölmesin istiyoruz. Başka canlar yanmasın istiyoruz. İşimizi korkmadan, emniyet içinde yapmak istiyoruz. Bu kararlılığımızı siyasi iradeye göstermek içinde bugün Türkiye genelinde iş bırakıyoruz. Tüm vatandaşlarımızı bu konuda bize destek olmaya davet ediyoruz. Herkese de sağlık çalışanlarının bu ülkenin hayat sigortası olduğunu buradan bir daha hatırlatıyoruz.”
Sağlık-Sen Gaziantep Şube Başkanı Mehmet Ali Arayıcı da yaptığı yazılı açıklamada, Karakaya’nın görevi başında katledilmesini kınayarak, sağlık çalışanlarının can güvenliğinin sağlanması için gerekli tedbirlerin alınmasını istedi. (İLKHA)