Öğretim Üyesi Uçan: Kurban keserken kazaların önlenmesi için en az ...
Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, kurban kesimi sırasında olası kazalara karşı en az 1 metre mesafeye dikkat edilmesi ve çelikten kasap eldiveninin kullanılması gerektiğini söyledi.
Kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çeken uzmanlar, kurban kesiminin uzman kasaplarca ve hijyen kurallarına riayet edilerek yaptırılması gerektiğini hatırlattı.
Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken noktalar hakkında İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
Kurban Bayramı'nda oluşabilecek kazaların başında özellikle kesi yaralanmaları geliyor ve koruyucu önlemler hayati önem taşıyor. Profesyonel olarak yapılan kesi işlemleri sırasında veya etlerin parçalara ayrılması sürecinde oluşan yaralanmalar, küçük gibi görünse de ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden uzmanlar kesim esnasında alınacak tedbirler hakkında sık sık uyarılarda bulunuyor.
Kurban kesimi sırasında özellikle büyükbaş hayvanların kesiminde profesyonel kasaplara başvurulması gerektiğini belirten Uçan, olası kazaların önlenmesi için en az 1 metre mesafeye dikkat edilmesi ve çelikten kasap eldiveninin kullanılması gerektiğini söyledi.
"Hayvana eziyet etmeden bu işi profesyonelce yapan kasaplara yaptırmak çok önemlidir"
Dini bir vecibe olan kurban ibadetini gerçekleştirirken özellikle büyükbaş hayvanların mutlaka kasaplar tarafından kesilmesi gerektiğini dile getiren Uçar, "Yılda bir defa kasaplık yapmak kesilen hayvanlara eziyet etmek olur. Bilinmediğinde bazı ölümcül kazalara da neden olabiliyor. Çocukluk yıllarımda apartmanların bahçelerinde hayvan kesiliyordu şimdi ise belediyeler çok güzel, hijyene dikkat ederek hayvan kesim yerleri oluşturdular. Bu çok büyük bir avantaj oluşturdu. Bu yerlerde de çok miktarda hayvan kesildiği için her hayvandan sonra bıçakların dezenfekte edilmesi, bir hayvandan öbür hayvana kanın geçmemesi gerekir. Eğer bir hayvanda bulaşıcı bir hastalık varsa diğer hayvanlara geçmemesinin sağlanmasında yarar vardır. Küçükbaş hayvanlarda kesim işlemi biraz daha kolaydır. Küçükbaş hayvanı kısmen kesebiliyoruz, her sene devamlı kesiliyorsa yapılabiliyor ama büyükbaş hayvanlar çok büyük hayvanlardır bunları kesmek, yere indirmek başlı başına problemdir onun için yılda bir defa hayvana eziyet etmeden bu işi profesyonelce yapan kasaplara yaptırmak çok önemlidir. Çünkü, İnşallah bu sene olmaz ama, medyada birçok haber görüyoruz bunun çözümü büyükbaş hayvanları belediyelerin belirlediği yerlerde ve sağlıklı ortamlarda kesilmesini sağlamaktır." dedi.
Kurbanlık hayvan kesilirken kesim esnasında hayvanın civarındaki bir metrede kesimi yapacak kişi haricinde başka kimsenin olmaması gerektiğinin altını çizen Uçar, "Bıçak herhangi bir şekilde kaydığında onu yaralayabilir. Bu tür vakalarla karşılaştık. Ayrıca çok ucuz, kişisel koruyucular donanımlar var yani kasap eldiveni dediğimiz tel kafesli eldivenler kullanılabilir. Bu eldiveni bıçağı olduğu ele değil diğer ele alarak kullanırsanız, bıçak herhangi bir şekilde elinizden kayarsa kolunuza geldiğinde bıçak kesmeyecektir çünkü tel kafese takılacaktır. Bu da avantajlı bir durumdur." şeklinde konuştu.
"Deriyi çıkarırken düzgün bir şekilde çıkarmak gerekir, esas olan derinin sağlıklı bir şekilde verilmesidir"
Hayvanın derisinin önemli bir değer olduğuna dikkati çeken Uçar, "Kurbanın derisini nereye vereceksek verelim, esas olan derinin sağlıklı bir şekilde verilmesidir. Deriyi çıkarırken düzgün bir şekilde çıkarmak gerekir. Deriyi çıkardıktan sonra tuzla güzelce saklayarak, paketleyip uygun olan yere vermemiz gerekiyor. Deride böyle bir sistem yapalım çünkü derinin sağlam olması daha yüksek bir değerde satılmasını ve kullanılmasını sağlayacaktır. Diğer türlü belki de değerinin yarısına gitmiş olacaktır. Buna da dikkat etmemiz lazım." diye belirtti.
"Bıçaklar ne çok keskin nede çok kör olsun"
Kurbanın kesileceği bıçaklar hakkında da konuşan Uçar, "Eğer kasap hayvanı kesiyorsa onun hazırlığı vardır ama kendimiz kesiyorsak bıçakları birkaç gün önceden bileyleterek, keskinliklerini hazırlamak gerekir. Bıçaklar ne çok keskin nede çok kör olsun. Çünkü eğer kör olursa hayvanı keserken hayvana eziyet etmiş oluruz, bıçak çok keskin olursa yaralanma olayları fazla oluyor. Bıçağa da dikkat edelim." ifadelerini kullandı. (İLKHA)