• DOLAR 32.45
  • EURO 34.829
  • ALTIN 2438.673
  • ...
Buğday ithalatında üçüncü sıradayız!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Birleşmiş Milletler'in (BM) haziran ayında yayımladığı iki ayrı gıda görünümü raporunda Türkiye en çok buğday ithal eden üçüncü ülke olduğunu açıklamakla birlikte aynı zamanda en çok buğday üreten ülkelerden biri olduğunu da açıkladı.

BM Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) bu yıl haziran ayı başında yayımladığı BM Gıda Görünümü raporunu ay sonunda, FAO ile Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü'nün (OECD) hazırladığı Gıda Görünümü 2022-2031 raporu izledi.

Türkiye buğday üretimi 19 milyon ton olarak ön görülüyor!

BM Gıda Görünümü raporuna göre, 2020-2022 ortalamasıyla Türkiye en çok buğday üreten ülkelerden biri olduğu ifade edildi. 2022'de Türkiye'deki buğday üretim miktarı 19 milyon ton olarak öngörüldüğü açıklandı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verileri, Türkiye'de buğday üretiminin 2020'de 20,5 ton; 2021 yılında ise 17,6 ton olduğu şeklinde yer verildi.

Bu düşüşün başlıca sebebi olarak kuraklık, gübre ve mazot fiyatlarındaki artış gösterildi.

Mısır ve Endonezya’dan sonra Türkiye geliyor!

Gıda Görünümü 2022-2031 raporuna göre, 2019-2021 yıllarının ortalamasında Türkiye 9,5 milyon ton ile Mısır ve Endonezya'nın ardından en çok buğday ithal eden üçüncü ülke oldu ve bu rakamın 2022/23'te de aynı kalması bekleniyor.

Aynı dönem buğday ihracatı ise 4 milyon ton olarak ölçülmüş ve önümüzdeki dönemde bu şekilde kalması öngörülüyor.

Ukrayna'da devam eden savaş ve bölgedeki tahılın ülke dışına çıkarılması sorununun yanı sıra güçlü bir gıda ve hayvan yemi talebi, ana tedarikçilerde kötü hava koşullarının yaşanması, bazı büyük ihracatçıların politikalarındaki belirsizlikler, ihracatçı ülkelerdeki enerji ve gübre başta olmak üzere yüksek nakliye ve üretim maliyetleri ile COVID-19 nedeniyle tedarik zincirlerindeki kesintiler bu artışın başlıca sebepleri olarak sıralanıyor.

Türkiye  buğday ithalatından neden üçüncü sırada?

Yapılan buğday ithalatı işlenerek un olarak ihraç ediyor.  Türkiye’nin un ihracatında dünya birincisi olduğu göz önüne alındığında yapılan buğday ithalatının nedeni biraz olsun anlaşılıyor.  

Buğdaydan elde edilen makarna ihracatında ise ikinci sırada yer alan Türkiye ayrıca buğdaydan üretilen bulgur, bisküvi ve diğer ürünlerde de ihracat yapıyor. Yapılan bu ihracat büyük oranda ithal buğday ile gerçekleştiriliyor. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir