• DOLAR 32.52
  • EURO 34.897
  • ALTIN 2450.534
  • ...
Sünnette 7'nci gün önerisi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MERSİN - Yeni doğan çocuklarda sağlık ve hızlı iyileşme açısından sünnetin bebek doğduktan sonra ilk 1 ay içinde özellikle 7'nci ve sonraki günlerde yaptırılmasını öneren Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nuri Şimşek, sünnette 7'nci günün önemli olduğunu vurguladı.

 

Medical Park Tarsus Hastanesi Çocuk Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Nuri Şimşek, anne babaların çocuklarıyla ilgili en mutlu anlarından biri olan sünnetin bebek doğduktan ilk 1 ay içinde özellikle de 7'nci günden itibaren yaptırılmasını önerdiklerini belirtti.

 

Sünnetin erken yaşlarda yapılmasının çeşitli faydalarının bulunduğuna dikkat çeken Op. Dr. Şimşek, "Sünnet için ideal yaş 2 yaş altı veya 5 yaş üstü olarak tarif edilmiştir. Yani 2-5 yaş arasında sünneti önermiyoruz. Önerdiğimiz aralık bebek doğduktan sonraki 7'nci gün ve sonrası olan ilk 1 ay. Bebeğin vücudunda oluşan değişiklikler ilk 7 günde tamamlanır. Sarılık, kilo kaybı, böbrek ve karaciğer fonksiyonları normale geçer. Bebeğin normal hayata geçmesiyle beraber anestezi verilmeden sünnet operasyonunu gerçekleştirebiliriz. Küçük yaşta pipide damarlanma çok olmadığı için sünnet sırasında kanama pek olmaz. Çocuklarda yara iyileşmesi çabuk olduğu için sünnet yarası çabuk iyileşir. Sünnet derisi darlıklarında acil sünnet gerektirecek durum önlenmiş olur. İki yaş altında (özellikle yeni doğan ve bebeklikte) kişilik gelişmediği için sünnet sonrası olumsuz psikolojik etki önlenmiş olur" diye konuştu.

 

Sünnet yarası dikildiği için yara iyileşmesi daha çabuk olur

Bu arada sünnetin hatalı yapılması halinde cinsel fonksiyon bozukluklarından psikolojik sorunlara kadar birçok önemli bozukluğun yaşanabileceğine de dikkat çeken Op. Dr. Nuri Şimşek, "Sünnet operasyonunun sağlıklı bir şekilde sonuçlanabilmesi için bir uzman doktor tarafından yapılması gerekiyor. Uzman doktorun yaptığı operasyonda, sünnet derisi gereği kadar alındığı için penisin ileri yaşlarda büyümesi ve gelişimi normal olur. Sünnet ağrı giderici ilaçlar altında yapıldığı için çocuk ağrı duymaz. Sünnet yarası dikildiği için yara iyileşmesi daha çabuk olur. Ne kadar basit görünürse görünsün hiçbir cerrahi işlem basit değildir. Sünnet de küçümsenmeden ve temel cerrahi ilkeden ödün vermeden yapılmalıdır'' dedi.

 

Sorunlara yol açabilir

Sünneti ehli olmayanlar yapınca sünnet hatalarının ve ciddi sorunların ortaya çıkmasının kaçınılmaz olduğunu belirten Op. Dr. Nuri Şimşek, bunların bazılarını şöyle sıraladı: "Uzman olmayan kişilerin yaptığı sünnetlerde, tam veya tama yakın penis kaybı, tamiri çok güç olacak şekilde penis başının kesilmesi, sünnet derisinin az kesilmesi, derinin fazla kesilmesi, idrar yolunun kesilmesi, kanama, penis kangreni gibi çok ağır sonuçlar yaşanabilir. Hebatit b ve hepatit c dahil birçok bulaşıcı hastalık kapılabilir. Penisin ileri yaşlarda büyümesi olumsuz etkilenebilir. Dikiş hatası nedeniyle kistler meydana gelebilir. Fistül, meatit, his kaybı gibi sorunlar olabilir." diyerek aileleri uyardı. (A. Hakim Kurt-İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir